Ovaj će zakon vrijediti i za turiste

NEMA PRIJE BRAKA: Indonezija će kriminalizirati predbračni seks, evo kolike će biti kazne

Objavljeno: 02.12.2022. zagorjeinternational

Očekuje se da će indonezijski parlament ovog mjeseca donijeti novi kazneni zakon kojim će se izvanbračni seks sankcionirati kaznom do godinu dana zatvora. Revizijom zakona također će se zabraniti vrijeđanje predsjednika i državnih institucija te izražavanje stavova suprotnih indonezijskoj državnoj ideologiji, a zabranjen je i suživot prije braka.

Kako je za Reuters rekao zamjenik indonezijskog ministra pravosuđa Edward Omar Sharif Hiariej zakon je u izradi desetljećima, a očekuje se da će biti usvojen 15. prosinca, rekao je za Reuters .

– Ponosni smo što imamo kazneni zakon u skladu s indonezijskim vrijednostima – rekao je.

Bambang Wuryanto, zastupnik uključen u nacrt, rekao je da bi novi zakon mogao biti usvojen već sljedeći tjedan, a ako bude, primjenjivat će se i na indonezijske građane i na strance.

Prethodni nacrt zakona trebao je biti usvojen 2019., ali je izazvao prosvjede diljem zemlje. Deseci tisuća ljudi prosvjedovali su u to vrijeme protiv niza zakona, posebno onih za koje se smatralo da reguliraju moral i slobodu govora, za koje su rekli da će ograničiti građanske slobode. Neke promjene koje su provedene uključuju odredbu koja bi mogla omogućiti zamjenu smrtne kazne u doživotni zatvor nakon 10 godina dobrog ponašanja. U zakonu ostaje kriminalizacija pobačaja, s iznimkom žrtava silovanja, i zatvorska kazna za “crnu magiju”.

Prema najnovijem nacrtu od 24. studenog u koji je Reuters imao uvid, seks izvan braka, koji mogu prijaviti samo ograničene strane poput bliskih rođaka, nosi maksimalnu zatvorsku kaznu od godinu dana.

Indonezija, država s najmnogoljudnijom muslimanskom većinom u svijetu, ima stotine propisa na lokalnoj razini koji diskriminiraju žene, vjerske manjine i LGBT osobe, piše 24 sata.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba