Obilazak radova na sanaciji klizišta u kumrovečkom naselju Dugnjevec

NAČELNIK ŠPLAJT: Važno je da naši građani imaju svakodnevnu cestovnu komunikaciju sa središtem mjesta, ali i dalje

Objavljeno: 15.09.2022. zagorjeinternational

Na području općine Kumrovec, u naselju Dugnjevec u tijeku je sanacija klizišta na lokalnoj cesti Kumrovec – Dugnjevec -Tuhelj, a u četvrtak su radove obišli načelnik Kumrovca Robert Šplajt, krapinsko – zagorski župan Željko Kolar i ravnatelj Županijske uprave za ceste Krapinsko – zagorske županije Stjepan Sirovec.

Ravnatelj ŽUC-a, Stjepan Sirovec kazao je da je došlo do aktivacije klizišta tako što je došlo do puknuća skroz do ruba kolnika niz briježnu padinu te je samim time došlo do poremećaja sigurnosti prometa.

– Kako bismo to vratili u prvobitno stanje, pokrenuli smo određene istražne radove, naručili projektnu tehničku dokumentaciju i proveli postupak nabave i naposljetku krenuli s radovima. Izvođač radova je tvrtka Završni radovi Krešo, a ukupna vrijednost investicije je nešto više od 540.00 kuna. Stručni nadzor provodi tvrtka PRONEXT, a vrijednost radova je 23.000 kuna. S radovima smo započeli početkom kolovoza, ugovorni rok je 30. rujna, a obzirom na dobru dinamiku očekujemo da ćemo do kraja mjeseca završiti radove – pojasnio je Sirovec.

Načelnik Kumrovca Robert Šplajt istaknuo je da radovi idu svojim tokom, ali da, nažalost takvih sanacija na godišnjoj razini imaju barem dvije, tri.

Do kraja listopada

– Puno nam znači da možemo računati na sredstva Hrvatskih voda, a iz Fonda solidarnosti možemo povući dio sredstava. Ovo sanira ŽUC u suradnji sa Županijom,  na čemu zahvaljujem. Sto metara od ove lokacije još je jedno klizište i nadamo se da ćemo imati izabranog izvođača do kraja listopada i započeti radove u prosincu. Saniramo klizišta i štetu na cestama jer je bitno da naši građani imaju svakodnevnu cestovnu komunikaciju sa središtem mjesta i ostatkom svijeta – poručio je Šplajt.

Novi val klizišta

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar govorio je o otvorenim gradilištu na području županije.

-Ukupno ih je aktivno 20 i za njih 15 imamo spremnu dokumentaciju i imamo deset odrona. Do kraja godine nam je plan da riješimo tri odrona i šest klizišta, s time da kroz Fond solidarnosti mislimo isfinancirati još šest klizišta i tri odrona. Ono čega se bojimo, jest to da će ove jesenske kiše imati utjecaj na ovu ogromnu sušu. Bojimo se da će to uzrokovati novi val klizišta. Vjerujemo da će kroz novu financijsku omotnicu biti natječaja kroz koje ćemo moći aplicirati za sufinanciranje radova pa smo zbog toga i užurbano projektirali. Očekujem da ćemo do proljeća za sva aktivna klizišta imati spremnu dokumentaciju, a kroz kontrolu i obilazak i informacija jedinica lokalne samouprave vidjeti što će se novoga otvoriti do proljeća. U svakom slučaju, ovdje u Dugnjevcu, ovo je jedno manje klizište, iako tehničko dosta zahtjevno, na ovoj dionici je ostalo svega 300 metara ceste koje treba asfaltirati i to uz jedan OPG pa bi ta investicija puno značila i za njega. Problem koji imamo je dugoročan, rješavamo ga iz godine u godinu. Ipak ćemo uz sufinanciranja odgurnuti veliki dio – kazao je Kolar, dodavši:

-Kroz fond imamo sufinanciranje 100 posto dok je s Hrvatskim vodama, mi sufinanciramo 40 posto i naravno da nema tu neke dileme koji je način bolji, međutim, ovaj projekt i program Hrvatskih voda je nama puno pomogao. Mi smo povećali alokaciju za 20 milijuna, ŽUC se javio s 12,5 milijuna, javili su se naši gradovi i općine i mi ćemo praktički za tih 20 milijuna zatvoriti. Potreba je za nekih 10 milijuna interventno, pa ćemo to zatražiti – rekao je.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba