BRIGA ZA BUDUĆNOST: Općina Radoboj nastavlja s kvalitetnim projektima za najmlađe - pokreće se “Univerzalna sportska škola” u suradnji s NK “Radoboj”

ZA SRETNU, ZADOVOLJNU I ZDRAVU DJECU: Uz stručne trenere ćemo klincima omogućiti da se što više kreću i bave sportom, sve za njihov zdrav rast i razvoj

Objavljeno: 26.07.2022. Vanja Hozmec

Općina Radoboj već duže vrijeme pokazuje koliko su im bitni mladi i djeca. Dokaz tome su i NTC kampovi koji se provode na području općine, a riječ je o NTC sustavu učenja, odnosno programu aktivnosti koje su usmjerene na razvoj motoričkih i kognitivnih sposobnosti u predškolskoj i školskoj dobi djece. 

Općina, zajedno s Društvom “Naša djeca” Radoboj, na spomenutom projektu surađuje s kreatorom NTC sustava učenja, cijenjenim profesorom Rankom Rajovićem, a da se na tome neće stati te da će se u djecu i mlade ulagati i dalje, dokaz je posljednji u nizu projekata, “Univerzalna sportska škola”, koji je nastao kroz suradnju Općine, NK “Radoboja” i već spomenuti NTC.  

Načelnik Anđelko Topolovec kazao je da su u općini već duže vrijeme svjesni problema manjka fizičke aktivnosti kod djece i mladih, a ovim projektom se upravo to želi promijeniti. 

– Radoboj već dugo ima status prijatelja djece i već dugo naglašavamo da bi zaista htjeli imati sretnu, zadovoljnu i prije svega zdravu djecu. Kod mlađih generacija danas postoje problemi manjka kretanja i bavljenja različitim fizičkim aktivnostima i toga smo bili svjesni, stoga smo kroz suradnju s NTC-om i doktorom Rankom Rajovićem koji je doista veliki stručnjak iz područja dječjeg razvoja i učenja, shvatili da se kao Općina moramo uhvatiti u koštac s tim problemom, a glavni nam je cilj da djeci omogućimo da se što više bave sa sportom, odnosno, da se imaju prilike što više kretati – pojasnio je načelnik Topolovec. 

Kvalitetno provođenje vremena

S obzirom na to da je nositelj sportskih aktivnosti na području općine upravo Nogometni klub “Radoboj” koji postoji još od 1976. godine, bilo je logično da se upravo sa spomenutim klubom krene u realizaciju projekta “Univerzalna škola sporta”. Naravno, sve s ciljem da se djeci kroz stručni kadar omogući da što kvalitetnije provode svoje slobodno vrijeme i da ih se izvuče na sportski teren, što dalje od računala, televizora i mobitela. 

– Kroz taj projekt ćemo im nastojati pokazati i objasniti koliko je fizička aktivnost bitna za njihov psihofizički razvoj. U te smo svrhe dogovorili suradnju s nekoliko trenera koji su po struci kineziolozi i koji će svoje iskustvo prenijeti na mlade generacije kroz ovaj projekt koji će biti otvoren za djevojčice i dječake uzrasta od 5 do 15 godina. Isto tako, važno je naglasiti da će se u projekt, osim djece s područja Radoboja, moći uključiti i djeca izvan općine. Dakle, želja nam je svoj djeci omogućiti zdrav razvoj, da budu sretna i zadovoljna, a onda na posljetku i da dobijemo novu generaciju mladih sportaša. To bi nam također bilo drago, s obzirom na to da je nositelj cijelog projekta, uz Općinu, i naš Nogometni klub –  rekao je Topolovec. 

S obzirom na to da se u Općini svaki projekt nastoji raditi na duge staze, načelnik vjeruje da je “Univerzalna sportska škola” projekt koji će zasigurno imati dugi vijek trajanja te da će odaziv biti odličan. Također, istaknuo je da se nada kako će općina Radoboj, baš kao što je u vrijeme NTC projekta bila centar za nadarenu djecu, sada postati i sportski centar. Ujedno, načelnik je otkrio kako je nedavno prijavljen još jedan važan projekt iz područja sporta, a ovih je dana stigao i odgovor Ministarstva.

– Dobili smo i dopunu jednog projekta kojeg smo prijavili, a riječ je o “Školi nogometa” ovdje u Radoboju. Ministarstvo turizma i sporta nam je priopćilo da smo administrativno zadovoljili i skupili dovoljan broj bodova da možemo krenuti i s tim projektom. Trebamo poslati jednu sitnu dopunu koju ćemo sada poslati prema Ministarstvu i to će biti još jedan dodatan plus na sve ovo što već sada radimo. Vrijednost projekta je oko 131.000 kuna, nositelj će biti Nogometni klub “Radoboj”, uz suradnju Općine, naše škole, vrtića i muzeja, dok će administrativni dio posla odraditi dugogodišnji tajnik Nogometnog kluba “Radoboj”, Stjepan Potočki – kazao je načelnik Topolovec. 

Veliko zadovoljstvo najnovijim projektom na području općine izrazio je i Tomislav Pelin, trener seniora u Nogometnom klubu “Radoboj”, koji je istaknuo da je klub ove godine dobio dvoje izvrsnih trenera iz Nogometnog kluba “Zagorec” koji će, uz ostale školovane kineziologe, raditi i podučavati djecu. 

– Nama je cilj narednih godina orijentirati se na mlade što smo već i započeli, a slijedom toga, mene kao trenera seniora izuzetno veseli što smo uspjeli dovesti kategoriju djece koja će sada igrati za seniore, odnosno od mlađih pionira pa do seniorskog uzrasta, i koji budu ove godine pretendirali za prva dva mjesta u ligi i izlazak u viši rang. Apsolutno sve smo podredili omladinskom pogonu, razvoju djece od najmlađe dobi i izuzetno me veseli što smo doveli i educirani kadar za obuku one manje djece koji će polaziti “Univerzalnu sportsku školu” – rekao je Pelin.  

Stručni kadar

Stručni tim kineziologa koji će podučavati djecu čine Maja Cesarec, Branimir i Tomislav Leško, Luka Topolovec i Igor Dunaj, a svoja će znanja nastojati što bolje prenijeti na one najmlađe. 

Maja Cesarec diplomirana je profesorica fizičke kulture i kineziterapeutkinja, posljednjih 18 godina radi kao profesorica tjelesne i zdravstvene kulture u Srednjoj školi Pregrada, a uz to je i licencirana trenerica nogometa. Dosad je trenirala kadetkinje ŽNK Pregrada u vrijeme kada su igrale u 1.  Hrvatskoj nogometnoj ligi za žene, a potom je u NK “Zagorcu” trenirala ‘Prstiće’, djecu od 4 do 6 godina. 

– U Nogometnom klubu “Radoboj”, klubu ogromnog potencijala i jasne vizije razvoja svih dobnih kategorija, također ću započeti kao trenerica ‘Prstića’, a moja glavna zadaća jest primjerom dobre prakse privući što više djece da se uključe u program sustavnog tjelesnog vježbanja baziranog na igri i zabavi. Primarno želim postići da kroz igru, maštu, puno zabave i smijeha, djecu uvedem u svijet sporta kako bi imala što bolji uvid u značajnost sporta i tjelesnog vježbanja i da pri tome što šire djelujem na razvoj njihovih motoričkih sposobnosti poštujući senzibilne faze razvoja. Važno je naglasiti da se u toj dobi ne radi na stvaranju nogometaša, već sportaša u punom smislu te riječi, potičući optimalan i cjelokupni razvoj djeteta, od konativnog preko kognitivnog do emocionalno-socijalnog i na kraju tjelesnog. Programiranje treninga bit će usmjereno na biranje djeci zabavnih kinezioloških operatora koji imaju za cilj poboljšanje njihovih morfološko-motoričkih i funkcionalnih sposobnosti, a istovremeno potiču kreativnost i osjećaj zajedništva, što su vrlo bitni faktori za uspjeh u sportu – istaknula je Cesarec. 

Također, dodala je da će se u sklopu “Univerzalne sportske škole” provoditi i elementi korektivne gimnastike kako bi se kod djece ispravili ili prevenirali deformiteti kralježnice i stopala, a to su problemi koji se, ističe Cesarec, sve češće pojavljuju kod djece, a najvećim djelom upravo kao posljedica manjka fizičke aktivnosti.

Branimir Leško student je kineziologije koji trenutno radi u teretani, a kako je rekao, odlučio je postati jednim od trenera jer je uvidio da se radi o sjajnom projektu koji se bazira na ulaganje u omladinski pogon, a što mu je izuzetno drago.

– Svojim nogometnim znanjem i iskustvom se nadam da ću pridonijeti razvoju djece te razvoju kluba, a u omladinskom pogonu ću biti trener ‘Zagića’, djece rođene 2014. i 2015. godine, te ‘Limača’, djece rođene 2012. i 2013. godine – rekao je Branimir Leško.  

Igor Dunaj je trener s UEFA ‘C’ licencom, a on će od ove sezone trenirati mlađe pionire, odnosno, djecu rođenu 2010. i 2011. godine. Kako ističe, rezultati mu pritom neće biti na prvom mjestu.

– Važno je pridobiti čim više djece radi druženja, igre i socijalizacije što u današnje vrijeme može biti veliki problem upravo kod djece. U ekipi mlađih pionira imamo kvalitetne djece koja su podosta nogometno educirana, pa tako vjerujem, uz sve gore navedeno, da će i rezultat biti dobar – rekao je Dunaj. 

Tomislav Leško također je jedan od trenera. Magistar je kineziologije u edukaciji i kineziterapiji, te učitelj tjelesne i zdravstvene kulture u Osnovnoj školi Stjepana Radića Brestovec Orehovički. Kako kaže, glavna mu je zadaća da djeca zavole sport i da se kasnije nastave baviti nekom fizičkom aktivnošću. Leško će trenirati starije pionire, odnosno generaciju rođenu 2008. i 2009. godine, a vrlo mu je bitno da se djeca kroz treninge socijaliziraju, da stvore nova poznanstva te da nauče surađivati i funkcionirati u timu. 

– Moji ciljevi su da djeca u nogometnoj igri napreduju i dostignu višu razinu u smislu tehnike i taktike nogometne igre, a ujedno je i cilj u treninge ukomponirati određene elemente “Univerzalne sportske škole” kako bi djeca tog uzrasta nadoknadila onaj dio vezan uz prirodne oblike kretanja koji su tijekom odrastanja propustili usvojiti, a koji bi im u daljnjem napredovanju, u sportskom smislu i u svakodnevnom životu, mogao pomoći – rekao je Leško. 

Luka Topolovec je student treće godine zagrebačkog Kineziološkog fakulteta, a ove će sezone voditi ‘Kadete’. Kako ističe, kroz treninge polaznicima želi omogućiti da se zabave,da steknu dozu odgovornosti te da kroz igru i treninge poboljšaju motoričke sposobnosti te tehničko-taktička znanja.  

– U klubu se ne vodimo nekim imperativom rezultata jer nam je na prvom mjestu da djeca zavole sport, steknu nova prijateljstva, da se zabave i da stvorimo zdrave, sretne, sportu posvećene osobe. Najbitnije mi je da se zabavimo, da uživamo u svakom treningu i svakoj utakmici te da stvorimo sportaše, a ne nužno nogometaše – naglasio je Topolovec. 

Tajnik NK “Radoboj” Stjepan Potočki rekao je kako je klub do sada već puno radio s djecom uzrasta od 5 do 15 godina, no to je bilo više usmjereno na sam nogomet, a treneri koje su imali su bili baš nogometni treneri. 

– Imali smo omladinski pogon gdje su također bili stručni treneri i sva djeca koja su bila zainteresirana, uključivala su se. Međutim, struka nam se kroz godine pojačala, u klub su se uključili još stručniji i školovaniji ljudi, pa sada idemo proširiti tu našu djelatnost kroz ovaj projekt za kojeg smatram da će biti odličan – naglasio je Potočki.  

Odlični uvjeti

Nogometni klub “Radoboj” imamo odlične uvjete, ima igralište s umjetnom travom, glavno igralište, a na korištenje ima i dvoranu u sklopu osnovne škole te igralište koje se nalazi uz nju. To će ujedno biti i mjesta na kojima će se pretežno održavati “Univerzalna škola sporta”. U ovom trenutku u tijeku je detaljna organizacija projekta, pa se konkretni termini održavanja još ne znaju, međutim, kaže Potočki, i to će se razriješiti u bližoj budućnosti. Isto tako, istaknuo je i kvalitetu rada u NK “Radoboju”, a koja je vidljiva po sljedećem: 

– Dosta je sportaša koji su svoj put započeli upravo ovdje kod nas iz Radoboja otišlo. Drugi klubovi, koji su na višim razinama, odmah su se raspitivali za naše igrače, a često nam uzimaju i igrače koje mi utreniramo i dovedemo na određenu razinu. Samo prošle godine smo ostali bez osam takvih igrača koji su bili u selekciji i koji su bili najbolji mlađi pioniri. Ipak, to je za njih dobro, ali dobro je i za klub jer se po tome vidi da se ovdje zaista dobro radi – zaključio je Potočki.

Svi zainteresirani za sudjelovanje mogu se prijaviti trenerima Maji Cesarec (Prstići) na broj 098/778-583, Branimiru Lešku (Zagići i Limači) na broj 091/5482-977, Igoru Dunaju (mlađi Pioniri) na broj 095/5355-794, Tomislavu Lešku (Pioniri) na broj 091/5280-612 i Luki Topolovcu (Kadeti) na broj 091/7815-371. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba