Županijska komora Krapina ustanovila prijevaru

Zagorjem hara gospodarski kriminal

Objavljeno: 20.02.2023.

Prijevare putem lažnih e-maila nisu novost, isčitavamo policijska izvješća, a prijevare gotovo da su svakodnevica. No, ovaj puta reagirala je Hrvatska gospodarska komora, Županijska komora Krapina koja je prijevaru i ustanovila pa koristi priliku da upozori sve gospodarske objekte, ali i ponudi svoju pomoć.

– Upozoravamo sve gospodarske subjekte na digitalnu prijevaru kojom se s lažnih e-mail adresa ([email protected][email protected]), upućuju hrvatskim tvrtkama ponude za zaključivanje vrijednih poslova s pravnom osobom AVREDIS iz Francuske. U konkretnim slučajevima tvrtke iz Krapinsko – zagorske županije koja se obratila HGK Županijskoj komori Krapina zahtjevom za provjeru vjerodostojnosti komunikacije i pravnog subjekta, utvrđeno je da se radi o digitalnoj prijevari, odnosno krađi identiteta poslovnog subjekta koji zaista posluje u Francuskoj. Naime, tvrtka AVERDIS je jedna od franšiza velikog trgovačkog lanca LECLERC te je upisana u francuskom sudskom registru i posjeduje dvije podružnice – rekli su iz komore.

Upozoravaju i na sve veću učestalost prijevara koje se odnose na gospodarski kibernetički kriminal gdje kriminalna organizacija hakira e-račun zaposlenika neke tvrtke ili kreira e-adresu vrlo sličnu stvarnoj te su poruke izgledom vrlo slične autentičnoj adresi legitimnog poduzeća. Svim slučajevima prijevara zajedničko je da se pojedincima u tvrtkama koje žele prevariti lopovi predstavljaju s dovoljno uvjerljivih informacija da žrtva povjeruje kako bi komunicira s legitimnim subjektima.

– Molimo sve gospodarstvenike za oprez pri uspostavljanju novih partnerstava s inozemnim subjektima te u slučaju da niste sigurni u vjerodostojnost poslovnih ponuda koje zaprimite iz inozemstva, zahtjeve za provjeru molimo da uputite HGK Županijskoj komori Krapina – poručili su.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba