Dugogodišnja tradicija poprimila svjetske razmjere

PO PRVI PUT: H Đurmanec su došli mačkuri ŠČeške i Slovačke 

Objavljeno: 20.02.2023. zagorjeinternational

U duhu tradicije, mnoštvo velikih i malih maskiranih sudionika 14. izdanja Fašnika u Đurmancu, šarenilom, pjesmom i plesom otjeralo je zimu, a time i sve loše što se dogodilo protekle godine.  

Fašnička povorka s više od 80 veselih maškara prema dobrom starom običaju traktorima je krenula iz Hromca, a pridružila joj se čak i grupa gostiju iz Češke i Slovačke koja je bila na proputovanju ovim krajem.  

Dolaskom u centar Đurmanca maškare su preuzele vlast u Općini, a vrhunac fašničkog slavlja bila je ceremonija čitanja optužnice, osuda te spaljivanje Fašnika – glavnog krivca za sve nedaće koje su prošle godine zadesile mještane tamošnjeg kraja nakon čega je uslijedila dobra zabava uz nezaobilazne krafne i piće. 

Mnoštvo razigranih maski razveselilo je okupljene mještane i njihove goste, a zadovoljstvo nastavkom ove duge tradicije nije krio ni načelnik općine Đurmanec Damir Belošević. 

-Nakon pandemijskih godina, nastavljamo s tradicijom Fašnika u Đurmancu, a drago mi je što mogu reći da se ove godine okupio puno veći broj sudionika nego u godinama prije pandemije koronavirusa. Tako su nam se u ovogodišnjoj velikoj fašničkoj povorci pridružile čak i maškare iz Češke i Slovačke pa je fašnik poprimio međunarodni karakter.  Koristim ovu priliku da zahvalim svim sudionicima koji su svojim angažmanom doprinijeli još jednoj uspješnoj fašničkoj povorci kao i Dječjem vrtiću Đurmanec i Osnovnoj školi na organizaciji malog fašnika – rekao je načelnik Belošević. 

Mještani su imali priliku uživati i maskama svojih najmlađih sumještana koji su u petak prodefilirali đurmanečkom šetnicom. Bilo je tu i dinosaura, kišnih oblaka, smajlića, puževa i još mnoštvo drugih kreativnih maski. Uz male maškare iz Dječjeg vrtića Đurmanec koje su osim svojih maski okupljenim mještanima prikazali i svoja plesna i pjevačka umijeća, u povorci su bili i učenici Osnovne škole Đurmanec, a mali fašnik završio je onako kako i priliči, uživanjem u fritulama, toplom čaju i slatkišima.  

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba