NASTAVAK TRADICIJE: Održan 16. Međunarodni susret na mostu prijateljstva

“Sutla nikada nije bila tako velika da se mi ne bi družili”

Objavljeno: 06.05.2023. Vanja Hozmec

U Kumrovcu, točnije naselju Risvica, je jučer održan tradicionalni, 16. Međunarodni susret na mostu prijateljstva u organizaciji Općine Kumrovec, ujedno i ovogodišnjeg domaćina, te susjedne Općine Bistrica ob Sotli.

Načelnik Kumrovca Robert Šplajt istaknuo je kako je ovo sada prvi susret bez ‘tvrde’ granice, s obzirom na ulazak Hrvatske u Schengen.

– Iznimno smo sretni zbog toga jer se na taj način vraća staro prijateljstvo između Slovenaca i Zagoraca te naših Općina. Naša tradicija druženja traje godinama jer nas Sutla zapravo nikada nije razdvajala, već spajala – rekao je Šplajt.

Osim druženja, susjedne općine sudjeluju i u vrlo važnim europskim projektima.

– Sretni smo što radimo na velikim projektima i na taj način zajedno stvaramo bolju budućnost za sve naše mještane – dodao je načelnik, a potom se kratko dotaknuo i revitalizacije pruge:

– Očekujemo da će Vlada poduzeti korake koje je obećala i da će Ministarstvo prometa, Hrvatske željeznice i Slovenske željeznice zajedno ozbiljno, uz nas, krenuti u tu priču jer bi ta pruga doista puno značila za naš kraj i za ostanak obitelji na našem području – poručio je.

Župan općine Bistrica ob Sotli Franjo Debelak također je istaknuo radost zbog održavanja još jednog zajedničkog druženja sa susjedima.

– Sutla nikada nije bila tako velika da se mi ne bi družili. Veseli što imamo prijateljski odnos i uvijek sve organiziramo zajedno. Primjerice, jedna općina jedne godine osigura hranu, a druga vino i slično. Njegujemo tu tradiciju i njegovat ćemo je i dalje – poručio je Debelak.

Na druženju je bio i župan općine Podčetrtek Peter Misja koji je također izrazio kako je sretan što se nastavlja ovakva tradicija druženje između Hrvata i Slovenaca.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba