Naš premijer pojma nema po kojoj se cijeni nafta sada prodaje Mađarskoj

PLENKOVIĆ BIJESAN I ZGROŽEN: Nismo mi članove Uprave predložili da netko krade, drug Grbin i oporba napadaju HDZ umjesto da kažu da se Vlada bori protiv korupcije i čestitaju

Objavljeno: 31.08.2022. zagorjeinternational

Nakon što je Nadzorni odbor INA-e danas ujutro održao izvanrednu sjednicu zbog pljačke koju ni Uprava, a niti NO nisu uočili, a koja je u posljednjih dana fokusu cijele Hrvatske, a nakon koje nije bilo izjava za medije, premijer Vlade RH Andrej Plenković održao sastanak s koalicijskim partnerima. Otkrio je kako je prvi signal da se nešto događa bio prije pet mjeseci, da se od tad novac pratio, te da je 450 milijuna kuna vraćeno u proračun.

– Mi smo kao Vlada i parlamentarna većina zgroženi, šokirani i osuđujemo ovakvo udruživanje za počinjenje ovakvog kaznenog djela i to u vremenu najveće energetske krize. Naša ključna poruka je da su institucije hrvatske države, dapače, hrvatske Vlade, bile te koje su otkrile ovaj slučaj zlouporabe, ta je poruka vrlo važna i bitna da se razumije kako je krenulo u otkrivanje cijelog slučaja i govori da se izričito borimo protiv korupcije i da nema nikoga tko će biti pošteđen bilo kakve odgovornosti – rekao je premijer Plenković i dodao kako Vlada s ovim slučajem nema nikakve veze jer nije ona postavila Damira Škugora, inače člana HDZ-a, za direktora INA-inog sektora za prirodni plin.

– Parlamentarna većina je stabilna, Vlada je dobila potporu za rješavanje daljnjih izazova – kazao je.

Priznao je kako je jako nezadovoljan što Uprava INA-e nije vidjela da im se ovo događa nekoliko razina ispod. Smatra da je cijela Uprava odgovorna, a posebno predsjednik. Govoreći o tome što je Škugor član HDZ-a, Plenković je istaknuo kako činjenica je netko član stranke ne znači da ima utjecaj u politiku te stranke.

– Lista ovlasti za dopuštena odobrenja izbjegava u pojedinim situacijama nadležnosti članova Uprave, ali to ne oslobađa odgovornosti članove Uprave da im se u hijerarhiji ispod dogodi ovakav slučaj razmjera u kojem četvrta razina upravljanja ima ovlast za potpisivanje ovakvih ugovora na ovaj način, štetnih za INA-u i državu. Zbog toga ćemo zatražiti odgovornost svih članova Uprave, i predsjednika i hrvatskih i mađarskih članova, i da se u razgovorima s MOL-om promjeni način upravljanja INA-om. Sukladno Zakonu o trgovačkim društvima, Statutu i ugovora između dioničara ćemo poduzimati aktivnosti idućih dana. Ovakva politička šteta kakvu mi trpimo zadnjih par dana jer je jedan krug osoba napravio ovakva nezakonita djela, a Uprava za to nije znala, neće ostati bez odgovora – poručio je.

Upitan je li ovo danas javni poziv članovima Uprave da podnesu ostavke, premijer je rekao da Vlada ima svoje mehanizme.

– Mi ne očekujemo da netko podnosi ostavke, mi smo ti koji ćemo vući poteze. Ovo nije situacija koja je 100 posto u našim rukama, a mislim da ni MOL-u nije ovo ugodno. Odluke o tome donosi Vlada, konkretno ja jer nije normalno da mi toliko štete trpimo zbog grešaka i marifetluka ljudi koji ovo nisu smjeli napraviti ili onih koji to nisu vidjeli. Nećemo mi odgovarati za onoga tko je ovo trebao ili vidjeti ili za nekoga tko je ovo napravio, a nije smio. Nismo mi članove Uprave predložili da netko krade – rekao je naglasivši kako je bijesan zbog toga.

– Ja sam toliko, da ne kažem čega, pojeo ovih šest godina, mahom tuđih, da mi je toga dovde – rekao je gestikulirajući rukom preko  glave.

Idućeg će tjedna, najavio je, Vlada izaći s paketom mjera pomoći u ovoj energetskoj krizi.

– Ministri rade na pripremi tih mjerama. U političkom smislu je ovo jedna vrlo neugodna situacija, ali situacija u kojoj od prvog signala da se događa nešto neobično, a bio je prije otprilike pet mjeseci, niti u jednom trenutku institucije nisu dopustile da se niti jedna kuna dovede u pitanje. Sve je bilo pod nadzorom i već je danas s jednog od računa oko 450 milijuna kuna uplaćena u proračun. Postoji snažna borba protiv korupcije i snažni mehanizmi države koji su na ovom primjeru izrazito dobro, brzo i sinergijski reagirali – dodao je i nastavio:

– Drug Grbin iz Kragujevca i oporba napadaju HDZ da je banda umjesto da kažu da se Vlada bori protiv korupcije i čestitaju. Sad su dobili adrenalin, skočili s poda i žele rušiti Vladu, e neće tako ići – poručio je pa na pitanje o smjeni članova NO-a kazao kako u ovom trenutku neće jer dominantna odgovornost za ovakvu vrstu propusta leži na Upravi, piše 24 sata.

– Činjenica je da se to dogodilo u kompaniji i nije normalno da ovo traje usred energetske krize, a da to baš nitko ne vidi – dodao je.

Krunoslav Katičić, glavni tajnik HDZ-a, istaknuo je premijer, vjenčani je kum Josipu Šurjaku, dojučerašnjem predsjedniku Hrvatske odvjetničke komore.

  – I ja Šurjaka poznam od prve godine fakulteta. Ali to ne znači da bilo kakvo poznanstvo, kumstvo, ima veze s ovim što pojedina osoba obavi, mislite da se netko s nama konzultira što će napraviti? To je politiziranje – rekao je.

Na kraju, Plenković nije znao odgovor po kojoj se cijeni nafta sada prodaje Mađarskoj:

– To ćemo sve ispitati. To nisu stvari koje su na dnevnom redu Vlade svaki dan.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba