Nakon goleme pljačke u INA-i slijede revizije, interne kontrole, najavljena i izvanredna sjednica NO-a, a ministar hvali institucije

MINISTAR FILIPOVIĆ: ˝Bilo je nekih koji su pokušali dovesti u pitanje moju odgovornost, moram ih razočarati…˝

Objavljeno: 29.08.2022. zagorjeinternational

Pljačke u Ini koje su se događale se, prema onome što je DORH objavio, između ljeta 2020. i ljeta ove godine, rezultirale su akcijom koju su u subotu pokrenuli Uskok i policija na meti istražitelja našli su se direktor u Ini Damir Škugor, predsjednik Hrvatske odvjetničke komore (HOK) Josip Šurjak, njegov poslovni partner Goran Husić s kojim je suvlasnik tvrtke OMS Upravljanje, Škugorov otac Dane te predsjednica uprave tvrtke Plinara istočne Slavonije Marija Ratkić.

Šteta za INA-u prelazi milijardu kuna, protuzakonita zarada Damira Škugora i njegova oca Dane Škugora je gotovo pola milijarde kuna, dok je Goran Husić profitirao za preko 90 milijuna kuna, a Josip Šurjak za 68,9 milijuna kuna. Na računu njihove tvrtke OMS-Ulaganje ostalo je još preko 200 milijuna kuna protuzakonito ostvarene dobiti.

Ministar gospodarstva, Davor Filipović, koji je krajem prošle godine imenovan kao član nadzornog odbora INA-e, sazvao je hitan sastanak s upravom te tvrtke.

– Bilo je nekih koji su pokušali dovesti u pitanje moju odgovornost, moram ih razočarati. Sporni ugovor potpisan je dva mjeseca prije nego što sam došao u NO. Sve se događalo od 2020. poznato je tko je tada bio u NO, tko je bio Predsjednik uprave Ine… Zatražit ću reviziju plinskog biznisa 2020. Ta revizija će obuhvaćati i ulogu Uprave i Nadzornog odbora, cijene plina, ugovore… Važno je napraviti i reviziju internih kontrola – rekao je Filipović pa najavio kako će se izvanredna sjednica NO-a održati u srijedu.

Dodao je kako je upravo je rakcijom službi Ministarstva financija razotkrivana ova afera i blokirana imovina. Novinari su ga upitali je li bilo upozorenja iz Istočne plinare jer postoje informacije da je Vlada bila upozorena, ali da nije reagirala.

– Ja osobno nisam bio upozoren. Uprava Ine mora ponuditi mnogo odgovora, što je bio s kontrolama, revizijom…”, rekao je, a na pitanje je li se čuo s Čorićem kazao je:

– Nisam, nisam njegov odvjetnik, ali ministar Ćorić nije mogao znati što radi četvrta linija upravljanja.

HDZ-ov Filipović nije dalje htio odgovarati na novinarska pitanja, piše Index.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba