MJESTO DOBRIH LJUDI: Donja Voća je općina pred kojom je svijetla budućnost s novim horizontima

NAČELNICA KOČET: Možda izgleda sporo, ali stvari su daleko od toga. Imajte strpljenja i sudite o nama nakon što zajedno “pročitamo” ovu četverogodišnju knjigu do kraja

Objavljeno: 12.11.2022. Marta Čaržavec

˝Voća je divno mjesto, ljudi ju diče sa najljepšom pjesmom. Rasteju šume, polja, voćnjaci i po brežuljku zeleni pašnjaci. Rasteju kuće po selu nove, vinske gorice iz poznate loze…˝ Iako će priroda Voće bez sumnje oduševiti svakoga, prava čarolija dolazi od njenih uvijek nasijanih mještana koji su u petak naveliko slavili dan svoje Općine. A kako i ne bi kad ih nadahnjuju neodoljivi pogledi na šarene brežuljke i zelene travnjake, isprepleteni mirisi šume, travnjaka i vinograda i okusi domaće hrane. Kada svemu tome pribrojimo i općinsko vodstvo koje itekako ima viziju mjesta kojeg vodi, uspjeh je zagarantiran. Ovog smo tjedna popričali s općinskom načelnicom Sanjom Kočet koja nam je štošta ispričala, a za kraj svojim mještanima uputila riječi motivacije.

Najvažniji projekti

Općina Donja Voća maksimalno koristi EU fondove za svaki projekt, fokus je na pomoći mladim obiteljima i komunalnoj infrastrukturi kako bi općina demografski oživjela. Zbog uistinu ograničenih proračunskih sredstava, proračun dodatno opterećuju i preuzete obaveze, ali i sudski sporovi iz prethodnih godina, stoga, za apsolutno svaki projekt i onaj najmanji, Općina aplicira na natječaje Ministarstva i EU fondove – od uređenja dječjih igrališta, projekta Zaželi, uređenje i šljunčane nerazvrstanih cesta, nabava spremnika za odvojeno prikupljanje otpada, provođenje edukativnih predavanja, radionica, financiranje manifestacija, uređenje vrtića, sanacija klizišta i mostova.

– Uz pomoć Javne ustanove za regionalni razvoj Varaždinske županije prijavljujemo brojne projekte i javljamo se na sve nama prihvatljive natječaje. Proveli smo projekt ZAŽELI-faza II, a u suradnji s GDCK Ivanec počeli smo i s provedbom III. faze projekta. Kroz natječaj LAG-a osigurali smo sredstva za rekonstrukciju grobne kuće s čim krećemo sljedeće godine. Posredstvom Fonda za energetsku učinkovitost nabavili smo spremnike za odvojeno prikupljanje otpada za svako domaćinstvo, a kroz novi projekt počeli smo s provedbom edukacija na temu odvojenog prikupljanja otpada s naglaskom na najmlađe i njihovu edukaciju od najranije dobi te dodatno osigurali sredstva za dodatnu komunalnu opremu za javne površine i setove za našu školu u obliku raznih životinja – ispričala nam je Kočet.

Kao nositelj projekta, u suradnji s dječjim vrtićem ˝Dječji svijet˝ iz Varaždina Donja Voća provodi projekt vrijedan 2.835.095 kuna putem kojeg je omogućeno odvijanje dodatnih neformalnih programa ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja na području općine Donja Voća i grada Varaždina.

Klizišta, ceste i rekonstrukcije

Osigurana su i sredstva iz Fonda solidarnosti Europske unije u stopostotnom financiranju ukupne vrijednosti od 1.638.256 kuna za sanaciju najvećeg klizišta na području općine, čija sanacija kreće uskoro, nakon provedbe javnog natječaja i odabira izvođača. Tijekom godine radilo se aktivno na sanaciji i uređenju nerazvrstanih cesta tj. šljunčanju u vrijednosti od 247.750 kuna čime je uređeno otprilike sedam kilometara nerazvrstane lokalne ceste, a u realizaciji je provedba rekonstrukcije, odnosno asfaltiranja nerazvrstane ceste za čiju su provedbu također osigurana sredstva s nacionalne razine u iznosu od 240.000 kuna.

– Od značajnih projekata nam je rekonstrukcija zgrade DVD-a Donja Voća, za što smo u suradnji s članovima DVD-a osigurali sredstva u visini od sedam milijuna kuna putem mjere 7.4. Intenzitet potpore iznosi sto posto ukupnih prihvatljivih troškova, provedbom rekonstrukcije i opremanja DVD-a, dobit će se ukupno 1.326,13 m2 novo uređenog i opremljenog prostora. Vatrogasni dom time će postati središte svih događanja te će se koristiti u cilju socijalnog povezivanja i jačanja društvenih veza svih stanovnika okolnih naselja. Stanovništvo će vatrogasni dom moći koristiti za organiziranje raznih društvenih događaja, održavanje postojećih i pokretanje novih manifestacija, edukativnih, kulturnih i umjetničkih događanja. Rekonstrukcijom doma predviđeno je i dodatno uređivanja prostorija i za preostale udruge s djelovanjem na području općine koje za sada nemaju osiguran vlastiti prostor – izdvojila je Kočet.

Od svibnja 2021.

– U periodu od svibnja 2021. do danas, nakon prijave na otvorene javne pozive Ministarstva, na području naše općina trenutno je u provedbi, pripremi ili početnoj realizaciji desetak projekata u ukupnoj vrijednosti od oko 20 milijuna kuna. Radi se o sljedećim projektima, ukupne vrijednosti 19.568328 kuna, sufinancirano od strane različitih Ministarstava u ukupnom iznosu od 15.023.921 kuna – ispričala je Kočet.

Najfriškije aktivnosti

– Kreće realizacija sanacije klizišta u naselju Fotez Breg u vrijednosti od 1.638.256 kuna što je sto posto financirano iz Fonda za solidarnost Europske unije, zatim kreće početna faza modernizacije nerazvrstane ceste u naselju Slivarsko u vrijednosti od 624.175 kuna, a odobren nam je i projekt rekonstrukcije područne škole u dječji vrtić, prijavljen na javni poziv ‘Izgradnja, dogradnja, rekonstrukcija i opremanje predškolskih ustanova’ u okviru NPOO-a. Sufinanciranje od sto posto iznosi maksimalno mogućih 1.728.000 kuna.

Budući projekti

– Prema demografskim i razvojnim pokazateljima, naša općina zaostaje u svim segmentima na razini Varaždinske županije. Već niz godina suočeni smo s depopulacijom, padom nataliteta i iseljavanjem našeg stanovništva, posebno mladih. Sve to posljedično dovodi do sve starije strukture stanovništva. Ozbiljno shvaćajući ovu lošu demografsku situaciju, Općina je sve svoje napore usmjerila na poboljšanje životnih uvjeta svojih stanovnika. Mlade obitelji i djeca su nam prioritet pa provodimo program mjera za korištenje sredstava pri rješavanju stambenog pitanja mladih obitelji na području Općine te je tokom ove godine pet mladih obitelji ostvarilo sufinanciranje u iznosu od 50.000 kuna – izdvojila je na Kočet.

– Za buduće razdoblje ključni projekt nam je izgradnja vrtića, odnosno rekonstrukcija dijela područne škole u Gornjoj Voći u dječji vrtić. Ukupna vrijednost projekta same rekonstrukcije iznosi 5.500.000 kuna, putem NPOO-a kroz Ministarstvo obrazovanja osigurali smo iznos od 1.728.000 kuna te je pred nama i daljnja borba za osiguranje dodatnih sredstava kroz Ministarstva – dodala je načelnica.

U svrhu poboljšanja demografskih mjera, raznim aktivnostima i programima želi se potaknuti pozitivni prirast stanovništva na području općine te povećati standard odgoja i obrazovanja djece predškolske dobi. U općinskom proračunu su osigurana i sredstva za sufinanciranje boravka djece u dječjim vrtićima, jednokratne novčane potpore za djecu predškolske dobi koji nisu polaznici dječjeg vrtića, program predškole i uvođenje produženog boravka.

– Trenutno smo u završnoj fazi i uređenjem prostora za otvaranjem podružnice vrtića na području općine čime bi se omogućio boravak do 22 djece s područja općine. Sve to kroz projekt ‘(ZA)najljepše životno doba-vrtićko doba’ koji će omogućiti odvijanje dodatnih neformalnih programa radnog i predškolskog odgoja i obrazovanja.

Povećali smo i izdvajanje za učenike osnovne škole i njihove projekte, povećali iznos sufinanciranja školskog materijala, uveli sufinanciranje školskih projekata te nagrađivanje najuspješnijih učenika – istaknula je Kočet.

Uz nastavak realizacije projekata po pitanju komunalne infrastrukture i njihovu daljnju prijavu na državne i EU natječaje, za sljedeće je razdoblje ključna rekonstrukcija područne škole i dobivanje vrtića na području općine, rekonstrukcija vatrogasnog doma te rekonstrukcija javne rasvjete za područje cijele općine.

– Uz navedene projekte koji su dijelom u realizaciji, krećemo i aktivno u daljnje aktivnosti glede očuvanja našeg vrijednog prirodno i kulturnog dobra – špilje Vindije. Kroz proračun za 2022., osigurali smo stopostotna novčana izdvajanja za potpore male vrijednosti usmjerene poduzetnicima i poljoprivrednicima dok se posebna pažnja i poveća sredstva usmjeravaju sektoru turizma u kojemu Općina Donja Voća ima izuzetan potencijal kroz iznimno bogatu i specifičnu kulturnu baštinu, arheološki lokalitet špilje Vindija, te je krajnje vrijeme da se prioritetno opredijelimo za razvijanje tog neiscrpnog turističkog potencijala. Općina Donja Voća kao aktivan dionik, značajan za očuvanje ovog vrijednog prirodnog i kulturnog dobra, dio je radne grupe uključen u izradu Plana upravljanja područjem ekološke mreže Vršni dio Ravne gore i spomenicima prirode Mačkova pećina i Vindija (PU 051). Nakon nekoliko sastanaka sa stručnjacima iz različitih područja vezanih uz špilju Vindiju ove godine, sve kako bi se pokrenuo kotač stvaranja jednog kvalitetnog budućeg partnerstva, krenule su određene aktivnosti po tom pitanju glede pripreme projektnih prijedloga oko uređenja unutrašnjosti spilje Vindije, dok je Općina intenzivno krenula u stvaranje uvjeta za stalni nadzor i time samu zaštitu spilje – dodala je načelnica pa za kraj svojim mještanima uputila slijedeće rečenice:

Poruka

– Dragi sumještani i sumještanke, evo nas i na kraju nevjerojatno izazovne godine, kojoj se bliži kraj i na kraju koje smo više nego ikad svjesni važnosti zajedništva, pomaganja drugima te činjenja dobrih djela. Ponekad sve izgleda sporo i nama samima, kao da se ništa ne događa, ali vjerujte da su stvari daleko od toga. Ono čemu se iskreno nadamo jest da ćete imati strpljenja s nama te suditi o djelovanju nakon što zajedno “pročitamo” ovu četverogodišnju knjigu do kraja. Jer uistinu, tek smo okrenuli nekoliko stranica. Ponekad stvari ne idu kako želite, ponekad ih ne možete uopće ostvariti zbog brojnih ograničenja, ali nećemo se prestati truditi. Ne osvrćite se na one koji su uvijek pesimistični, jer su samo izdali svoje snove i izdali svoje vizije pa onda cijelo vrijeme nešto drugima prebacuju. Nemate se čega bojati, ovo je veliko vrijeme nade, vrijeme optimizma i ne moramo se i nećemo se osvrtati na ”zlobne jezike”, ne moramo i nećemo uopće brinuti što bilo tko o nama misli. Budite optimistični, radosni i puni nade jer koliko god Vam bilo teško, moramo biti duboko zahvalni i na usponima i padovima jer nam upravo to otvara potpuno nove horizonte i vidimo sve drugačije i jasnije.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba