Krenuo šesti ciklus radionica “Zdravo i fino” DND-a Zabok

ČITAVO DESETLJEĆE ZDRAVE KUHINJE

Objavljeno: 05.03.2023. zagorjeinternational

Krenuo je šesti ciklus radionica u sklopu projekta “Zdravo i fino” DND-a Zabok koji traje već čitavo desetljeće. Ovog su se puta na meniju našli zobeni keksi, kakao i čaj za početak dana, zatim za ručak domaće grah varivo, tortilje koje su umijesila i ispekla djeca, povrće u woku, namaz od slanutka, bijeli umak od indijskih oraščića, orijentalni za’atar umak, zapečene palačinke s gljivama, porilukom i špinatom, povrtno-voćna salata od crvenog kupusa, koromača i manga, slatke zdrave palačinke s namazom od lješnjaka i domaćim pekmezima od marelica i smokava te čokoladni mousse od avokada s kompotom od višanja. 

Posebno iznenađenje

Radionice su održane u zabočkoj Zelenoj dvorani koja na jedan dan postaje mali mobilni kuharski kabinet, a DND je za potrebe radionica nabavilo dodatnu kuhinjsku opremu i aparate za kuhanje, zahvaljujući financijskoj podršci Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Posebno iznenađenje na ovoj radionici bilo je predstavljanje nove kuharice, odnosno “Kuharskog vodiča za (ne)znalce”, uz prigodnu izložbu ilustracija Ane Kaić Lacković koje krase novu publikaciju, a rezultat su prošlogodišnjih radionica zdravog kuhanja s djecom.

– Kako bismo djeci i roditeljima približili tehnike kuhanja i pripremu jela odlučili smo se nakon svih prethodno izdanih kuharica i za ovaj “Kuharski vodič za (ne)znalce” te smo se na neki način vratili na početak, moglo bi se reći, ‘na osnove’ koje su svakako jako bitne za djecu koja se možda i po prvi put susreću s pripremom hrane, kuhanjem te raznim priborom i opremom u kuhinji – rekla je voditeljica projekta Jasenka Borovčak. 

Autorica publikacije Snježana Krpes istaknula je da je kuharica-vodič svojevrstan kuharski priručnik kojim se želi potaknuti djecu (ali i odrasle), s manje ili više kuharskog iskustva, da tu važnu životnu vještinu usavrše na osnovu recepta i detaljno opisanih načina kuhanja i tehnika rezanja. 

Korisno i zabavno

Kao i dosad, najvažniji su nam dojmovi djece, koja ni ovaj put nisu skrivala oduševljenje.

– Naučila sam nešto novo i lijepo se zabavila s drugima. Sve što smo napravili bilo je fino, zdravo i različito, a sve te recepte mogu naći u kuharici koju sam dobila i mogu ih ponovno skuhati. Kuharica mi se jako sviđa jer je drugačija od ostalih i drago mi je što mogu ponoviti neke recepte, a neke nove naučiti – rekla je Nea. 

Radionica kuhanja bila je više nego uspješna, zahvaljujući voditeljici radionica zdravoga kuhanja Snježani Krpes i iskusnoj i uhodanoj kuharskoj ekipi – Vjekoslavu Flegaru, Anji Kolarić, Jani Borovčak, Andreji Šagud, Dori Krznar, Nedi Novosel i Vanji Strabić. Svojim su fotografskim i video okom sve zabilježili fotograf Luka Smuk i tiktoker Igor Jadan. 

Inače, tijekom ožujka organizirat će se male pokazne radionice zdravoga kuhanja za djecu OŠ K.Š Gjalskog, a u travnju i savjetovanje “Holistički pristup zdravlju djeteta – prehrana, rekreacija i slobodno vrijeme“ u partnerstvu sa Savezom društava “Naša djeca“ Hrvatske.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba