Akcija je u Zagorju održana na tri lokacije

Dan mimoza – Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice

Objavljeno: 26.01.2023. zagorjeinternational

Zavod za javno zdravstvo Krapinsko – zagorske županije u suradnji s Domom zdravlja Krapinsko – zagorske županije u sklopu obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv raka vrata maternicedanas organizira simboličnu akciju podjele mimoza i zdravstveno-edukativnih materijala.

Akcija je održana na tri lokacije na području KZŽ: ispred zgrade općine u Kumrovcu te u prostoru Doma zdravlja u Zlataru i u prostoru Doma zdravlja u Krapini, gdje su akciji nazočile i ravnateljica Doma zdravlja KZŽ Nada Dogan i pročelnica županijskog upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu politiku, branitelje, civilno društvo i mlade Martina Gregurović Šanjug.

U Hrvatskoj je u posljednjih 10 godina evidentirano oko 320 slučajeva i oko 120 smrti od raka vrata maternice godišnje. Za razliku od većine drugih sijela raka, rak vrata maternice javlja se u nešto mlađoj dobi – prema posljednjim podacima Registra za rak, u 2020. je trećina novooboljelih žena bila mlađa od 50 godina, a rak vrata maternice je treće sijelo raka žena u dobi od 30 do 39 godina (iza raka dojke i raka štitnjače).

Dodatne epidemiološke podatke o raku vrata maternice pronađite ovdje: https://www.hzjz.hr/news-2/nacionalni-dan-borbe-protiv-raka-vrata-maternice-epidemioloski-podaci/

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba