Održana 16. sjednica Gradskog vijeća Čakovca

“Grad je lani ostvario prihode veće za 14,4 milijuna kuna u odnosu na godinu ranije, nadamo se da će se taj trend nastaviti”  

Objavljeno: 03.05.2023. zagorjeinternational

Na posljednjoj održanoj sjednici Gradskog vijeća Čakovca potvrđeni su ovogodišnji dobitnici javnih priznanja Grada, koji će svoje nagrade primiti na svečanoj sjednici povodom Dana Grada, 29. svibnja. 

Dobitnici priznanja

Zlatnik “Grb Grada Čakovca“ dobiva Ivan Zrna za dugogodišnji doprinos razvoju i promicanju ugleda i interesa Čakovca, nagrada Grada Čakovca za životno djelo ide Josipu Balogu za dugogodišnji značajan doprinos razvoju i promicanju ugleda i interesa Grada, godišnje nagrade uručit će se Bojanu Ružiću povodom dugogodišnjeg aktivnog rada u području sporta u Čakovcu, Astronomskom društvu “Vega“ za višegodišnje aktivnosti promicanja znanosti te rada s djecom i mladima u području znanosti i obrazovanja, te Zrinskoj gardi Čakovec u povodu 20. obljetnice djelovanja te izuzetnih zasluga na očuvanju i promociji nasljeđa velikaške obitelji Zrinskih, dok će Nagradu “Adam Zrinski“ primiti Dječje gradsko kazalište Čakovec radi promicanja dramskog odgoja djece i mladih u lokalnoj zajednici u proteklih 25 godina rada s djecom i mladima.

Nadalje, jedna od glavnih točaka bila je godišnje izvršenje Proračuna za 2022. godinu te je pritom istaknuto kako je Grad lani ostvario prihode veće za 14,4 milijuna kuna nego u 2021. Gradonačelnica Ljerka Cividini rekla da se nada da će se tako nastaviti i u budućnosti. 

– To pokazuje da na našem području rastu plaće i broj zaposlenih. Ostvareni konačni rezultat proračuna bolji je nego 2021. jer smo velik dio primitka imali zbog ranije uzetog kredita za izgradnju vanjskih bazena. Nastavili smo s vraćanjem dugova nastalih u prethodnom razdoblju, te ćemo ga vjerojatno uspjeti sanirati prema planu. Taj dug ima i najveći utjecaj na iznos rezultata Grada, kako je iz prethodnog razdoblja prenesen u iznosu od 10.027.766 kuna. Lani je podmiren u iznosu od 3.947.891,32 kune, te na kraju godine iznosi 6.079.874,80 kuna – rekla je Cividini.

Unatoč dugu, na investicije je lani iz proračuna utrošeno 27.495.186,06 kuna, dok su kapitalne pomoći drugim proračunima i rashodi za održavanje objekata realizirani u iznosu od 20.488.685 kuna. Dio investicija financiran je sredstvima dugoročnog kredita, dio iz EU i Državnog proračuna, dok je razlika podmirena iz proračuna. Veći dio tih sredstava veže se uz vanjske izvore financiranja, domaće i strane fondove, a nemala sredstva utrošena su za izradu projektnih dokumentacija kako bi se Grad mogao javljati na europske natječaje.  

– Ove je godine cilj iskoristiti taj zamašnjak, a uskoro kreću i prvi projekti tog ciklusa, poput dogradnje dječjih vrtića. Veći dio investicija, realiziranih i pokrenutih, one su koje su građani godinama zahtijevali. Uvrštavane su u proračune, no nikad nisu ni započele. Za neke čak nije postojala ni projektna dokumentacija, a sve to odrađeno je u proteklom proračunskom razdoblju – dodala je gradonačelnica.

Novo zaduženje

Na sjednici je izglasan i Prijedlog Odluke o dugoročnom zaduživanju Grada u 2023., po uzoru na većinu hrvatskih gradova koji nemaju dovoljan fiskalni kapacitet kako bi financirali ili sufinancirali sve potrebne infrastrukturne projekte. Planiraju se veća ulaganja u gradnju komunalne infrastrukture i javnih objekata, a kako je objasnila Cividini, u proteklih desetak godina osim kanalizacije i saniranja cesta, izgrađeno je malo toga novog. Odluka o dugoročnom zaduživanju predviđa zaduživanje od najviše 4.990.000 eura, a kredit će se koristiti ovisno o potrebi, odnosno o investicijama.

Vijećnici su izjasnili i o realiziranim planovima građenja i održavanja komunalne infrastrukture, a na znanje su im dostavljena i Izvješća o izvršenju programa javnih potreba iz društvenih djelatnosti. Također, pred njima su se našla i Izvješća o programima rada i financijskim rezultatima ustanova, Dječjeg vrtića “Cipelica”, Dječjeg vrtića “Cvrčak”, Centra za kulturu Čakovec, Knjižnice “Nikola Zrinski“ Čakovec i Pučkog otvorenog učilišta Čakovec te je usvojeno i Izvješće o radu Savjeta mladih Grada Čakovca za 2022. 

Pritom su izglasana Izvješća o radu i Financijsko izvješće JVP Čakovec za proteklu godinu, Odluke o usvajanju Izvješća JVP Čakovec o stanju zaštite od požara u Gradu Čakovcu za 2022. te o dopuni Odluke o naknadama za rad u gradskim tijelima, kao i Odluka o usvajanju teksta Aneksa I. Ugovora o upravljanju sportsko – rekreativnim objektima i Odluka o ukidanju statusa javnog dobra u općoj uporabi na nerazvrstanoj cesti. Također, usvojene su i VII. Izmjene i dopune Generalnog urbanističkog plana grada uz Odluku o donošenju Izmjene i dopune Urbanističkog plana uređenja Gospodarska zona istok – sjeverni dio u Čakovcu, a riječ je o usklađivanju s realnim potrebama, novim momentima u prostornom planiranju, usklađenosti s propisima te objektivnim zahtjevima investitora. 

Kako je objasnila gradonačelnica, na hipodromu je tako planirana sportsko-rekreativna namjena za izgradnju sadržaja manjeg opsega, povećan je broj zelenih površina, regulirana visina mogućih građevina te smanjen postotak izgrađenosti. Iza Županijske bolnice omogućena je izgradnja Doma za starije i nemoćne osobe s palijativnom skrbi, a izmjenama je omogućena i dogradnja II. osnovne škole. Planiran je i pješačko – biciklistički koridor u Globetki-zapad, pretvaranje trga kod Stare vage u javnu zelenu površinu i još niz drugih radova diljem Čakovca. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba