NA SJEDNICI VLADE RH: Ministar Filipović predstavio smjernice za uštedu energije, prokomentirao ih i predsjednik Milanović

Korištenje LED žarulja, klima do 25 stupnjeva… MILANOVIĆ: Ako ćete staviti klimu na 25, onda ju radije prodajte Romima

Objavljeno: 28.07.2022. zagorjeinternational

Na današnjoj sjednici Vlade Republike Hrvatske, ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović predstavio je smjernice za uštedu energije, pa je tako ministar kazao da se 40 posto ukupne energije potroši u zgradama, ali i na godišnju štednju od pet posto ako se grijanje smanji za samo jedan stupanj.

-Smjernice idu prema toma da maksimalna temperatura grijanja kada počne ogrjevna sezona bude 21. Sugerira se da temperatura hlađenja ne treba biti niža od 25 stupnjeva. Sugerira se više korištenje LED žarulja, racionalno ponašanje i korištenje rasvjete. Građani mogu koristiti kućanske uređaje u razdobljima niže tarife. Važno je isključiti uređaje u kućanstvu iz napajanja, i na takav način se može racionalno trošiti energija – pojasnio je Filipović, koji je preporučio javni prijevoz, dugoročno savjetovao energetsku obnovu zgrada i kuća, a dodao i da se smjernice mogu promijeniti i u javnom sektoru, a da se njima mogu voditi i građani.

Smjernice Vlade, iz Korčule gdje je nazočio proslavi Dana grada, prokomentirao je i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, piše Dnevnik.hr.

-Ako ćete staviti klimu na 25, onda ju radije prodajte Romima. Klima ne radi na 25. Čim padne kiša nakon Gospe, te mjere više ne vrijede – rekao je, dodavši da to nije kritika ministra Davora Filipovića, ističući:

-Što on tu može? Ili će se rat u Ukrajini riješiti ili neće, a na nama je da riješimo probleme svog naroda – rekao je.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba