KRAPINA: 31. Zagorski gospodarski zbor održat će se od 7. do 9. rujna, partneri su Slavonci i Austrijanci

NOVOST: Izlagači napuštaju igralište OŠ Lj. Gaja jer se širi Vinski plac, većina ih se seli na prostore Srednje škole 

Objavljeno: 06.07.2023. zagorjeinternational

U Krapini se i ove godine, već tradicionalno, u sklopu Tjedna kajkavske kulture održava Zagorski gospodarski zbor. Datum održavanja kao i novosti vezane uz Zbor, danas su na konferenciji za medije najavili organizatori župan Željko Kolar, gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović, predsjednik Obrtničke komore KZŽ Nenad Kučiš, predsjednik Hrvatske gospodarske komore, Županijske komore Krapina Anđelko Švaljek i direktor Radija Kaj Drago Gradečak, koji je najavio datum te otkrio novosti ovogodišnjeg održavanja.

– 31. Zagorski gospodarski zbor održat će se od 7. do 9. rujna u sklopu Tjedna kajkavske kulture. Središnji dio Zbora vezan je uz Šetalište hrvatskog narodnog preporoda s time da imamo malih inovacija, odnosno promjena. Napuštamo istočni dio, dakle prostore Osnovne škole Ljudevit Gaj u Krapini i glavninu zbora selimo na prostore Srednje škole u Krapini, na igralište i u sportsku dvoranu. Naša industrija po tradiciji predstavit će se instalacijama širom grada, obrtnici pripremaju predstavljanje tradicijskih obrta, predstavit će jednu lijepu monografiju, a najmlađi iz Zaboka, dogovorili smo, predstavit će Dom za igru. Ono što još mogu samo reći, ovako na brzinu, ove godine planiramo da bi nam partner Županije bila Osječko – baranjska županija, a da bi partner država bila Austrija. – rekao je Gradečak.

Anđelko Švaljek najavio je i dodatne sadržaje koje Komora planira ponuditi.

– Ono što mi kao Komora želimo dodatno ponuditi su dodatni sadržaji pa ćemo tako na dan otvaranja Gospodarskog zbora, kao što je i spomenuto u prostoru Poduzetničkog centra, održati proširenu sjednicu Gospodarskog vijeća l, gdje ćemo osim o aktualnim temama u gospodarstvu županije i Hrvatske predstaviti i Austriju kao zemlju partner, odnosno posredno i naše predstavništvo u Austriji, u Beču koje je osnovano prošle godine, a od ove godine HGK Beč, osim što pokriva Austriju, pokriva i Švicarsku Federaciju. Drago nam je da ćemo imati tu priliku i da ćemo pokušati i unaprijediti i dalje razvijati odnose s Austrijom kao važnim trgovinskim partnerom kako Hrvatske, tako i naše županije. Drugi okrugli stol će biti isto na temu predstavljanja naše grupacije Smart City, to je 45 hrvatskih tvrtki koje nude inteligentna rješenja za poboljšanje infrastruktura gradova  – izjavio je Švaljek.

Rekao je kako je ovo prvi puta da se te tvrtke i to udruženje predstavljaju u našoj županiji, a za treći dan je najavio okrugli stol s Osječko – baranjskom i Virovitičko – podravskom županijom te gospodarskim komorama na temu sajmovanja.

– Znamo da te dvije županije imaju jake, kvalitetne sajmove i tom prilikom ćemo pokušati razmijeniti iskustva i odgovoriti na izazove koje pred sajmovanje općenito postavljaju sve veća digitalizacija poslovanja, rada od kuće, online prodaje i to su izazovi pred kojima se moramo i mi vrlo vjerojatno u budućnosti redefinirati mnoge sajamske priredbe – istaknuo je Švaljek.

Naše zlatne ruke

Predsjednik Obrtničke komore Krapinsko – zagorske županije Nenad Kučiš istaknuo je kako je Zagorski gospodarski zbor dobra prilika da obrtnici predstave svoje proizvode i usluge, kao i da pokažu novosti u obrtništvu, a najavio je i kako će Obrtnička komora u sklopu Zbora napraviti prezentaciju monografije “Naše zlatne ruke – tradicijski i umjetnički obrti Hrvatske“.

– To je jedna monografija koja je izdana na razini cijele Hrvatske, a ideja je krenula ovdje iz Zagorja, tako da ćemo mi ovdje napraviti prezentaciju – rekao je Kučiš te najavio da će u sklopu Gospodarskog zbora obrtnici tradicionalno raditi frizure i kao i svake godine, frizeri će svoje usluge besplatno ponuditi, također će biti organizirana dodjela majstorskih diplome novim majstorima koji su položili majstorski ispit unazad šest mjeseci.

Čvrsti temelji

Gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović nije skrivao zadovoljstvo činjenicom da se Zagorski gospodarski zbor već godinama održava u sklopu Tjedna kajkavske kulture te je postao njegov neizostavni dio.

– Drago mi je da tradicionalno u sklopu Tjedna kajkavske kulture se održava i Zagorski gospodarski zbor. Znamo da je to već njegov neizostavan dio. Kao i Festival kajkavskih popevki, tako je i Zagorski gospodarski zbor postao onaj nezaobilazni dio tjedna kajkavske kulture. Kao što je već prije naglašeno, malo su se ove godine izrotirale, ajmo reći tako, lokacije, tako da će umjesto u šatoru kod Osnovne škole Ljudevita Gaja, jedan dio Gospodarskog zbora biti upravo ovdje, u dvorani Srednje škole Krapina. Dolje na onoj lokaciji će se postaviti jedan veći šator kako bi dobili više prostora za Vinski plac i neke druge sadržaje, ali vidite da su iz godine u godinu uvijek neke male novine, male promjene, ali promjene na bolje – rekao je Gregurović te istaknuo koliko je gospodarstvo u Krapinsko – zagorskoj županiji jako.

– Što se tiče samog Gospodarskog zbora, mislim da i u onim vremenima koja nisu bila najsretnija za gospodarstvo, naše gospodarstvo ovdje u Zagorju bilo je žilavo, bilo je otporno i onda smo imali puno izlagača, a današnje brojke govore da nikad nije bilo manje nezaposlenih, da nikad nije bilo više zaposlenih i uistinu, gospodarstvo ovog dijela Lijepe naše je, mogu slobodno reći, ako ne najjače, među najjačima u Republici Hrvatskoj – rekao je gradonačelnik i iskoristio priliku da istakne kako je ovo jedan od rijetkih sajmova koji ima besplatan izlagački prostor te pozvao sve da iskoriste ovu beneficiju i da se uključe.

Župan Željko Kolar najavio je kako će ove godine biti puno sadržaja koji su ciljani za pojedine teme koje su aktualne za gospodarstvo, a bit će organizirano i mnogo događaja gdje će se pokazati sve ono što je gospodarstvo radilo u 2022. godini i u prvom dijelu 2023. godine, a dotaknuo se i pitanja recesije.

– Naravno, postoji mogućnost, do devetog mjeseca ima još puno vremena, da se možda i otvori neka tema koja bi mogla biti aktualna, a ja se nadam da neće, a to je pitanje teme recesije jer nakon inflacije koja je bila 2008. godine, dogodila nam se kriza 2008. i 2009. godine. Mi smo sada imali duplo veću inflaciju, a kriza nam se nije dogodila. Međutim, ono što je vidljivo je da se polagano kriza pojavljuje u Njemačkoj, a vi znate koliko je naše gospodarstvo vezano za Njemačku. Već se u nekim našim tvrtkama i vidi pad narudžbi i naravno, mi to pratimo. I Obrtnička i Gospodarska komora i mi svi zajedno da bi mogli reagirati – naglasio je župan i rekao kako je najbitnije od svega to da imamo gospodarstvo koje je postavljeno na čvrstim temeljima. Dotaknuo se i pitanja stope nezaposlenosti, koja je u Krapinsko – zagorskoj županiji pala ispod četiri posto, ali je istaknuo i sve veći dolazak stranih radnika na ovo područje.

– Svjesni toga da imamo već preko 2000 stranih radnika na području naše županije i da naši gospodarstvenici ne traže više kvalitetnu radnu snagu nego su došli u poziciju da traže bilo kakvu radnu snagu. To će sad trebati pomiriti i to će sigurno biti jedna od tema razgovora koje ćemo voditi s našim kolegama iz čitave Hrvatske. – rekao je Kolar i pozvao sve gospodarstvenike da se odazovu pozivu na sajam i pokažu sve ono najbolje što Krapinsko – zagorska županija ima u gospodarstvu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba