Započeo međunarodni arheološki projekt

Svjetski poznati arheolog iz Londona i njegovi studenti, predvođeni domaćim stručnjacima, proučavaju Podstenje, Plat i Hajdine zerne

Objavljeno: 29.08.2022. zagorjeinternational

U Radoboju je u subotu započeo međunarodni projekt arheoloških istraživanja, čiji je voditelj dr. sc. Davor Špoljar, v.d. ravnatelja Muzeja grada Pregrade, a zamjenik voditelja Jakov Mlinarević, magistar arheologije i doktorski student na Sveučilištu Oxford u Ujedinjenom Kraljevstvu.

U istraživanjima sudjeluje i renomirani britanski arheolog, dr. sc. Mark B. Roberts, znanstvenik i sveučilišni profesor na londonskom University Collegeu (UCL), istraživač svjetski poznatog paleolitičkog lokaliteta Boxgrove te niza drugih poznatih arheoloških lokaliteta u Ujedinjenom Kraljevstvu, koji se sa sobom u Radoboj poveo i nekoliko studenata preddiplomskog studija arheologije s UCL-a.

Još veći projekt

– Cilj ovogodišnjih arheoloških istraživanja je dokumentiranje i zračno snimanje površinskih arheoloških struktura korištenjem nedestruktivnih metoda. Istraživanjima se želi provjeriti arheološki potencijal nalazišta na području Radoboja i provesti pripremne aktivnosti za pokretanje većeg međunarodnog projekta u partnerstvu između hrvatskih i engleskih institucija. Istraživanjima su obuhvaćena arheološka nalazišta u prigorskom i gorskom dijelu općine Radoboj, koja su zaštićena od strane Ministarstva kulture i medija, nadležnog Konzervatorskog odjela u Krapini te su upisana u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Riječ je o groblju (nekropoli) pod tumulima Podstenje, visinskom naselju Plat i visinskom naselju Hajdine zerne – objasnio je Špoljar, dodajući da se istraživanja provode temeljem Rješenja o prethodnom odobrenju Ministarstva kulture i medija, Uprave za zaštitu kulturne baštine, Konzervatorskog odjela u Krapini. Projekt sufinanciraju Općina Radoboj i University College London, a trajat će do 6. rujna.
Profesor Mark B. Roberts je zajedno s svojim studentom Jakovom Mlinarevićem prvi put posjetio Zagorje 2019. godine, kada je bio u posjetu Krapini. Najveći arheološki potencijal u Krapinsko – zagorskoj županiji prepoznat je na području općine Radoboj, zbog najveće gustoće arheoloških lokaliteta. Stoga je uspostavljen kontakt s Općinom Radoboj, a načelnik općine Anđelko Topolovec podržao je projekt i osigurao uvjete za realizaciju projekta. Gosti iz Ujedinjenog Kraljevstva borave u Planinarskom domu u Radoboju, a tijekom svog boravka u Zagorju posjetit će Muzej Radbou, kroz koji će ih provesti Ivana Hazulin Pospiš, ravnateljica muzeja, a posjetit će i druge ustanove i lokalitete na području Zagorja i sjeverozapadne Hrvatske.

Niz radova

Podsjetimo, suvremena arheološka istraživanja u Radoboju, nakon prvih iskopavanja u 19. stoljeću, pokrenuo je dr. sc. Davor Špoljar 2013. godine, kada je proveden arheološki pregled terena (rekognosciranje). Godinu dana kasnije provedena su revizijska arheološka iskopavanja jednog od 11 grobnih humaka (tumula) u Podstenju. U istraživanjima je također sudjelovala arheologinja dr. sc. Mia Leljak, a 2015. godine provedena su probna arheološka iskopavanja (sondiranja) na visinskom naselju Hajdine zerne i na visinskom naselju Plat, koja su nastavljena i 2016. godine, kada je istraživanje vodila Martina Matijaško, magistra arheologije iz Varaždina.

U tim je u istraživanjima sudjelovala i arheologinja Marina Šimek, nekadašnja muzejska savjetnica i voditeljica Arheološkog odjela Gradskog muzeja Varaždin te studenti arheologije s hrvatskih sveučilišta. Dosad je o arheološkim lokalitetima u Radoboju dr. sc. Davor Špoljar objavio niz znanstvenih i stručnih radova te poglavlja u knjigama na hrvatskom, slovenskom i engleskom jeziku, kojima je arheološka baština Zagorja postala dostupnija kako hrvatskim, tako i stranim istraživačima i znanstvenicima. Dio arheoloških nalaza predstavljen je u sklopu stalnog postava Arheološke zbirke Muzeja Radboa u Radoboju, a preostali nalazi pohranjeni su u muzejskoj čuvaonici Muzeja Radboa. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba