ARE YOU READY? Dva dana, tri sata i 50 minuta dijele nas od oktanskog spektakla u Kumrovcu

˝Za godinu, dvije, voziti kumrovečki rally bit će prestiž˝

Objavljeno: 07.09.2022. Marta Čaržavec

Pod organizacijskom palicom auto kluba ‘DELTA SPORT’ iz Zagreba, a u suradnji s Krapinsko – zagorskom županijom, općinama Kumrovec, Desinić, Zagorska Sela i Tuhelj i Termama Tuhelj za dva dana i četiri sata Zagorjem će odjekivati grmoviti zvuci rally automobila. Monstrumi na četiri kotača, a koji će ove godine doći iz čak devet zemalja svijeta, odmjerit će svoje snage na zagorskim prometnicama s kojih pucaju bajkoviti prizori zagorskih proplanaka.

Program

Uspoređujući kumrovečki rally s WRC-om, valja istaknuti nekoliko razlika. Naime, kako je praksa, nedjeljom se na Croatia rallyu vozi power stage u Kumrovcu kao posljednji brzinac i to je samo jedna stanica, a kompletan WRC se vozi na području pet županija, što je otprilike jedan i pol brzinac cijelog WRC-a. Što se tiče sigurnosnog aspekta kompletan kumrovečki rally napravljen je po principu WRC-a, ali se na sigurnosti radi uz podršku cijele države odnosno svih rally klubova, uz pomoć Slovenije.

Predsjednik Organizacijskog odbora i tajnik natjecanja Dino Deljkić na početku konferencije za medije održanoj u Krapini, istaknuo je kako se u četvrtak otvara servisni prostor, a i da je ovogodišnje izdanje svojevrsni top, budući da su se na listu prijavili najbolji od najboljih.

Desinićki načelnik Zvonko Škreblin izrazio je zadovoljstvo što je nakon četiri, pet godina ‘cimanja’ ta staza došla i u Desinić podno Velikog Tabora.

– Ovo mjesto krasi prekrasan pejzaž gdje će gledatelji, ali i vozači moći uživati u lijepom pogledu što je velika promocija Velikog Tabora, Desinića, turističke destinacije, područja Kumrovca, Desinića i Zagorskih Sela pa će to biti prekrasan pogled u svijet iz Desinića. Naši Desinićanci i Desinićanke bit će presretni jer slušam komentare da se to već ranije trebalo desiti, stoga očekujem da će doći u velikom broju – rekao je Škreblin.

Načelnica Zagorskih Sela Ksenija Krivec Jurak kazala je kako se radi o lijepoj tradiciji organizacije rallya – 11 kilometara staze, adrenalina, dovoljan su poziv za sve ljubitelje rallya i automobila da dođu i posjete bilo koji od tri brzinaca koji se odvijaju u prekrasnom Zagorju.

– Mi smo spremni, ovo je tradicija tako da nema nepoznanica. Pozivam ljude da budu oprezni, da paze na svoju i na sigurnost svojih obitelji jer primjećujemo da dolaze obitelji s djecom. Pridržavajmo se uputa koje su dane kako bi utrka prvenstveno završila sigurno – poručila je Krivec Jurak.

Kumrovečki načelnik Robert Špljat istaknuo je kako posebno veseli 11. izdanje kumrovečkog rally i zahvalio organizatorima koji već godinama pridonose prepoznatljivosti Kumrovca i okolnih općina.

– Kumrovec je spreman. Imamo gastronomsku ponudu i odlične zabavne sadržaje što čeka svakoga tko dođe narednih dana u ovaj dio općine. Mi smo turistička destinacija i ništa ne prepuštamo slučaju. Otvorenje kod kuće Josipa Broza će biti zaista spektakularno. To je slika koja će obići cijeli svijet i s time se izuzetno ponosimo – poručio je Šplajt.

Novosti

Direktor natjecanja Željko Štefanić detaljno je najavio događanja tijekom rallya.

– Jedna od ključnih promjena je uvođenje brzinskog ispita u Desiniću koji je kratak, ali izuzetno zahtjevan te dva brzinska ispita Kumrovec i Zagorska Sela u kojima smo okrenuli smjer. Sveukupno će se voziti devet brzinskih ispita. U petak startamo s probnim brzinskim ispitom “shake down“ na području Kumrovca koji će se voziti od 14 do 16 sati, zatim nakon toga start servisnog parkirališta i dva prologa na parkiralištu Termi Tuhelj u nešto skraćenom obliku nego što je to bilo prijašnjih godina. U subotu ujutro ceremonijalni start je u 9.40 sati u Muzeju Staro selo i onda krećemo dva kruga Desinić – Zagorska Sela -Kumrovec. Nakon toga ćemo napraviti jedan regruping i zadnji power stage, zadnji brzinski ispit Kumrovec gdje ćemo prvih pet plasiranih u tom trenutku okrenuti da startaju od pete pozicije prema prvoj kako bismo dobili malo na dramaturgiji – najavio je Štefanić.

Direktor Karchera Milivoj Žegarac zahvalio je organizacijskom timu, ne sumnjajući kako će tri dana za sudionike, ali i ljubitelje oktanskog sporta biti veoma interesantni.

– Svi će imati priliku isprobati Karcher proizvode, a pripremili smo i nagradne igre za djecu i odrasle tako da vjerujem da će atmosfera biti odlična. Sudionicima želim puno dobre vožnje, adrenalinskih trenutaka, a posjetiocima puno zabave i zadovoljstva – poručio je Žegarac.

Apel

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar iskoristio je priliku pa pozvao sva nadležna ministarstva i grad Zagreb, ali i okolne županije za dodatnim uključivanjem i ovaj rally spektakl, kako bi treća godina realizacije mogla biti još bolja. Koliko ona nosi u marketinškom smislu za sve nas, ne može se izraziti iz novca, dodao je Kolar.

– Ova utrka iziskuje ogroman angažman. Siguran sam da će kroz dvije, tri godine uloga rallya u Kumrovcu, kao i WRC-a biti prestiž. Nije slučajno da je ove godine prijavljen rekordan broj posjeta, njih 71. Bit će prestiž voziti u Kumrovcu. Staza je odlična, pejzaž je prekrasan, a fanovi će uživati u majstorijama posadama. Pa na kraju, apsolutno je nebitno kakvo će biti vrijeme – rekao je Kolar.
Dodao je na kraju, posebnu zahvalu hitnim službama koje će brinuti za sigurnost jer svaka utrka je sjajna koja završi bez posljedica.

Ovo je natjecanje upisano u kalendare Svjetske automobilističke federacije (FIA) i Hrvatskog auto i karting saveza. Boduje se za Prvenstvo Centralno europske zone, Međunarodno prvenstvo Hrvatske, Prvenstvo Hrvatske, Otvoreno prvenstvo Zagreba i Alpe Adria Kup.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba