Ove subote u Varaždinskim Toplicama tradicijsko događanje na brdu Višograd

Grožđe polako dozrijeva, valja postaviti klopotec, uz veselo druženje, delicije i, naravno, dobru kapljicu

Objavljeno: 26.07.2022. zagorjeinternational

Udruga vinogradara i voćara sv. Martin Varaždinske Toplice ove subote sprema ˝Klopotec˝ na brdu Višograd s kojeg puca prekrasan pogled na topličko i kalničko gorje.

Postavljanjem klopoteca simbolički se obilježava početak priprema za berbu grožđa, a dakako njegova je osnovna funkcija da rastjeruje ptice koje se vole počastiti sočnim bobicama.

Veselo druženje održati će se s početkom u 17 sati, a osim žive muzike za koju će se pobrinuti ˝Kanta bend˝ nećete ostati gladni – vrijedni članovi udruge za vas pripremaju roštilj i odojka te brojne slastice, a dobre i kvalitetne kapljice lokalnih vina pretočene u “mrzle” gemište neće nedostajati.

–  Našim vinogradarima ova tradicija mnogo znači. To su vrlo vrijedni ljudi koji svojim vinogradima posvećuju puno ljubavi, ali i truda i znoja. Radovi u vinogradima počinju na Vincekovo, blagdan koji također obilježavamo svake godine, a tradicionalno je i postavljanje klopoca. Naime, u ovo doba godine grožđe polako dozrijeva, a postavljanjem klopoca štitimo ga od ptica koje bukom tjeramo da ne bi zobale bobice grožđa, kako bi naši vinogradari imali nakon berbe što staviti u bačve – kazala je gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba