Klanječki gradonačelnik Zlatko Brlek ususret Dana grada:

“Željeli bismo potaknuti program izgradnje novih stanova jer danas na području Klanjca gotovo da ne možete naći slobodnu kuću ili stan”

Objavljeno: 03.05.2023. Vanja Hozmec

Uoči Dana grada Klanjca koji se obilježava sutra, na blagdan Svetog Florijana koji je, osim što je zaštitnik vatrogasaca, ujedno i zaštitnik Grada, gradonačelnik Zlatko Brlek rekao nam je u razgovoru koja su najvažnija postignuća u protekloj godini, ali i otkrio što tek čeka ovaj zagorski grad. 

Da je, unatoč poteškoćama zbog inflacije i gotovo svakodnevnog povećanja cijena građevinskog materijala i radova, zadovoljan, istaknuo je gradonačelnik odmah na početku i dodao da su uspjeli u potpunosti realizirati zacrtani program izgradnje komunalne infrastrukture, a nada se da će tako biti i ove godine. 

– U drugoj polovici 2022. završena je izgradnja 440 metara nogostupa i oborinske odvodnje uz županijsku cestu Klanjec – Zaprešić u vrijednosti od 842.650 kuna te je ovom posljednjom fazom u Gredicama, koju su, uz Grad, sufinancirali i Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja te ŽUC KZŽ, okončan ovaj važan gradski projekt. Istu smo suradnju imali i u prošlim fazama jer je riječ o nogostupu dugom više od pet kilometara. Nadalje, uz potporu od 260.000 kuna Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU asfaltirano je 1845 metara nerazvrstanih cesta na području grada u ukupnoj vrijednosti od 933.930 kuna, a rekonstruirane su i obnovljene dionice Police – Sinkovići, Gornje Gredice – Šoštari – Ledine, Predionička ulica, Ulica Otona Ivekovića i Erdődyeva ulica – odvojak Tončić u Klanjcu, dok je u redovito održavanje komunalne infrastrukture utrošeno blizu 300.000 kuna – priča Brlek. 

Najljepše i najsuvremenije

Izgrađeno je i novo dječje igralište na području grada, u Lučelnici kod područne škole, a koje je, ističe gradonačelnik, trenutno najljepše i najsuvremenije na području Klanjca. 

– Uređenje je sufinancirano kroz naš LAG “Zagorje-Sutla”, a uz neke nužne dodatne radove, vrijednost uređenja iznosila je oko 44.000 eura i nemjerljivo je zadovoljstvo vidjeti danas to igralište prepuno djece koja uživaju u zajedničkoj igri – kaže zadovoljno Brlek. 

Nadalje, izgrađene su stepenice prema Dolu Klanječkom i gradskom groblju, nastavljeno je uređenje Spomen parka znamenitih Klanjčana, a povijesna jezgra Klanjca već je mjesecima veliko gradilište. 

– Nakon ozbiljnih oštećenja na našim pojedinačnim kulturnim dobrima koja je uzrokovao petrinjski potres, na Poziv za dodjelu bespovratnih financijskih sredstava za provedbu mjera zaštite kulturne baštine oštećene u seriji potresa na području Sisačko – moslavačke županije, iz Fonda solidarnosti EU nam je za konstruktivnu obnovu Brozove zgrade odobreno 16.830.000 kuna. Ugovor o izvođenju radova sklopili smo nakon javnog nadmetanja, a vrijedan je 11.922.000 kuna s PDV-om – kaže Brlek i dodaje da je rok za završetak radova 30. lipnja. 

– U izradu dokumentacije uloženo je 383.750 kuna, a još prije odobrenih sredstava iz Fonda solidarnosti, vlastitim smo sredstvima izveli radove hitne sanacije kako ne bi došlo do još većeg oštećenja zgrade. Također, u suradnji s Croatia osiguranjem saniran je dvorišni zabatni zid na zajedničkoj zgradi na trgu – dodao je gradonačelnik. 

Isto tako, kako je rekao, zahtjevni radovi financirani iz Fonda solidarnosti izvode se i na konstruktivnoj obnovi župne crkve. Tehničku i administrativnu pomoć u prijavi za dodjelu bespovratnih sredstava Europske unije klanječkoj župi pružio je klanječki Kulturni centar te je odobreno 22 milijuna kuna, a početkom ove godine je iz Fonda solidarnosti stiglo još oko 530.000 eura za financiranje započetih radova na obnovi kapele Sv. Filipa i Jakova. 

– Prošlu ćemo godinu, nažalost, pamtiti i po nezapamćenoj tuči kakve u našem kraju nije bilo u zadnja tri desetljeća i koja je gotovo u potpunosti uništila vinograde i poljoprivredne nasade, poplavila podrume i ceste, aktivirala klizišta. Već 3. lipnja ministrica poljoprivrede Marija Vučković i župan Željko Kolar obišli su pogođena područja te su krenule procjene i prijave šteta – dodao je Brlek. 

Kako je istaknuo, trenutno najveći izazovi u gradu su završetak radova koji se financiraju iz Fonda solidarnosti za što je rok 30. lipnja. 

– Sanacija prometnica oštećenih u potresu tek kreće, no s obzirom da su završene sve pripreme, očekujem da tu neće biti problema. Imamo česte koordinacije i nastojimo djelovati sinkronizirano te paralelno rješavati i po nekoliko problema. Jednako tako problem je pronaći kvalitetne izvođače radova i za ostale infrastrukturne projekte, a i cijene idu u nebo i danas su sasvim sigurno drugačije nego što su bile u trenutku izrade naših planova nabave. No, uobičajene su to poteškoće i siguran sam da ćemo ih prevladati – dodaje gradonačelnik. 

Što se nadolazećih infrastrukturnih projekata tiče, gradonačelnik se posebno nada da će krenuti projektiranje kompletne rekonstrukcije Trga mira.

– Tu je onda i ugradnja solarnih elektrana na krovovima zgrade Grada i Dječjeg vrtića, zatim projektiranje nogostupa uz cestu Lučelnica – Rakovec, energetska obnova zgrade u našem vlasništvu u kojoj je katastarski ured, rekonstrukcija stepenica na Prečkom putu te planirani redoviti program izgradnje i održavanja komunalne infrastrukture. Moram posebno istaknuti da će realizacija svih naših projekata i planova uvelike ovisiti o novoj najavljenoj poreznoj reformi Vlade RH koja će sigurno opet ići na štetu lokalne samouprave – kaže gradonačelnik. 

Ključni problem 

Kada su u pitanju budući projekti koji se tiču gospodarstva, turizma i demografije, Brlek ističe: 

– Sad sufinanciramo linijski prijevoz prema Zaprešiću i to kao jedna od rijetkih jedinica lokalne samouprave, ali to nije dovoljno. Prometna povezanost, odnosno bolje reći nepovezanost sa Zagrebom i ostalim dijelovima županije velika je kočnica našem gospodarskom i turističkom razvoju, a sasvim sigurno utječe i na demografsku sliku grada. U narednom ćemo razdoblju morati učiniti sve da pokušamo pronaći neko novo rješenje – ističe naš sugovornik osnovni problem.

Kraj 2022. godine Klanjec je dočekao s 24 novorođenih što je ipak nešto manje nego godinu ranije, no je zato početak ove godine obećavajući, kao što je obećavajuće i doseljavanje novih stanovnika, prvenstveno mladih obitelji s djecom, kaže gradonačelnik.   

– Iz tog razloga željeli bismo potaknuti program izgradnje novih stanova jer ovog trenutka na području Klanjca gotovo da ne možete naći slobodnu kuću ili stan. U idućem razdoblju želja mi je da se više posvetimo mijenjanju estetske vizure grada, uređenju novih sportskih sadržaja, dječjih igrališta te izdašnijem poticanju rada civilnog društva – otkriva. 

Bogat program

Proslava Dana grada započela je proteklog vikenda šestim susretom Bratimljenja gradova EU koji je u Klanjcu od 27. do 30. travnja okupio partnerske organizacije iz 12 država. Zatim su se u nedjelju kod kapele sv. Florijana okupili zagorski vatrogasci i Klanjčani kako bi svetom misom proslavili svojeg zajedničkog zaštitnika, a proslava se narednih dana nastavlja programom “Klanječki dani – opet smo vani”. 

– To znači da počinju različita sportska, zabavna i kulturna događanja koja će potrajati sve do 15. svibnja. Sutra će se održati svečana sjednica Gradskog vijeća, a u petak imamo vrlo zanimljivu izložbu uz 450. obljetnicu Seljačke bune koju priređuje Galerija Antuna Augustinčića. Riječ je o odabranim fragmenti spomenika Seljačkoj buni i Matiji Gupcu iz fundusa Galeriji od kojih svaki priča vrlo interesantnu priču. Središnji događaji svakako su manifestacija “Dobro je, klanječko je“ koja će se u subotu 6 . svibnja održati na Trgu Antuna Mihanovića i tradicionalni Piknik na Cesargradu u nedjelju 7. svibnja koji ove godine uključuje i planinarski pohod koji kreće u 9 ujutro iz Zelenjaka – najavljuje Brlek. 

Od sportskih događanja, tu je Memorijalni turnir ‘Albin Šoban Binča’ Streljačkog društva “Predionica”, otvoreni turnir u pikadu ‘PK Feniks’, na Pepinoj grabi održat će se ribički memorijal “Anđelko Petek Pajo”, a Šahovski klub “Zelenjak“ organizira tradicionalni međunarodni šahovski turnir. 

– U program se svake godine, pa tako i ove, uključuju i naša škola, kulturne udruge svojim radionicama i sportska društva. Već smo imali jedno veliko vatrogasno natjecanje 29. travnja u organizaciji DVD-a Lučelnica, a 13. svibnja očekuje nas i VIII. terensko natjecanje operativnih vatrogasaca koje organizira DVD Klanjec. Događanja ćemo završiti predstavom “Plesna haljina žutog maslačka” koju pripremaju naše odgojiteljice iz Dječjeg vrtića “Kesten” – najavio je gradonačelnik te dodao da će zasigurno svatko pronaći nešto za sebe. 

Za kraj je svojim Klanjčankama i Klanjčanima uputio i poruku povodom Dana grada. 

– Uz čestitku dobitnicima gradskih priznanja, čestitam svojim Klanjčankama i Klanjčanima Dan grada, a vatrogascima čestitam blagdan sv. Florijana, njihovog nebeskog zaštitnika i zaštitnika našeg grada, uz želju da u što većem broju budemo zajedno na našem trgu na manifestaciji “Dobro je, klanječko je“, na našem Pikniku na Cesargradu, ali i da uživamo ovih dana u svim ostalim kulturnim i sportskim događanjima u našem gradu – poručio je Brlek. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba