UVIJEK GORUĆI PROBLEM: U Zagorju nedostaje liječnika specijalista i medicinskih sestara, potreba se u četiri godine povećala za njih ukupno 75

Zagorske zdravstvene ustanove traže od Beroša odobrenje za 181 specijalizaciju

Objavljeno: 02.03.2023. Alen Brodar

Da u Zagorju nedostaje liječnika specijalista stara je priča i uvijek gorući problem, no novi je moment da će se na ovotjednoj Županijskoj skupštini KZŽ raspravljati o novim izmjenama zaključka o prijedlogu potreba specijalističkog usavršavanja zdravstvenih radnika za petogodišnje razdoblje (2020.-2024. godine) u zdravstvenim ustanovama Krapinsko – zagorske županije.

 
Izmjene izmjena

Podsjetimo, Županijska skupština je još u lipnju 2019. godine donijela taj zaključak, izrađen na temelju iskazanih potreba zdravstvenih ustanova kojima je Krapinsko -zagorska županija osnivač, a njime je predloženo sveukupno 106 specijalizacija. U listopadu 2021. godine taj je zaključak izmijenjen na sjednici Županijske skupštine i tom se izmjenom promijenio broj specijalizacija predviđenih za Dom zdravlja KZŽ, tako da je smanjen broj specijalizacija iz obiteljske medicine za jedan te je dodana jedna specijalizacija iz pedijatrije, a na sjednici održanoj 22. rujna 2022. godine opet je došlo do izmjene zaključka, kojim se za Dom zdravlja KZŽ povećao broj specijalizacija iz ginekologije i opstetricije na dvije.
Sukladno dopisu Ministarstva zdravstva, početkom siječnja ove godine, sve zagorske zdravstvene ustanove dostavile su svoje prijedloge za dopunom plana specijalističkog usavršavanja, a s obzirom na opsežnost prijedloga dopuna (broj potreba svih zdravstvenih ustanova se od 2019. godine povećao za ukupno 75 specijalizacija op.a.), nametnula se potreba izrade pročišćenog teksta Zaključka o prijedlogu potreba specijalističkog usavršavanja zdravstvenih radnika za petogodišnje razdoblje (2020.-2024. godine) u zdravstvenim ustanovama KZŽ, što će se potom uputiti Ministarstvu zdravstva na nadležno postupanje.
Prema tome, evo kako izgleda potreba za specijalističkim usavršavanjem zdravstvenih radnika za petogodišnje razdoblje (2020.-2024. godine) u zagorskim zdravstvenim ustanovama:

 
Čak 94 za OB Zabok

Dom zdravlja KZŽ prijavio ih je ukupno 20, od čega sedam specijalizacija iz obiteljske medicine, četiri specijalizacije iz ginekologije i opstetricije, tri specijalizacije iz medicine rada i športa, dvije iz fizikalne medicine te po jedna specijalizacija iz medicinske biokemije, oftalmologije, interne medicine i pedijatrije.
Opća bolnica Zabok i bolnica hrvatskih veterana prijavila ih je ukupno 94, i to 13 specijalizacija iz abdominalne kirurgije, 12 iz traumatološke kirurgije, po sedam specijalizacija iz radiologije, pedijatrije i hitne medicine, šest specijalizacija iz anesteziologije, pet iz ginekologije, po četiri specijalizacije iz medicinske biokemije, pulmologije, neurologije i interne, po tri specijalizacije iz kardiologije, nefrologije i endokrinologije, po dvije iz plastične kirurgije, urologije, fizikalne medicine te po jedna specijalizacija iz gastroenterologije, hematologije, imunologije s reumatologijom, infektologije,  patologije i citologije te iz kliničke farmacije.
Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice ima ukupno 18 potreba za specijalistima i to osam iz fizikalne medicine i rehabilitacije, šest iz kardiologije, dvije iz radiologije te po jednu iz neurologije i medicinske biokemije.
Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice prijavila je šest potreba za specijalizacijama, od čega pet iz fizikalne medicine i rehabilitacije te jednu iz neurologije.
Zavod za hitnu medicinu KZŽ prijavio je ukupno 38 potreba za specijalizacijama, od čega je njih 20 za medicinske sestre i tehničare, a 18 iz hitne medicine.
Drugi zagorski Zavod, onaj za javno zdravstvo prijavio je tri potrebe, od čega dvije specijalizacije iz epidemiologije te jednu iz školske medicine.

 
Hoće li i kad?

Naposljetku, Ljekarna KZŽ drži se plana iz 2019. godine, kada je prijavila potrebu za jednom specijalizacijom iz farmaceutske tehnologije te jednom iz kliničke farmacije – javno ljekarništvo.
Županijska skupština KZŽ u petak bi trebala usvojiti ovaj Zaključak, koji će se, kao što smo napisali, proslijediti Ministarstvu zdravstva, a koliko će brza biti reakcija ministra Beroša i njegovih službi i hoće li i kada Zagorcima ‘proći’ baš sve te specijalizacije, ostaje za vidjeti. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba