Pogledajte kako je bilo i tko je osvojio nagrade

Hrvatski amaterski likovnjaci zauzeli zabočku Galeriju i predstavili svoja djela

Objavljeno: 24.10.2022. zagorjeinternational

Susreti likovnih stvaralaca u organizaciji Hrvatskog sabora kulture tradicionalno, jednom godišnje, u jednoj hrvatskoj galeriji, predstavljaju najviše dosege hrvatskog likovnog amaterizma. U Gradskoj galeriji u Zaboku tako je bilo predstavljeno čak 107 autora iz gotovo cijele Hrvatske s izvrsnim radovima u različitim tehnikama – od olovke, pastela, akvarela, tuša, akrila i ulja na platnu pa sve do kombiniranih tehnika i radova u mediju skulpture i keramike. Izložba je rezultat godišnjeg likovnog natječaja Hrvatskog sabora kulture, a izloženi radovi odabrani su u konkurenciji od 289 prijavljenih radova iz 30 hrvatskih likovnih udruga.

Susrete likovnih stvaralaca otvorila je zamjenica krapinsko – zagorskog župana Jasna Petek…

– Kulturni amaterizam je zasigurno jedna aktivnost i stil života koji podrazumijeva puno ljubavi, entuzijazma i odricanja. Krapinsko – zagorska županija cijeni kulturni amaterizam i sufinancira rad i podržava mnoge aktivnost Zajednice amaterskih kulturno umjetničkih udruga te, što je najvažnije, potiče sve sekcije i KUD-ove u predstavljanju Zagorja u Hrvatskoj i šire – rekla je zamjenica župana i prisutnim umjetnicima poželjela puno uspjeha u daljnjem radu.

Među okupljenima su bili i gradonačelnik Grada Zaboka Ivan Hanžek, voditeljica Gradske galerije Grada Zaboka Bojana Birač i tajnik Hrvatskog sabora kulture Dražen Jelavić te članice Povjerenstva ovogodišnjeg likovnog natječaja povjesničarka umjetnosti i muzeologinja Sonja Švec Španjol i akademska slikarica Aleksandra Goreta.

U sklopu Susreta likovnih stvaralaca i simboličnog zatvaranja izložbe, koja je bila otvorena 20. rujna, dodijeljene su nagrade i pohvalnice Hrvatskog sabora kulture te priznanja likovnim udrugama i autorima čija su djela odabrana za postav izložbe.

Nagrada za najuspješnije likovno djelo u 2022. pripala je Anđelku Brkiću iz KUD-a ‘Delovi’ za djelo ‘Sanjam’. Nagrada za najuspješniju likovnu udrugu 2022. godine uručena je udruzi ‘Peski – art Đurđevac’, nagrada za najuspješnije likovno djelo mladog autora pripala je Ani Starčević iz likovne udruge ‘Lika’ za djelo ‘Portret’. Nagrada za najuspješnije trodimenzionalno djelo pripala je Jošku Čizmiću iz poljičke likovne udruge ‘Krug’ za djelo ‘Obitelj’, posebnu nagradu povjerenstva za izvrsnost izvedbe u duhu realizma osvojila je Marija Grabar iz udruge željezničara slikara ‘Plavo svjetlo’ za djelo ‘Zima u širokom selu’, a posebnu nagradu povjerenstva za najbolju interpretaciju sakralne teme pripala je Zvonimiru Roku iz ‘Dubrovačke udruga likovnih umjetnika’ za djelo ‘Kristova muka’.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba