Naoružajte se s dovoljno keša

DOČEK NOVE, EURI I KUNE: Moguće da 31.12. bankomati i kartice neće raditi

Objavljeno: 25.11.2022. zagorjeinternational

Do uvođenja eura kao službene valute u Hrvatskoj dijeli nas nešto više od mjesec dana, a proces prelaska na drugu valutu složen je. Prije svega banke moraju prilagodite svoje IT sustave novoj valuti, što uključuje rad bankomata koji od 1. siječnja moraju isplaćivati isključivo eure, potom digitalnih kanala plaćanja, online bankarstva, kartičnog plaćanja itd., sve s ciljem da se klijentima, građanima, omogući nesmetano plaćanje i raspolaganje novcem, piše Novi list.

Jasno da je, na prijelazu iz Stare u Novu godinu, dakle u trenutku same konverzije, dobro kod sebe imati nešto gotovog novca, jer se očekuju stanoviti zastoji u radu bankomata, kartičnog, internet i mobilnog bankarstva. Duljina prekida razlikovat će se od banke do banke, a neke su banke klijentima već savjetovale otprilike upravo to – da na doček nove 2023. ponesu gotovinu. Bankomati koji budu radili, iza ponoći s 31. prosinca na 1. siječnja isplaćivat će samo eure.

Iz Hrvatske udruge banaka poručuju da će banke prilagoditi svoje informatičke i poslovne aplikacije za novu valutu te optimalno organizirati poslovanje kako bi provele sve softverske prilagodbe u najkraćem mogućem roku.

– Zbog programske prilagodbe za novu valutu digitalne usluge banaka će biti dostupne u smanjenom obujmu uz povremene prekide u radu od kraja dana 30. prosinca te tijekom 31. prosinca i 1. siječnja, a svaka banka će u skladu s vlastitim planom prilagodbe svoje klijente pravovremeno i detaljno informirati o dostupnosti digitalnih usluga i kartičnog plaćanja – rekli su iz HUB-a.

Što se tiče bankomata, oni se počinju gasiti već s početkom prosinca: ne svi, a pogotovo ne svi istovremeno.

– Tijekom prosinca ove godine započinje tehnička prilagodba bankomatske mreže što znači da će većina banaka postupno i privremeno gasiti bankomate do 31. prosinca kako bi mogli isplaćivati eure od 1. siječnja 2023. S prvim danom sljedeće godine, bankomati će isplaćivati isključivo eure, a u periodu prilagodbe od 15. prosinca 2022. do 15. siječnja 2023. građani će moći podići gotovinu debitnim karticama na bankomatima u Hrvatskoj bez naknade i neovisno o tome kojoj banci pripadaju – dodaju iz HUB-a, koji će na svojim internetskim stranicama objaviti interaktivnu kartu aktivnih bankomata kako bi građani u svakom trenutku mogli znati gdje je moguće podignuti kune do 31. prosinca 2022., odnosno eure od 1. siječnja 2023.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba