Nisu vidjeli dnevno svjetlo puna četiri dana i tri noći

Ivanečki speleolozi sudjelovali na ekspediciji u Austriji u jednoj od 10 najdubljih špilja u svijetu

Objavljeno: 12.01.2023. zagorjeinternational

Ekipa u sastavu Valentina Kraš, Damir Androić, Jurica Jagetić, Josip Težak, članovi Speleološke udruge “Kraševski zviri“ Ivanec, sudjelovala je od 4. do 8. siječnja 2023. godine na međunarodnoj speleološkoj ekspediciji u špilji Hirlatzhöhle (Austrija, Hallstatt) u kojoj je cilj bio transportirati ronilačku opremu do sifona za potrebe speleoronjenja u jednom od sifona špilje. 

Nakon četiri dana i tri noći provedene u špilji, u nedjelju su konačno ugledali svjetlo dana, a koliko je zahtjevno bilo govori i činjenica da je u jednom smjeru bilo potrebno proći oko sedam kilometara za što im je bilo potrebno oko osam sati. 

Prvog dana bilo je potrebno transportirati svu opremu do ulaza špilje što je podrazumijevalo jedan sat uspona, zatim je bilo potrebno osam sati kretanja do podzemnog bivka (Grünkogelbiwak) gdje je bio mjesto za spavanje, odmor i hranjenje. Drugi dan je bilo potrebno transportirati opremu do mjesta gdje su speleoronioci ronili u sifonu Megalodontencanyon. Treći dan su se ‘turistički’ obilazili ljepši predjeli špilje (Sahara, Orgelhalle..), dok je četvrti dan bilo potrebno ponovno transportirati svu opremu van iz špilje.

Zahvaljujući cijeloj ekipi transportera, ronilačka ekipa je napredovala u špilji čime je istraženo 80 metara novih potopljenih kanala. Osim ronilačke opreme bilo je potrebno u špilju ponijeti velik dio opreme poput vreće za spavanje, zdjela za kuhanje, plinska kuhala, hranu, odjeću i slično. 

Ovo je bila prva međunarodna speleološka ekspedicija na kojoj su sudjelovali članovi Speleološke udruge “Kraševski zviri“ Ivanec van granica Hrvatske.  

Inače, špilja Hirlatzhöhle je 10. speleološki objekt po dubini u svijetu, u Austriji je treća je po duljini podzemnih kanala (preko 113 km) i druga po dubini (1560 m). 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba