Objavljena lista najboljih bolnica u Hrvatskoj, ocijenilo ih čak 3400 liječnika

Specijalna bolnica za plućne bolesti Zagreb na prvom mjestu, evo kako stoje dvije zagorske bolnice

Objavljeno: 21.12.2022. zagorjeinternational

Anketno istraživanje Studija hrvatskog liječništva 2022. godine koje je Hrvatska liječnička komora provela tijekom svibnja i lipnja ove godine, pokazalo je da je Specijalna bolnica za plućne bolesti Zagreb (Rockefellerova) s najkvalitetnijim upravljanjem u Hrvatskoj, dok najbolje uvjete rada liječnika u bolničkom sustavu u Hrvatskoj ima Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju bolesti srca, pluća i reumatizma – Thalassotherapia Opatija, piše Večernji list.

Iz istraživanja su proizašle dvije rang-liste hrvatskih bolnica – prema kvaliteti upravljanja i prema uvjetima rada u ovoj godini. Studija je pokazala da po kvaliteti upravljanja prednjače manje i specijalne bolnice. Naime, na prvih deset mjesta rang-liste kvalitete upravljanja nije se uspjela plasirati ni jedna velika klinička bolnica ili klinički bolnički centar – najbolje plasirana velika bolnica (KBC ili KB) je KBC Rijeka, koja je tek na 12. mjestu. Nešto bolje, velike bolnice su plasirane na rang-listi uvjeta rada, gdje se KBC Zagreb smjestio na devetom mjestu. Opća bolnica Zabok i bolnica hrvatskih veterana na rang – listi kvalitete upravljanja našla se na 14. mjestu, a prema rang – listi uvjeta rada na 32. mjestu. Na rang- listi prema kvaliteti upravljanja, Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju našla se na 24. mjestu, a prema rang – listi uvjeta rada, na 18. mjestu.

-– Zadovoljni smo visokim odazivom bolničkih liječnika od 38 posto na anketu. Ovo je prvi pokušaj rangiranja ustanova u hrvatskom zdravstvu prema kvaliteti upravljanja. Rang-lista temelji se na stavovima nositelja zdravstvene skrbi, liječnika. Planiramo ovo istraživanje provoditi kao longitudinalno te ga ponavljati svake druge godine – rekao je doktor Ivan Raguž, voditelj projekta i član Izvršnog odbora Komore.

Odgovori liječnika pokazali su da su njihovi ključni problemi premalo vremena za pacijente i preveliko radno opterećenje, istodobni rad na više radilišta, previše administrativnog posla, premalo vremena za edukaciju, kao i loše upravljanje.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba