U ORGANIZACIJI ZARA-e: Započeli ‘Dani otvorenih vrata europskih projekata u Krapinsko - zagorskoj županiji’

“Uz ljude koji imamo u Agenciji, bez straha možemo pristupiti bilo kojem projektu, a u ovom trenu ih imamo spremnih u vrijednosti preko 1,2 milijarde kuna”

Objavljeno: 05.10.2022. Vanja Hozmec

U organizaciji Zagorske razvojne agencije, danas su u Zaboku otvoreni ‘Dani otvorenih vrata europskih projekata u Krapinsko – zagorskoj županiji’, a riječ je o trodnevnom događaju tijekom kojeg će se predstaviti projekti koji su doprinijeli razvoju lokalnih zajednica na području županije.

Da je Zagorska razvojna agencija pokretač održivog razvoja na području Krapinsko – zagorske županije i ima dugogodišnje iskustvo u pripremi i provedbi projekata te uvijek nastoji potaknuti njihovu kvalitetnu provedbu, naglasila je na početku ravnateljica ZARA-e Karolina Barilar.

Program 

– S obzirom na to da je jako puno projekata već provedeno, ali ih je jako puno i u pripremi, smatrali smo bitnim približiti ih zajednici da ljudi doista vide koji su to benefiti koje lokalna zajednica dobiva od provedenih projekata, odnosno od svih aktivnosti koje se provode na području županije. Ovdje na otvorenju ćemo predstaviti radove koji su pristigli na nagradni natječaj Agencije koji se zvao ‘Europa u mom kraju’. Doista ima zadivljujućih radova, što literarnih, što likovnih i video radova, koji će biti ovdje prezentirani, a dodijelit ćemo i nagrade. Zatim ćemo imati predstavljanje prekogranične suradnje Slovenija – Hrvatska kao ‘premijeru’ jer još niti jedan program iz buduće financijske perspektive nije bio predstavljen. Nakon toga će nas na Zivtovom trgu čekati cijela ekipa civilne zaštite, od Zavoda za hitnu medicinu, policajaca, HGSS-ovaca, koji će kroz demonstracijsku vježbu pokazati svoju spremu i približiti svoja zvanja i rad široj zajednici – najavila je Barilar, pa nastavila što se sve očekuje naredna dva dana:

– Sutra imamo veliku pokaznu vježbu, simulaciju prometne nesreće u Klanjcu gdje će iste institucije u sklopu projekt ‘CRO-SI-SAFEF’ biti angažirane na stvarnom slučaju i pokazati stvarne vještine. Imat ćemo i još jedno događanje u Poduzetničkom centru koje je isključivo usmjereno na poduzetnike, održat će se prezentacija za mogućnosti financiranja poduzetnika u budućoj financijskoj perspektivi, a cijelo događanje završavamo u petak s pub kvizom na temu ‘CRO-SI- SAFE-a’, odnosno, službi za spašavanje – rekla je Barilar.

Europski su projekti prisutni na području županije već neko vrijeme, a Barilar je pojasnila na koje još načine, osim ovog događaja, ZARA ljude nastoji upoznati s njima.

– S obzirom na to da mi radimo prvenstveno s tijelima javne vlasti, trudimo se doista svakodnevno organizirati informativna događanja, newslettere kroz koje onda nastojimo pružati ljudima sve potrebne informacije, no nalazimo se na razmeđu između stare i nove perspektive, gdje još uvijek provodimo projekte koji su donedavno bili financirani i koji su donedavno bili u provedbi i koji stvarno mijenjaju konture gradova i život u zajednici. Sada smo u jednom razdoblju u kojem očekujemo više od devet milijardi eura sredstava iz raznim operativnih programa koji će biti dostupni do 2027. godine. 

Zabočki gradonačelnik Ivan Hanžek rekao je da nismo ni svjesni da sve što se epohalno događa na našim prostorima, misleći pritom na izgradnju raznih obrazovnih i kulturnih objekata, prometnica i slično, ne bi se moglo ostvariti da se nismo opredijelili za ulazak u Europsku uniju.

– Kada pogledate ove cifre, za normalnog čovjeka su to imaginarne brojke, pa čak i za nas koji smo se u životu susretali s velikim investicijama i financijskim izdacima. Ovo je neshvatljivo puno novaca u jednom relativno kratkom periodu, a to samo potvrđuje da smo u dosta situacija bili spremni za projekte, ideje i realizacije projekata koji trebaju omogućiti bogatiji, kvalitetniji i ljepši život svim generacijama. Sve što činimo, činimo zbog mladih, ali i zbog svog zadovoljstva time što smo ostvarili neki rezultat, postigli određeni cilj i da hrabro možemo gledati u budućnost – poručio je Hanžek. 

Veliko zadovoljstvo

Župan Željko Kolar najprije je ispričao kako je Zagorska razvojna agencija rasla kroz edukaciju i prilagođavanje uvjetima koji su bili, najprije u pretpristupnom razdoblju od 2007. do 2013. godine, a potom i kroz prvu financijsku omotnicu kada je sve naučeno još bilo ‘friško’. Danas su stvari drugačije. 

– Sada smo pred trećom financijskom omotnicom i nema više straha oko projektne dokumentacije, to smo svladali i projekata ima više nego sredstava. Ono što nam je sada izazov je osiguravanje vlastitih sredstava jer svi radimo sve veće i veće projekte jer nam to omogućava članstvo u Uniji, te ovo nesigurno financijsko razdoblje koje se pojavilo s početkom rata u Ukrajini. To je ono što bi nas moglo usporiti. Ipak, uz stručne ljude koji imamo u našoj Agenciji, mogu reći da se bez straha možemo postaviti na bilo koji projekt. U ovom trenutku imamo gotovih građevinskih dozvola i pripremljenih projekata vrijednih preko 1,2 milijarde kuna i to je nešto što nam pričinjava veliko zadovoljstvo jer u bilo kojem trenutku smo spremni javiti se na neki raspisani natječaj – dodao je na kraju Kolar. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba