Austrijsko veleposlanstvo i Krapinsko – zagorska županija u zajedničkim projektima, veleposlanik Nj/E Josef Markus Wuketic danas boravi u Zagorju

Poslovno – tehnološki inkubator ima novog partnera, a Hrvatska gospodarska komora u Beču otvara svoje predstavništvo

Objavljeno: 02.12.2022. Marta Čaržavec

Kraj radnog tjedna u Krapinsko – zagorskoj županiji obilježio je posjet veleposlanika Republike Austrije u RH Nj/E Josefa Markusa Wuketicha koji je nakon prijema u Uredu krapinsko – zagorskog župana, posjetio Poslovno – tehnološki inkubator gdje je održan kratak sastanak, a tamo je, prije posjeta tvrtki Dunapack u Zaboku, održana i konferencija za medije. Generalno gledano, Austrija i Hrvatska imaju dugogodišnju i plodonosnu suradnju, a nakon što je Krapinsko – zagorska županija danas detaljno predstavljena veleposlanstvu zaključeno je kako je potencijal KZŽ uistinu ogroman, a međusobnom korespodencijom očigledno je kako će se roditi novi zajednički projekti kao što je dualno obrazovanje, spajanje obrtnika, razvoj zdravstvenog turizma… Inače, Austrija je drugi najveći investitor u Hrvatskoj s investicijskim volumenom od 5,2 milijarde eura.

Potencijal

Wuketich je cijeli sastanak sumirao kazavši da je odlično što su se upoznali s potencijalom Županije što pridonosi daljnjoj suradnji, ali produbljivanju suradnje u gospodarskim granama.

– U ovoj smo županiji drugi najveći ulagač, ali smo i njen četvrti najveći trgovinski partner. Županijski projekti i Županija su nam vrlo temeljito predstavljeni i mislim da postoji interes i od strane naših poduzeća i investitora za daljnjom suradnjom, posebice na području zdravstveno-turističkog sektora. Također, identificirali smo i druga područja za suradnju, primjerice u metalnoj i tekstilnoj industriji i smatram da smo doista imali plodan razgovor – rekao je Wuketich.

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar nadovezao se kazavši kako su razgovori bili vrlo sadržajni i konstruktivni. Naime, Županija je prezentirala svoj razvoj, predstavila svoje strateške projekte, pa uz kolegice i kolege iz komore i agencija predstavili mogućnosti suradnje, odnosno temeljem analize dobre postojeće suradnje izrazili zajedničku želju da ista postane odlična.

Intenzivnija suradnja

– Detektirali smo konkretne niše i projekte oko kojih bi u budućnosti mogli intenzivnije surađivati. To je, među ostalim, dualno obrazovanje, naš Znanstveno-edukacijsko-zabavni centar, a onda i spajanje naših obrtnika, odnosno zajednički izlazak gospodarstvenika Austrije i Hrvatske na druga tržišta. U prilog nam ide otvaranje našeg ureda u Beču koji će sigurno olakšati komunikaciju između gospodarstvenika. Mi kao Županija ćemo i dalje biti podrška našem gospodarstvu, otvarat ćemo vrata investicijama, a priliku ću iskoristiti da se zahvalim svim austrijskim investitorima koji su investirali na području Krapinsko – zagorske županije i koji su jedni od naših najvećih investitora i poslodavaca kod nas – rekao je Kolar pa otkrio kako je tijekom sastanka posebno naglasio da Županija ne radi razliku između domaćih i stranih investitora, svima je na raspolaganju i da će KZŽ biti pravi partner.

Direktorica Poduzetničkog centra u Krapini Helena Matuša referirala se na rečeno dodajući kako su dosadašnje aktivnosti provedene u suradnji s Austrijom dobar temelj za gradnju daljnjih odnosa.

– Danas smo dobili novog partnera u nekoliko aktivnosti Inkubatora Krapinsko – zagorske županije. Dapače, suradnja se vidi u našoj ‘HEALTH IT’ akademiji, jačanju kadrova za rad u zdravstvenoj industriji. Isto tako, vrlo zanimljiva mogućnost je i osnaživanje naše start-up zajednice, odnosno povezivanje hrvatskih i austrijskih start-upova, ali i povezivanje naših poslovnih anđela, upravo temeljeći se na projektu ‘BAIF’ kojeg smo proveli – rekla je Matuša.

Najvažniji strani investitor

Ispred Hrvatske gospodarske komore Janja Kantolić je istaknula kako je Krapinsko – zagorska županija specifična jer je u prošloj godini puno više roba i usluga izvezeno na područje austrijskog tržišta nego što je uvezeno iz Austrije.

– Republika Austrija je drugi najvažniji strani investitor u razdoblju od 1993. do 2019. godine na teritoriju KZŽ, preko 70 milijuna eura investirano je u našu županiju, s time da je preko 50 posto investirano u prerađivačku industriju. Uz ovako odličnu suradnju koju imamo s austrijskim uredom u Zagrebu i austrijskom gospodarskom komorom u Beču, Hrvatska gospodarska komora sredinom prosinca u Beču otvara svoje predstavništvo – rekla je Kantolić i dodala kako će to predstavništvo uvelike pridonijeti da poduzetnici iz cijele Hrvatske još više i bolje mogu surađivati s austrijskim tržištem.

Potpredsjednik Obrtničke komore KZŽ Dragutin Ulama je u ime komore uručio Njegovoj ekselenciji prigodni poklon, knjigu ‘Tradicijski i umjetnički obrti’ pa poručio:

– Austrijsko je tržište vrlo interesantno za naše obrtnike. Blizina i kompatibilnost su definitivno vrlo poticajne za buduću suradnju.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba