Hoće li projekt od 1,29 milijardi kuna pridonijeti smanjenju kašnjenja?

Hrvatskim prugama krenuli novi elektromotorni vlakovi koji postižu brzinu od 160 km/h

Objavljeno: 21.12.2022. zagorjeinternational

U HŽ Putničkom prijevozu su u srijedu, u promet puštena prva tri elektromotorna vlaka za gradsko-prigradski prijevoz. Proizvedeni su u sklopu projekta Obnova voznog parka HŽ Putničkog prijevoza novim elektromotornim vlakovima koji se sufinancira iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. Ukupna procijenjena vrijednost projekta iznosi 1.293.862.793,99 kuna, a EU potpora iznosi 880.334.477,00 kuna. U sklopu projekta proizvodi se ukupno 21 vlak.

Vlakovi će voziti na relaciji Savski Marof – Zagreb GK – Dugo Selo. Na prvoj vožnji bio je i potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.  

-Danas smo ovdje radi provedbe realizacije jednog vrlo bitnog projekta sufinanciranog iz Kohezijskog fonda. Ovo su prva tri isporučena vlaka od 21 vlaka. U ovom projektu svjedočimo da je jedna domaća uspješna tvrtka prošla na javnom natječaju i koristi europska sredstva. Mi smo u ovoj 2022. godini imali realizaciju i ostvarenja velikih prometnih projekata, od Pelješkog mosta, dovršenja 5 C koridora do čitavog niza drugih projekata koje uspješno provodimo. Obnova željezničke infrastrukture i voznog parka ključni su projekti i projekti koji će zapravo obilježiti sljedećih desetak do dvanaest godina kada govorimo o prometnoj infrastrukturi i, u tom smislu, sva sredstva koja su nam na raspolaganju će najvećim dijelom biti usmjerena na realizaciju i obnovu željezničke infrastrukture i nabavu novih vlakova. – izjavio je ministar Oleg Butković.

Ukupno će biti proizvedeno 11 gradsko-prigradskih i 10 regionalnih vlakova koji će putnicima pružiti veću udobnost, osigurati veći kapacitet i pouzdaniji prijevoz i na taj način poboljšati konkurentnost pruženih putničkih usluga. Vlakovi postižu brzinu do 160 km/h.

Također,  potpisan je ugovor za kupoprodaju baterijskih vlakova i stabilnih energetskih priključaka u sklopu projekta Primjena zelenih tehnologija u željezničkom putničkom prijevozu. Radi se o projektu za koji je u Nacionalnom planu oporavka i otpornosti 2021. – 2026. osigurano 100 milijuna kuna. Ukupna vrijednost projekta je 129 milijuna kuna, a bit će nabavljen baterijski elektromotorni i baterijski motorni vlak te šest stabilnih energetskih priključaka koji će biti postavljeni u kolodvorima Split, Osijek, Varaždin, Bjelovar, Virovitica i Pula.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba