Načelnica Krapinskih Toplica oglasila se priopćenjem u kojem proziva prethodnike

JUREKOVIĆ: Bivša HDZ-ova vlast za svoj projekt Vatrogasnog doma od 11 milijuna kuna nije osigurala ni kunu

Objavljeno: 02.07.2023. zagorjeinternational

Iz Općine Krapinske Toplice stiglo je priopćenje u kojem načelnica Gordana Jureković (SDP) proziva svoje prethodnike. Prenosimo ga u cijelosti:

“Općina Krapinske Toplice ulaže velike napore kako bi uštedama i racionalnim korištenjem proračunskih novaca građana Općine pokrila dugove koje je iza sebe ostavila bivša HDZ-ova vlast. Tim je još više licemjeran istup članova HDZ-a koji nastoje opstruirati napore Općine koja čisti upravo njihov nered. Naglašeno je to na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća održanoj u petak.

U ovom trenu Općinska vlast bori se za to kako bi sačuvala Vatrogasni dom kojem prijeti ovrha, a sve zbog toga jer je prethodna vlast ušla u taj projekt bez imalo razmišljanja i zatvorene financijske konstrukcije.

– Nažalost, projekt Vatrogasni dom je predimenzioniran i preskup i Općini je trenutno veliki uteg budući da osim njega podmiruje kredit za dječji vrtić što će potrajati do 2025. Ono što je dovelo Vatrogasni dom do same ovrhe je da do dolaska trenutnog općinskog vodstva 2021. nije plaćena niti jedna kuna odnosno euro izvođačima, nadzorima, konzultantu. Bivša općinska vlast, naravno, nije izvršila ni svoje obaveze prema DVD-u unatoč potpisanom sporazumu bivšeg načelnika i predsjednika DVD-a – pojasnila je na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća načelnica Gordana Jureković, posebice onima koji su svojim postupcima doveli do takve situacije.

Podsjetila je, iako iz redova HDZ-a pokušavaju zaboraviti na svoje dugove, da je dolaskom na čelo Općine zatekla dugove u iznosu većem od 10 milijuna kuna što je praktički jednogodišnji iznos izvornog dijela proračuna. Unatoč tome, i činjenici da je HDZ ugrozio financijsku opstojnost Općine, uštedama i racionalnim poslovanjem HDZ-ovi gubici se polako saniraju.

– Uspjeli smo DVD-u Krapinske Toplice isplatiti 1,5 milijuna kuna kao pomoć za izgradnju Doma sukladno naslijeđenom sporazumu. Od tada do danas plaćeni su troškovi svim izvođačima , ali ostaje kredit prema banci zbog čega i dalje prijete tužba i ovrhe. Vijeće je donijelo odluku da plaćamo 2/3 mjesečne rate prema banci, što će Općinu mjesečno teretiti s iznosom od 2 tisuće eura – kazala je Jureković dodajući da ono što zaista čudi kako te činjenice ni malo ne izazivaju srama kod onih koji su u pitanje doveli taj milijunski projekt, koji su u pitanje doveli financijsku opstojnost Općine te sam sustav vatrogastva u Krapinskim Toplicama.

– Upravo zbog ovih katastrofalnih odluka bivše HDZ-ove vlasti Općinsko vijeće donosi odluke kojim će biti otplaćeno dvije trećine potrebnog iznosa. To je bilo nužno da spasimo naš DVD bez kojeg praktički Općina ne može funkcionirati. Sjetimo se što oni znače za našu sredinu. Bili su prvi tu kada je stigla pandemija koronavirusa, kada nas je pogodio potres. Prvi su tu uvijek kada nam prijete velike ugroze i na tome im od srca zahvaljujem – poručila je Jureković.

A upravo je bivša vlast katastrofalnim nametanjem nepovoljnog ugovora i nepovoljnih uvjeta kod projekta Vatrogasni dom ugrozila naše vatrogasce i stavila u vrlo tešku poziciju predsjednika DVD- a Vladimira Huzaka.

Osim toga bivša vlast nije bila sposobna osigurati niti jedan euro iz EU fondova zbog čega ih sada boli činjenica da je aktualna općinska vlast na polovici mandata povukla iznose od sedam milijuna eura što je više nego prethodnici u 20 godina.

-Da zaključim. Ukupan iznos projekta Vatrogasni dom iznosi 11 milijuna kuna od čega bivša vlast nije osigurala ni kune. Mi smo preko resornog ministarstva osigurali sedam milijuna kuna. DVD je preko kredita osigurao 2,5 milijuna te Općina sa financiranjem projektne dokumentacije 1,8 milijuna. Sada krećemo sa učešćem za kredit i osigurat ćemo potrebnih 2,5 milijuna kuna. Zbog svega ovoga moramo istaknuti da je Vatrogasni dom projekt aktualne vlasti, jer je prethodna stvorila samo katastrofalne financijske probleme – zaključila je načelnica Jureković. Dodala je kako čišćenje nereda za HDZ-om sprječava realizaciju projekata poput nogometnog igrališta sa umjetnom travom, ali i druge projekte.

– Čistimo nered za njima, a oni se usuđuju za svoje katastrofalne greške kritizirati druge. Svojim ponašanjem bez imalo srama omalovažavaju cijelu općinu, svakog njenog mještana – poručila je načelnica ističući da je ništa neće omesti na putu da se nered u potpunosti očisti i da se općina razvija dalje unatoč opstrukciji koji su do ove situacije doveli.”

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba