KAMO JE POŠAO: Povratak medvjeda na Medvednicu?!

Lovačke kamere snimile nepozvanog gosta na samo 10 kilometara od metropole

Objavljeno: 29.06.2023. zagorjeinternational

Medvjed se približio Zagrebu, lutao je okolo i pronašao kukuruz koji su lovci ostavili za divlje svinje na tom području. No, njegovo kretanje nije prošlo nezapaženo jer su ga snimile nadzorne kamere. Lovačke kamere su više puta zabilježile medvjeda u proteklom razdoblju u Stupniku, a predsjednik Lovačkog društva ‘Sokol’ iz Stupnika Ivica Jug kaže da je ovo prvi put da su lovci primijetili medvjeda na tom području.  

– Nalazimo se samo 10 kilometara udaljeni od Zagreba, a prve kuće su svega tri kilometra udaljene – rekao je lovac za RTL Danas

– Možda su izgubili svoj pravac pa se spuštaju među ljude i kuće. Ne pamtim medu, a jelena i divljih svinja ima na pretek. Sigurno se odozgo spuštaju, nemaju otkuda, ali vidiš da idu i malo u gradove. Ne vjerujem da im je hrane ponestalo – rekao je Josip Čurak iz Stupnika, prenosi Index

Medvjed se nikada nije ovako blizu približio glavnom gradu.

– Kada je riječ o približavanju medvjeda Zagrebu, ovo je najbliže što smo do sada doživjeli. Radi se o medvjedu starom oko dvije i pol godine koji se osamostalio od majke i sada traži hranu. Želi pronaći neki siguran izvor hrane – kazao je za RTL Danas Slaven Reljić sa zagrebačke Veterine. 

Pretpostavlja se da se medvjed spustio sa Žumberka. Neće biti postupanje interventnog tima jer se medvjed ponaša “pristojno”, za razliku medvjeda koji je u Kostreni uznemiravao građane i penjao se na balkone te upadao ljudima u dvorišta. Životinja iz Kostrene je naposljetku odstrijeljena. 

– Pa ovaj medo nije radio probleme u naseljima, da je došao u blizinu naselja mi bismo pratili daljnja zbivanja i onda se dogovaraju daljnja postupanja – rekao je Reljić.

U hrvatskim šumama, gorama i planinama živi oko 940 medvjeda. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba