Načelnik Jalžabeta Rajko Solar o svojoj prvoj godini mandata

“Neki nas problemi prate u stopu, no rješavamo ih korak po korak – trudimo se da napredak bude što brži i kvalitetniji“

Objavljeno: 22.07.2022. Valentina Cigula

Jedna od manjih varaždinskih općina, smještena u jugoistočnom dijelu županije, Jalžabet, prošle je godine, na lokalnim izborima održanima u svibnju, nakon dugogodišnjeg vođenja od strane iste političke stranke, dobila novo vodstvo. Vođenje općinom, nakon što je to 16 godina činila Hrvatska demokratska stranka, preuzeli su Reformisti, odnosno stanovnici Jalžabeta, svoje povjerenje dali su Rajku Solaru, s kojim smo razgovarali o najvažnijim projektima koji se provode ili čija realizacija tek počinje.

Načelnik Solar nam je rekao da su radovi na modernizaciji nerazvrstanih cesta pri kraju, a za taj projekt, Općini je od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, dodijeljeno 210.000 kuna, dok joj je u svrhu uređenja nerazvrstanih cesta, od Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine dodijeljeno 100.000 kuna.

-Nedavno je dovršena modernizacija i proširenje ceste u Ludbreškoj i Suhodolskoj ulici, dok su u Ulici Potok, radovi na izradi nogostupa, u tijeku. Radi se o projektu vrijednom preko 600.000 kuna. Isto tako, radi se trenutno i na cesti kod groblja te cesti u Jakopovcu – kazao je Solar, koji je istaknuo još neke projekte za koje su Općini sredstva odobrena od strane različitih ministarstava.

Niz projekata

– Izdvojio bih Program za financijsku potporu za održavanje i razvoj predškolske djelatnosti u 2022. godini, za kojeg nam je od strane Središnjeg ureda za demografiju i mlade, odobreno 220.000 kuna. Provedba programa je u tijeku, zatim LAG Izvor, dodijelio nam je 351.000 kuna, za dječje igralište i vanjski fitnes park, za kojeg je nabava u tijeku. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dodijelio nam je 249.000 kuna, za izradu projektne dokumentacije rekonstrukcije i prilagodbe dvorca Somogy u Jalžabetu, u turistički sadržaj. Radit će se temeljita rekonstrukcija građevine i pratećih prostora. Od Hrvatskih voda odobreno nam je 1.800.000 kuna, za izgradnju sanitarne kanalizacijske mreže u naselju Kaštelanec i Jakopovec, etapa 2022, zatim za projekt solarne elektrane Zelen, dodijeljena su sredstva u iznosu od 280.000 kuna, za kojeg se čeka ugovor. Isto tako, za sanaciju divljeg odlagališta otpada u Leštakovcu, dobiveno je 86.000 kuna, za kojeg je raspisivanje nabave u tijeku – rekao je Solar.

Načelnik je kao važne projekte, istaknuo i sanacije na kulturnom dobrom za koje je Ministarstvo kulture i medija, Općini dodijelilo ukupno 410.000 kuna, odnosno za sanaciju crkve sv. Klementa u Kelemenu, 220.000 kuna te za statičku sanaciju kapele sv. Jakova, 190.000 kuna. Još jedan važan projekt, za kojeg će se, kako otkriva Solar, uskoro raspisati javna nabava, jest projekt rekonstrukcije igrališta za tenis, za kojeg je Općini nedavno, od strane Ministarstva turizma i sporta dodijeljeno 286.000 kuna.

-U sklopu našeg sportskog centra imamo dva teniska terena koja se koriste, no u dosta lošem su stanju, na njima se zadržava voda, ograda je uništena i propadaju, stoga smo se odlučili ove godine kandidirati na natječaj Ministarstva turizma i sporta. Sredstva je dosta teško dobiti jer se odobravaju samo tri projekta iz županije, a dva vezano uz tenis. Nogomet je velika konkurencija, no odlučili smo pokušati, na taj način osigurati sredstva za rekonstrukciju, i uspjeli smo. Procijenjena ukupna vrijednost projekt je preko 800.000 kuna s PDV-om, no prema nekim procjenama, gledajući zasad ponude, izgledno je da će taj trošak biti manji. Planiramo napraviti umjetnu podlogu, imitaciju zemlje, nabaviti sve ono što je potrebno za tenis, kao što su mreže i sudački stolci. Radovi bi trebali završiti do kraja godine – pojasnio je načelnik, koji je dodao da je Općini u prvih sedam mjeseci ove godine, odobreno 3,8 milijuna kuna bespovratnih sredstava.

Nakon sedam godina

Kao jako važno i pozitivno za razvoj općine općenito, gospodarstva te otvaranja novih radnih mjesta, Solar je istaknuo dolazak njemačkog investitora, tvrtke Tolbi, koja se bavi proizvodnjom dječjeg namještaja, u Poslovnu zonu Jalžabet.

-Investitor dolazi na područje općine nakon sedam godina, što je veoma važno za razvoj gospodarstva. Sada slijedi potpisivanje ugovora s njime. Otkupit će 40.000 metara kvadratnih te u dvije godine napraviti tvornicu, koja će zapošljavati do 150 ljudi – kazao je.

Upitali smo načelnika i kako mu prolazi prva godina na čelu Općine, koji nam je kratko odgovorio da se sad općinom više ne vlada, već se ona vodi.

-Neki probleme nas prate u stopu, ali rješavamo ih korak po korak. Osobno nisam zadovoljan brzinom napretka, ali se trudim zajedno s upravom da napredak bude što brži i kvalitetniji. Naravno da se ne može uvijek naići na razumijevanje, a što se zapravo ni ne treba čuditi jer staza po kojoj mi moramo proći je utabana staza, ustaljeni načini razmišljanja koji su vladali ovom općinom 16 godina. Prolazimo kroz trnje, šaš i visoku travu, ali ubrzo dolazimo na prohodnu stazu a što će se, vjerujem ubrzo pokazati kao dobra odluka i ispravan put – poručio je Solar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba