U OKVIRU PROJEKTA “PARTCIPRO“: Volonteri iz Italije posjetili Varaždinsku županiju - održana prigodna radionica, a o važnosti sustava civilne zaštite govorio i župan Stričak

“Kod svih situacija sve naše žurne službe pokazale su se spremne da pravovremeno reagiraju, izađu u susret i pomognu onima kojima je to bilo najpotrebnije“

Objavljeno: 27.10.2022. zagorjeinternational

Sudionici projekta “Partcipro“ koji se provodi u sklopu Erasmus + programa, volonteri iz naselja Quesite Srl iz Pinerolo, predgrađa Torina iz Italije i Varaždinske županije posjetili su Županijsku palaču u Varaždinu u kojoj su održali radionicu u svrhu osiguravanja vještina i kompetencija potrebnih za rad i volontiranje u civilnoj zaštiti.

Ovaj projekt je inače dio Erasmus + programa, a sufinanciran je kroz mjeru “Mala partnerstva u području strukovnog obrazovanja i osposobljavanja“. Projekt je započeo 1. siječnja ove godine i trajati će do kraja 2023. godine. Ukupni proračun projekta iznosi 60.000 eura, a od toga iznosa, Varaždinska županija dobiva 30.000 kuna.

U sklopu projekta u obuci sudjeluje 12 volontera koji će nakon završenog projekta biti educirani o sustavu civilne zaštite, funkcioniranju sustava ranog upozoravanja kod elementarnih nepogoda i tehničko-tehnoloških nesreća. Prije održavanja radionice, sve prisutne pozdravio je i varaždinski župan Anđelko Stričak koji ih je tom prilikom upoznao s poviješću županije, ali im je i ukazao na važnost sustava civilne zaštite.

-Hrvatska je od svojeg osamostaljenja bila pogođena mnogim krizama, od agresije početkom stvaranja neovisne države, epidemije koronavirusom, suočavanje s migrantskom krizom te mnogim elementarnim nepogodama. U svim tim situacijama pokazalo se koliko je važan dobro organiziran i posložen sustav civilne zaštite. Ove godine susreli smo se s ratom u Ukrajini iz koje je i u našu županiju došao veliki broj raseljenih osoba, a prije nekoliko mjeseci na našem području dogodila se strašna prometna nesreća u kojoj je svoje živote izgubilo dvanaest poljskih državljana. Kod tih situacija sve naše žurne službe pokazale su se spremne da pravovremeno reagiraju, izađu u susret i pomognu onima kojima je to bilo najpotrebnije – rekao je župan te pohvalio realizaciju ovog projekta i sudjelovanje Varaždinske županije u njemu.

Uz župana predstavljanju projekta nazočili su i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Darko Majhen, pomoćnik pročelnika za komunalno gospodarstvo, drugostupanjski upravni postupak i civilnu zaštitu u Upravnom odjelu za gospodarstvo i europske poslove, Željko Nađ, županijski vatrogasni zapovjednik te Sandra Mintas, ravnateljica GDCK-a Varaždin.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba