WHO bi uskoro mogao proglasiti ovu zamjenu za šećer kancerogenom

Loša vijest za pobornike dijetalnih gaziranih pića, ali i žvakaćih guma

Objavljeno: 29.06.2023. zagorjeinternational

Vodeće svjetsko zdravstveno tijelo (WHO) sljedećeg će mjeseca proglasiti jedan od najčešćih umjetnih zaslađivača na svijetu mogućim uzročnikom raka, objavila je britanska agencija Reuters pozivajući se na dva izvora koja su upoznata s procesom. 

Umjetni zaslađivač 

Aspartam, koji se koristi u nizu proizvoda, od Coca-Colinih dijetalnih gaziranih pića do Marsovih ‘Extra žvakaćih guma’ i nekih Snapple pića, u srpnju će prvi put kao “moguće kancerogen za ljude” opisati Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC), odjel za istraživanje raka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

IARC, čiji je zaključak finaliziran ranije ovog mjeseca, nakon sastanka vanjskih stručnjaka grupe, ima za cilj procijeniti je li nešto potencijalna opasnost ili ne na temelju svih objavljenih dokaza. Ne bavi se time koju količinu proizvoda osoba može sigurno konzumirati. Takvu preporuku daju drugi stručni odbori WHO-a za prehrambene aditive, poznat kao JECFA (Zajednički stručni odbor WHO-a i Organizacije za hranu i poljoprivredu za prehrambene aditive) te nacionalni regulatori, prenosi Index

JECFA, WHO-ov odbor za aditive, također preispituje korištenje aspartama ove godine. Njegov sastanak započeo je krajem lipnja, a svoja otkrića treba objaviti istog dana kad IARC objavi svoj zaključak – 14. srpnja. Od 1981. JECFA smatra da je aspartam siguran za konzumaciju unutar prihvaćenih dnevnih granica.

Oprez 

Glasnogovornik IARC-a rekao je da su nalazi odbora IARC-a i JECFA-e povjerljivi do srpnja, ali je dodao da su “komplementarni”, a zaključak IARC-a predstavlja “prvi temeljni korak u razumijevanju kancerogenosti”. Povjerenstvo za aditive “provodi procjenu rizika, koja određuje vjerojatnost da će se određena vrsta štete (npr. rak) pojaviti pod određenim uvjetima i razinama izloženosti”.

Međutim, industrija i regulatori strahuju da bi održavanje oba procesa u isto vrijeme moglo biti zbunjujuće, prema pismima američkih i japanskih regulatora u koja je Reuters imao uvid.

– Ljubazno molimo oba tijela da koordiniraju svoje napore u reviziji aspartama kako bi se izbjegla bilo kakva zabuna ili zabrinutost u javnosti – napisala je Nozomi Tomita, dužnosnica japanskog ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi, u pismu 27. ožujka zamjenici ravnatelja WHO-a Zsuzsanni Jakab. 

Zaključci IARC-a mogu imati golem utjecaj. 

– IARC nije tijelo za sigurnost hrane i njihov pregled aspartama nije znanstveno sveobuhvatan i uvelike se temelji na široko diskreditiranim istraživanjima – izjavila je glavna tajnica Međunarodne udruge zaslađivača (ISA) Frances Hunt-Wood. 

Dodatna istraživanja 

Aspartam se godinama opsežno proučava. Prošle je godine opservacijska studija u Francuskoj među 100.000 odraslih osoba pokazala da ljudi koji su konzumirali veće količine umjetnih sladila, uključujući aspartam, imaju nešto veći rizik od raka. Ona je uslijedila nakon studije Instituta Ramazzini u Italiji početkom 2000-ih, koja je objavila da su neki oblici raka kod miševa i štakora povezani s aspartamom.

Prva studija nije mogla dokazati da je aspartam uzrokovao povećani rizik od raka, a postavila su se pitanja o metodologiji druge studije. Regulatori su odobrili aspartam za globalnu upotrebu nakon što su pregledali sve dostupne dokaze, a veliki proizvođači hrane i pića desetljećima su branili upotrebu tog sastojka. IARC je rekao da je analizirao 1300 studija.

Navođenje aspartama kao mogućeg karcinogena ima za cilj potaknuti dodatna istraživanja, rekli su izvori bliski IARC-u, što će pomoći agencijama, potrošačima i proizvođačima da donesu čvršće zaključke. Ali također će vjerojatno ponovno pokrenuti raspravu o ulozi IARC-a, kao i sigurnosti zaslađivača općenito. 

Prošlog mjeseca WHO je objavio smjernice savjetujući potrošače da ne koriste zaslađivače koji nisu šećer za kontrolu tjelesne težine. Smjernice su izazvale buru u prehrambenoj industriji, koja tvrdi da zaslađivači mogu biti od pomoći potrošačima koji žele smanjiti količinu šećera u svojoj prehrani. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba