U Hrašćini održana jubilarna 20. Izložba i ocjenjivanje meda Krapinsko - zagorske županije

NAJBOLJI MED IMA MARTINA KROG: “Obitelj je u pčelarstvu gotovo 30 godina, a kako do kvalitetnog meda? Bitno je sve napraviti na vrijeme”

Objavljeno: 17.12.2022. Vanja Hozmec

U Sportskoj dvorani u Hrašćini održana je 20. po redu Izložba i ocjenjivanje meda Krapinsko – zagorske županije. Za pčelare je ovo bila dobra godina što se može zaključiti prema ocjenama. Naime, od 117 uzoraka meda koliko ih je pristiglo na izložbu, čak su 52 nagrađena zlatom.  

Najviše je pristiglo uzoraka bagremovog meda (79), zatim cvjetnog (19), kestenovog (14), lipovog (2), te po jedan uzorak livadnog, meda medljikovca i meda od divlje trešnje. Također, uz 52 zlata, 51 uzorak je dobio srebro, a njih 12 broncu. 

Pročelnica za gospodarstvo Krapinsko – zagorske županije Sanja Mihovilić na početku je istaknula da je suradnja Županije i pčelara sjajna, a da su njihovi proizvodi iz godine u godinu sve bolji. 

Sjajna suradnja

– Što se tiče same izložbe, ona traje već 20 godina i uvijek je interesantna. Volje, želje i truda uvijek ima, to se svake godine vidi, a kvaliteta onoga što radite je dokazana i kroz zaštitu zagorskog bagremovog meda. On je kao proizvod dostupan kupcima u Hrvatskoj, ali i van Hrvatske, tako da postoji mogućnost širenja proizvodnje i distribucije za sve. U tom smjeru ide i brendiranje koje Županija podupire kroz određene mjere, a sve s ciljem da što više ljudi dođe ovdje kod nas, kuša naše proizvode te da vide da ima itekako imamo što ponuditi – rekla je Mihovilić. 

Da je suradnja Županije i pčelara doista sjajna, potvrdio je i predsjednik pčelarskog saveza Krapinsko – zagorske županije Dragutin Jureša. 

– Prije svega želim svim pčelarima daljnji uspjeh u pčelarstvu, a onima koji ove godine nisu sudjelovali na izložbi, neka se svakako priključe u budućnosti. Također, želim ovim putem zahvaliti Županiji na suradnji koja je odlična već dugih 20 godina, a koja će biti još i bolja. Bez vas bi nam bilo mnogo teže prezentirati svoje proizvode i organizirati ovakva događanja, a koja su vrlo važna za nas pčelare – poručio je Jureša.

Predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza Dražen Kocet najprije je rekao da savez broji 6300 članova kroz 153 udruge te da ih se može doživjeti kao jednu veliku pčelarsku jedinicu, a potom je posebne pohvale uputio zagorskim pčelarima i njihovim proizvodima. 

– Vaša županija je jedna vrlo vrijedna košnica u toj našoj jedinici, a ovo događanje je odličan dokaz vaših aktivnosti koje provodite s ciljem popularizacije meda i pčelinjih proizvoda. Vaš zagorski bagremov med na razini zemlje, ali i van njenih granica, postiže sjajne rezultate na koje smo mi ostali pčelari s kontinenta malo i ljubomorni, no vaš zagorski bagrem je doista koplje ispred svih ostalih – rekao je Kocet te uputio zahvale Županiji, ali i gradovima i općinama što pridonose razvoju pčelarstva Republike Hrvatske:

– Ipak, nemojte se uspavati, još ima mogućnosti da se pčelarima pomogne i da se naši proizvodi, njihovo brendiranje i dokazivanje kvalitete digne na još višu razinu. Spomenut ću projekt ‘hrvatske nacionalne staklenke za med’ i volio bih da se i Krapinsko – zagorska županija uključi u njega u vidu sufinanciranja staklenki jer će kupci onda biti sigurni da dobivaju med vrhunske kvalitete, pravi, originalni – rekao je Kocet i dodao da se projekt provodi u već osam županija. 

Najbolji od najboljih

Potom je uslijedilo proglašenje pobjednika, a prema ocjeni stručnog žirija, najbolji med na području Krapinsko – zagorske županije ove godine proizvela je Martina Krog koja je za svoj med dobila visoku ocjenu 19,88 (zlato), pehar, te novčanu nagradu Krapinsko – zagorske županije od 2000 kuna. Zlato su za svoj med dobili i Dragutin Zajec i Tin Bogdanić koji su se zajedno našli na drugom mjestu s ocjenom 19,84, te su također primili pehar i novčanu nagradu Krapinsko – zagorske županije u iznosu od 1500 kuna, a na trećem mjestu našao se med Spomenke Škrlec koji je također dobio visoku ocjenu od 19,80 (zlato). Za njegovu je kvalitetu Škrlec nagrađena peharom i novčanom nagradom Županije od 1000 kuna. 

Krog, čiji je med proglašen šampionom ovogodišnje izložbe, nije skrivala oduševljenje. Njena se obitelj pčelarstvom bavi gotovo 30 godina, a otkrila je i svoj recept za najbolji med.

– Uvijek je lijepo biti na vrhu i svakako treba težiti tome, bez obzira u čemu se natječete. Što se meda tiče, sve uvijek treba biti na vrijeme napravljeno, svake godine mijenjamo veliki broj saća i prije bagremove paše treba izvrcati cvjetni med, tako da se dobije što kvalitetniji bagremov med – otkrila je Krog te istaknula da je ova godina bila dobra:

– Bagrem se nije smrznuo kada je krenuo u cvat i zato smo dobili doista velike količine bagrema. Mislim da su svi pčelari ove godine zadovoljni s bagremom – dodala je. 

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar na kraju je dodao da su 52 zlatna odličja dovoljan dokaz kvalitete zagorskog meda, a ujedno i dokaz kvalitete rada zagorskih pčelara. 

– Očito je da je našim pčelarima potrebno lijepo vrijeme i kada imaju što vrcati, vrcaju fantastičan med. Pohvaljujem ovu akciju Hrvatskog pčelarskog saveza sa staklenkom koja će biti prepoznatljiva svima, mi ćemo tome dati još dodatni ‘završni dodir’ s prepoznatljivom etiketom i naš će med svakako biti prepoznatljiv. Dodatno je potrebno, a za što čitavo vrijeme pozivamo inspekciju, da se bore protiv onih koji na tržište stavljaju med koji nema veze s medom i da se strože kontrolira uvoz. Tako će kvaliteta našeg meda još više doći do izražaja na tržištu – rekao je župan Kolar.  

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba