U proteklih je godinu dana uzela svjetsku, dvije europske i još sedam medalja u seniorskoj i juniorskoj konkurenciji

Iz ‘bazena plastenika’ do europskog trona: Lana Pudar (16) osvojila zlato na Euru

Objavljeno: 18.08.2022. zagorjeinternational

Samo par dana nakon što je na natjecanju u Rimu osvojila broncu, Lana Pudar, šesnaestogodišnjakinja iz Bosne i Hercegovine na Europskom je prvenstvu plivanja osvojila zlato. Djevojka je to koja je za vrijeme korone plivala improviziranom bazenu od plastenika budući da mjesto iz kojeg dolazi olimpijskog bazena nema.

Lana dolazi iz sportske obitelji, a njeni su je roditelji na bazen poslali prije ljetovanja na moru i od tada se Lana zaljubila u sport. Naporno je radila s trenericom Alenom Ćemalović i predsjednikom kluba ‘Orka’ Damirom Đedovićem, a prvo veliko seniorsko natjecanje bile su joj Olimpijske igre u Tokiju.

Tad je već pokazala da ju ne impresionira što u drugim stazama plivaju velika imena i nedugo nakon toga na Svjetskom kupu u Kazanju osvojila brončanu medalju na 100 metara leptir. A na SP-u u Abu Dhabiju krenula je ispisivati povijest. Trebala je to samo biti prilika za novo iskustvo i priprema za juniorska natjecanja, a ona je s 2:04:88 isplivala državni rekord i osvojila broncu na 200 metara leptir, piše portal 24sata.

U proteklih je godinu dana uzela svjetsku, dvije europske i još sedam medalja u seniorskoj i juniorskoj konkurenciji, natjecala se gdje god je mogla, a bez obzira na sve teškoće, nikad za nju nije bilo upitno pod čijom će zastavom nastupati.

– Molim vas da ne morite više s pitanjima pod kojom zastavom će Lana Pudar plivati, na ovo pitanje više ni Lana ni mi ne odgovaramo. Lana će plivati za BiH, zemlju svog rođenja, zemlju svog porijekla i zemlju koju nosi u srcu – rekao je jednom prilikom njen otac Velibor.

Za dvoje godine, Lana će sudjelovati na Olimpijskim igrama kada će navršiti 18 godina.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba