Neobično voće raste u Gornjoj Stubici

Ivan Plaščar uzgaja indijske banane na jednoj od najvećih plantaža u Europi

Objavljeno: 28.06.2023. zagorjeinternational

Vjerovali ili ne, u Gornjoj Stubici od 2014. godine uzgajaju se indijske banane. Obitelj Plaščar počela je s pedesetak probnih sadnica, a danas ih imaju više od dvije i pol tisuće…

Iako neobična za ovo podneblje, indijanska banana na njemu odlično uspijeva, a prema podacima Agronomskog fakulteta ovo je jedna od većih plantaža u Europi, a sve je počelo tijekom putovanja na Tenerife gdje je Ivan Plaščar je sa suprugom kušao voće od kojega su mu proradila sva osjetila, piše HRT.

– Tako je, ovdje u selo Šagudovec kod Gornje Stubice, krenuo sam s tih pedeset nasada, bilo je zaraslo, počeo sam okrupnjavati zemlju i sve više saditi – rekao je Plaščar koji je tijekom kupnje zapuštenih šumaraka krčio i sadio indijske banane, a na tom je putu bilo i anegdota.

– Kad sam prijavljivao OPG u Krapini , pitali su me što imam na toj parceli, rekao sam im indijanske banane. Kaže mi gospođa pa nemojte me zafrkavati pa vidite koliko ljudi vani čeka – izjavio je. 

Godina 2018. je bila ključna jer su tada niknuli prvi plodovi.

– Bio je jedan. Svaki dan dolaskom na ranč sam ga mjerio od petog do devetog mjeseca – pojasnio je Plaščar koji danas na pet hektara ima posađeno čak dvije tisuće i petsto indijskih banana. U travnju je cvatnja, a sada se već nadziru prvi plodovi jer ovogodišnja prevrtljiva klima im ide u korist.

U Zagorju ovo voće naraste između 250 i 500 grama težine, a kada sazre tada je okusa manga, ananasa i obične banane. Berba je tijekom rujna. U 2022. godini urod je bio dvije tone, ove će biti dvostruki, a za nekoliko godina, tijekom punog roda očekuje prinose od 50 tona, piše HRT.

– Cijene su od 10 eura kila, prošle smo godine plasirali sve na kućnome pragu. Nama je u planu prerada voćne pulpe, već smo krenuli u nabavu samih strojeva i idemo na fondove – najavio je Plaščar koji je ponosan da ima jednu od najvećih plantaža indijanske banane u ovom dijelu Europe. U srcu Zagorja.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba