Premijer Plenković na sjednici Vlade RH o neopravdanom podizanju cijena

“To je čisto profiterstvo i lov u mutnom – mi ćemo se tome suprotstaviti”

Objavljeno: 05.01.2023. zagorjeinternational

 Premijer Andrej Plenković danas je na sjednici Vlade RH podsjetio na ulazak u Schengen i ulazak Hrvatske u eurozonu. 

-1. siječnja smo obilježili jedan transformativni trenutak RH, a to je da smo ušli u Schengen i u euro područje. Dugo smo radili na tome da ostvarimo ciljeve – rekao je, pa zahvalio svima koji su sudjelovali u ovom procesu, istaknuvši da Hrvatsku ovo čini zaštićenijom, piše Dnevnik.hr.

-Imali smo sastanak i Vijeća za euro, sastanak radne skupine za Schengen, tamo smo prošli svu logistiku za ulazak u Schengen i za ulazak u eurozonu. Sve je prošlo dobro i bez poteškoća. Zahvaljujem i bankama, FINA-i, Pošti, svima koji su učinili sve za prelazak na euro. Molim sve za strpljenje za period dok još imamo kunu – poručio je Plenković, pa nastavio o neopravdanom dizanju cijena, otkrivši da je vezano za to održan još jedan sastanak.

-Konstatirali smo da su neki pojedinci očito iskoristili konverziju kako bi neopravdano podigli cijene. Zahvaljujem poslovnim subjektima koja se u skladu s propisima prilagodili i onima koji nisu nametnuli neopravdana poskupljenja – rekao je, dodavši da su očekivali minimalna poskupljenja, no da svjedočimo nečem drugom, a to je profiterstvo. 

-To je čisto profiterstvo i lov u mutnom i mi ćemo se tome suprotstaviti. Naša je politika da krizama upravljamo tako da budemo oslonac i građanima i gospodarstvu – rekao je Plenković, pa podsjetio na mjere koje je Vlada donijela u COVID krizi. 

-Očuvali smo 800.000 radnih mjesta, isplatili smo plaće privatnom sektoru, spasili smo brojna poduzeća…Mjere se poduzimaju na načelu solidarnosti, pravednosti i povjerenja, da bi se svi građani mogli lakše nositi sa krizom. Sprječavamo socijalnu strukturu – kazao je.

Govorio je i o inflaciji.

-Ovo što se događa nama, događa se i drugima. Svi imaju veću stopu inflaciju od Hrvatske i mi se borimo protiv fenomena koji smanjuje kupovnu moć građana i zato sve pojave koje idu da se inflacija još poveća, ćemo sankcionirati. Smisao uvođenja eura je osnaživanje gospodarstva, a nije smisao da država daje milijarde i da se netko bogati na račun građana, pa je bitno da svi shvate, da im to neće proći, država će djelovati, baš prema svima. Što je to naraslo, koji inputi su narasli da se ovako dižu cijene, nema opravdanja. To je fenomen pohlepe. Vlada će učiniti sve da se to ne dogodi. Svi nadležni će pridonijeti da se otkriju nepoštene prakse. Svi će dobiti zadatak da djeluje. Pozivam sve da se distanciraju od onih. Pozivamo sve gospodarske subjekte da revidiraju svoje cijene na one od kraja prosinca. Država ovo neće odgledati bez reakcije – poručio je.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba