Uz projekt ‘Stubaki’ i štetu koju rade divlje svinje, vijećnici na aktualcu bili najglasniji o izboru direktora/direktorice TZ KZŽ

KOLAR: Da je bio netko adekvatan za to mjesto, već bi bio izabran. PLEŠKO: Teško mi je vjerovati da se ne čeka netko politički ‘podobniji’

Objavljeno: 28.06.2023. Vanja Hozmec

Na aktualnom satu danas održane Županijske skupštine Krapinsko – zagorske županije, među aktualnim temama, kao najistaknutija je isplivala ona o izboru čeone osobe Turističke zajednice Krapinsko – zagorske županije.  

‘Bajka na dlanu’

Temu je pokrenuo vijećnik Romeo Vincelj, a kasnije su se nadovezali i drugi vijećnici.

– Javni natječaj za direktora ili direktoricu Turističke zajednice Krapinsko – zagorske županije bio je raspisan šest puta i prije nekoliko dana zadnji natječaj koji je bio raspisan u svibnju je ponovno poništen. Dakle, natječaj se praktički raspisao svaka dva mjeseca u zadnjih godinu dana. S obzirom na to da je turizam naša glavna djelatnost koja se najviše radi i od koje se opravdano očekuje najviše jer zaista živimo u ‘bajki na dlanu’, meni je osobno nevjerojatno da nismo uspjeli izabrati osobu na čelo Turističke zajednice praktički godinu dana – rekao je Vincelj. 

Kako je odgovorio župan Željko Kolar, nije lako donijeti odluku nakon što je dugo vremena na toj poziciji bila sjajna direktorica. 

– Trebamo naći osobu za koju smatramo da može napraviti iskorak u turizmu na području Krapinsko – zagorske županije. Dokaz o kvaliteti rada sadašnje direktorice je i to da su sve odluke bile donesene jednoglasno osim na jednom Turističkom vijeću gdje je jedan član bio suzdržan. To dovoljno govori o pristupu i o samoj odluci. Nije lako dati takvu instituciju nekome u ruke – rekao je Kolar i dodao:

– Jedini pokazatelj onoga što radimo je rezultat. To znači da smo i prije pomno birali ljude koji će voditi političku zajednicu. Zakon poštujemo, to je ono što je što je najbitnije, natječaj ćemo raspisati ponovno i vjerujem da ćemo naći osobu koja će zadovoljiti izuzetno visoke kriterije koje je postavilo samo Turističko vijeće – poručio je.

Vijećnik Vladimir Pleško podsjetio je da već više od godinu dana nije imenovan direktor Turističke zajednice, a što je veliki problem.

– Činjenica je da smo perjanica kontinentalnog turizma u Hrvatskoj, no sve su to rezultati prošlih vremena. Ako danas ne osmišljavamo nove projekte za budućnost, imat ćemo problema narednih godina. Nadalje, na posljednja dva natječaja su se javile osobe koje su definitivno zadovoljavale sve uvjete i teško mi je vjerovati da ovdje nema političkog promišljanja ili da se ne čeka netko tko bi imao veću političku podršku – rekao je Pleško. 

Kako je poručio župan Kolar, da je bio netko adekvatan za to mjesto, već bi bio izabran.

– Mi imamo direktoricu Turističke zajednice koja uredno radi svoj posao i jedina stvar zbog koje mi imamo natječaj je zato što je ona izrazila želju da više nije spremna za to. Mi imamo masterplan i strateške dokumente po kojima radimo. Nemamo zastoj u radu i radimo kao da se ništa ne događa. Dolazi novi čovjek koji će imati novu viziju, no važno je istaknuti da naš rad ne stoji. Nadam se da ćemo na idućem natječaju imati više kandidata i da ćemo, uz Turističko vijeće, odabrati najboljeg te da ćemo održati ovaj kontinuitet – poručio je Kolar. 

Projekt ‘Stubaki’

Vijećnica Ana Kruhak je pak pokrenula temu projekta ‘Stubaki’. Župana Kolara pitala je jesu li poznati rezultati natječaja, je li tvrtka ‘Stubaki d.o.o.’ ostvarila pravo na sufinanciranje projekta i ako nije, hoće li se svejedno ići u realizaciju?

– Mislim da je isto pitanje prošli puta postavio gradonačelnik Zoran Gregurović, sada naš saborski zastupnik, i mi smo dostavili taj odgovor u pisanom obliku. U međuvremenu je tvrtka ‘Stubaki d.o.o.’ dobila negativan odgovor na natječaju da su u jednoj tablici neki koeficijenti krivo izračunati i napravili smo žalbu u zadanom roku. Još uvijek nismo dobili odgovor žalbe. Prema onome što je planirano, investicija bi trebala ići bez obzira na prolazak ili ne prolazak na natječaju. Sigurno je da će onda dinamika biti malo drugačija, ali kad dobijemo odgovor od Ministarstva, ja si uzimam slobodu da pisano odgovorimo na vaše pitanje i pošaljemo svim vijećnicama i vijećnicima kako bi imali pravu informaciju – poručio je Kolar. 

Divlje svinje

Vijećnik Davor Kljak je pak pokrenuo temu o divljim svinjama koje čine sve veću štetu diljem Zagorja, a posebno na istoku županije. Kako je rekao Kljak, on je osobno u kontaktu s više OPG-ovaca s područja županije, a koji mogu potvrditi da su im divlje svinje ovog proljeća nanijele preko 50.000 eura štete na usjevima. 

– Ja znam da to nije pitanje samo za župana već je to složenije pitanje s kojim se treba pozabaviti i lovački savez i lovci na terenu. Šete su velike, a očekuje se da će na jesen biti i veće. Apeliram na župana da s većeg nivoa uputi prema Lovačkom savezu KZŽ i Lovačkom savezu Hrvatske da se pomogne lovcima na terenu – rekao je Kljak, a na što je župan poručio:

– Napravit ćemo sastanak s predsjednikom Lovačkog saveza KZŽ Halapirom u narednim tjednima i vidjeti koje se radnje mogu napraviti da se spriječe štete do jeseni i berbi – rekao je Kolar. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba