OBRANA OD TUČE: Kolar konačno spomenuo znanstveni skup

“Bit će ‘online’, ne želim u publici nekog tko će ispitivati i koristiti to u političke svrhe”

Objavljeno: 03.03.2023. Vanja Hozmec

S obzirom na činjenicu da je područje Krapinsko – zagorske županije na ljeto prošle godine u nekoliko navrata pogodila jaka tuča, pa zatim i suša, a kako se zima polako bliži kraju i približava se ljeto te time sezona tuče i suše, i ta se tema otvorila na Sjednici Županijske skupštine.

Potaknuo ju je vijećnik Davor Kljak kao pitanje upućeno županu Kolaru koji je prilikom podnošenja svog izvješća o radu spomenuo kako je 2022. godina bila vrlo izazovna.

‘Kako je to moguće’

Kljak je upitao ‘kako je moguće da su manje obeštećenje dobili osigurani, od onih koji nisu bili osigurani. 

– Ispada da oni koji se nisu osigurali su dobili 50 i nešto posto, dok oni koji su se osigurali su dobili 30 posto. Ljude se na sve načine motivira da se osiguraju, a onda ispada da ostanu ‘kratkih rukava’ – komentirao je Kljak.

Kolar je ovu situaciju nazvao ‘crnom rupom’.

– I u najboljoj namjeri se događaju ovakve situacije, ‘crne rupe’. Intervenirao sam i poslao službeni dopis ispred Županije ministrici i državnom tajniku koje smo upozorili na tu anomaliju, a to sam spomenuo i ministrici osobno prilikom jednog susreta – rekao je Kolar, pa nastavio: 

– Moramo biti pošteni i reći da oni koji su se osigurali i plaćaju određenu premiju, da 75 posto toga sufinancira Ministarstvo. Dakle, takvi su na 100.000 kuna štete dobili oko 30.000 kuna odštete – rekao je župan, ali se složio s konstatacijom da ipak nešto ne štima:

Poruka je loša

– Istina je da je poruka loša. Kada je ukinuta obrana od tuče raketama, pokušali smo uvjeriti ljude da se osiguraju, a sada ispada da bolje da se nisu osigurali. Vladu i Ministarstvo smo molili da pokušaju naći način da taj problem riješe, ali očigledno je da do danas nisu našli model za to – rekao je Kolar. 

Zatim je konačno, nakon više upita unazad nekoliko mjeseci, župan danas sam spomenuo i toliko očekivan Znanstveni skup na temu obrane od tuče.

– Ostao sam to dužan ljudima, i od toga nisam odustao. Na tom skupu ćemo pokazati kako se ipak u nekim zemljama EU određeni prostori brane od tuče raketama, primjerice aerodromi u Mariboru i Ljubljani. Također, moram reći da je s raznih strana bilo pokušaja da se to pretvori u političku priču pa su mi se javljale osobe s raznih političkih spektra koje nikada sa mnom nisu komunicirale. Taj će skup stoga biti ‘online’ i javno će se moći pratiti jer ne želim u publici imati nekog tko će to koristiti u političke svrhe – poručio je župan Kolar. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba