U tijeku je najveće poslovno okupljanje žena u Krapinsko – zagorskoj županiji

˝Ako nismo učinile sve, onda zaista nismo učinile ništa, zato žene, učinite sve, uzmite sudbinu u svoje ruke˝

Objavljeno: 06.06.2022. Marta Čaržavec

Najveće poslovno okupljanje žena u Krapinsko – zagorskoj županiji koje svake godine sve više raste, koje iz godine u godinu ima sve više partnera, suorganizatora i donatora jutros je započeo u Poslovno – tehnološkom inkubatoru u Krapini. Partner ovogodišnjeg, četvrtog izdanja jest Krapinsko – zagorska županija, a suorganizatori su HGK Županijska komora Krapina, Obrtnička komora KZŽ, Poduzetnički centar KZŽ i Poduzetnički klub žena KZŽ, međunarodni partner je Udruga poduzetniceIN iz Bosne i Hercegovine i MPI Vrelec Rogaška Slatina, medijski partneri portal Sjever i portal zeneimediji.hr, a organizator tvrtka SL Krapina konzalting.

Veliki odjeci

Na samom početku konferencije, prisutnima se obratila zamjenica krapinsko – zagorskog župana Jasna Petek istaknuvši kako ovaj događaj ima velike odjeke koji su rezultirali prepoznavanjem problematike žena u poduzetništvu, a ta je tema prepoznata i postala vrlo aktualna na području Krapinsko – zagorske županije.

– Ono što je činjenica je da je ženama još uvijek otežan put prema poduzetništvu u našoj sredini, ali i prema svim drugim granama društvene zajednice. Ovakva konferencija stoga nas sigurno može nadahnuti i potaknuti. Također, sigurno je da putem ovakvih konferencija možemo nešto novo saznati, a najvažnije, možemo stvoriti nove kontakte koji nam pružaju priliku za nove poslove, nove izazove i realizacije u budućnosti. Ove godine mi se posebno čini, iako je tako svake godine, da je na ovoj konferenciji puno pozitivnih vibracija, pa bi voljela da tako ostane cijeli dan – poručila je zamjenica Petek.

Organizatorica Snježana Leljak, inače vlasnica tvrtke SL Krapina konzalting i predsjednica Poduzetničkog kluba žena Krapinsko – zagorske županijeistaknula je kako je četvrto izdanje konferencije korak bliže ostvarivanju ciljeva koji su zadani.

– Doprinos žena u poslovnom svijetu se polako povećava. U posljednjih nekoliko godina, žene dobivaju sve važnije uloge u poslovnom okruženju. Nikada u povijesti žene nisu imale veću ekonomsku snagu i kao zaposlenici i kao potrošači. Zbog navedenog, državne institucije i realni sektor moraju shvatiti važnost investiranja u evoluciju poslovnih žena, kao i važnost njihove integracije u procese donošenja odluka. U društvenom kontekstu gledano, žene uvijek misle da ne znaju dovoljno. Ako nemamo dovoljno novaca, nismo dovoljno dobre, previše analiziramo, nedostaje nam podrška drugih žena, mislimo da možda nećemo to dobro odraditi – rekla je u svom obraćanju Leljak pa se dotakla teme patrijarhata i osjećaja manje vrijednosti:

Patrijarhat

– Dugogodišnji patrijarhalni sustav, odgoj i okruženje, ugradili su u nama ženama taj osjećaj manje vrijednosti i nesigurnosti. Dosta smo samokritične, uvijek nam treba dodatna edukacija, a zbog viška empatije ne znamo uvijek povući granice i zauzeti se za sebe. Ako smo poduzetnice, ta empatija se odražava u tome što imamo dosta nenaplaćenog posla, otežan nam je pristup novcu, previše dajemo klijentima da bismo dokazale svoju vrijednost i slično. Stoga je jako važno da žene imaju svoj novac i njime svjesno upravljaju. Važna je stoga edukacija i financijska pismenost žena, preuzimanje odgovornosti za sve segmente svog života, pogotovo financijski segment, jer jedino financijska neovisnost dovodi do veće ravnopravnosti. Žene koje zarađuju više, troše više. Time jačaju gospodarstvo, smanjuju opterećenost socijalnog sustava, a da bi se to postiglo, važno je povezivanje, umrežavanje, komuniciranje u javnosti o svim tim problemima jer ako svakodnevno ne komuniciramo i ne ukazujemo na probleme, ne postižemo pozitivan učinak – poručuje Leljak.

– Vjerujem da će teme koje smo danas odabrali biti zanimljive, da će vas inspirirati, napuniti vam baterije, omogućiti da lakše savladate sve prepreke koje vas čekaju u budućnosti. Smatram da ako nismo učinile sve, onda zaista nismo učinile ništa, zato žene, učinite sve, uzmite sudbinu u svoje ruke, budite financijski pismene i neovisne, postavljajte pitanja, educirajte se, umrežavajte se, podržavajte se međusobno i uspješno gradite svoje karijere – riječi su kojima je Leljak završila svoje obraćanje.

Umrežavanje

Direktorica krapinskog Poduzetničkog centra Helena Matuša istaknula je sljedeće:

– Dvije godine su prošle od kada smo stvorili ovu kuću. Poduzetnički centar aktivno radi na stvaranju vašeg mjesta za pokretanje poslovanja, umrežavanja i pružanja mentorstva. Ono što želimo stvoriti i ono što stvaramo je zajednica koja se podržava, koja je u godinu dana okupila preko sto poduzetnika početnika i mentora koji se podržavaju, razmjenjuju iskustva i pokreću svoja poslovanja – rekla je Matuša pa naglasila kako se sve aktivnosti provode tako da se ruše rodni stereotipi, a onda se osvrnula na istraživanje koje je provelo američko društvo psihologa 2020. godine, a koje je saželo jednu nemogućnost ulaska žena u poduzetništvo u dvije temeljene stvari.

– Prva stvar je da žene imaju čak 63 posto manje šanse da pristupe kapitalu. Ovdje se upravo borimo za to, za jednake mogućnosti. S druge strane, te se iste žene odmalena sociološki i kulturološki usmjeravaju u određena stereotipna zanimanja. Drago mi je da smo danas ovdje i da možemo zajedno prodiskutirati o načinu poticanja na poduzetništvo i rješavanju stereotipa – zaključila je Matuša.

Predsjednik Obrtničke komore Krapinsko – zagorske županije Darko Varga podsjetio je na poznatu činjenicu – poduzetništvo u Zagorju čini najžilaviji dio gospodarstva.

– Ukupno brojimo 2932 obrta što je za 134 otvorenih obrta više u odnosu na prošlu godinu. Imamo 5550 obrtnika i zaposlenika u obrtništvu što je 273 više u odnosu na prošlu godinu. Nadalje, imamo 897 obrtnica registriranih na području Zagorja što je 30 posto u odnosu na muški udio – rekao je Varga pa objasnio svoje viđenje obrtnica:

– Naše su obrtnice inovativne. Kroz život, one su najprije majke, a onda odgajateljice pa i obrtnice. Obrtništvo kod naših žena nije samo izazov, to je način života. I mi živimo obrtništvo, svi sudjelujemo u tome. Žene su kreativne, nekad puno više u odnosu na muškarce. Naše žene obrtnice su nekad sa svojim znanjima i vještinama sposobnije u svojim inovativnim proizvodima, svojim uslužnim djelatnostima. Zamislite da nema žena frizerka – rekao je Varga, dok je predsjednik Gospodarske komore KZŽ i direktor tvrtke Stražaplastika Josip Grilec sjetio se početne ideje koja se rodila kod organizatorice, a koja je od Komore dobila bezuvjetnu podršku.

– Rezultat toga je ovo čemu danas svjedočimo. Ako se nakon ove i svih prijašnjih konferencija barem jedna žena odvaži i uđe u poduzetničke vode, ja ću biti presretan, a vjerujem i svi ostali i moći ćemo reći da je konferencija imala smisla. Mi u Gospodarskoj komori, jednako kao i u Obrtničkoj komori, volimo reći da nije dobro dijeliti poduzetništvo na muško i žensko. Ako se svojski trudimo i damo sve od sebe u ono što radimo i radimo to s veseljem, tada ćemo biti uspješni. Vjerujete, možda sam ja jedan od iskusnijih u poduzetništvu, ako nešto svojski želite i na tome ustrajete, naći ćete put i izvore financiranja – poručio je Grilec i dodao kako je Komora uvijek na usluzi.

Vizija kao putokaz

Krapinsko – zagorski župan svoje je obraćanje započeo u malo drugačijem tonu:

– Ja sam Željko Kolar i ja sam manjina kada gledamo rukovodeći kadar – ako moja vlada ima 11 ministara, onda imam deset ministrica. Ja mislim da to nema ni jedna druga zemlja. Ako gledamo ustanove i poduzeća, onda od pet direktorica i ravnateljica imamo jednog direktora. Ako gledamo ravnatelje zdravstvenih ustanova, onda imamo četiri ravnateljice i tri ravnatelja. Niti Helena, niti Mirjana, niti Sanja, niti Vlatka, niti itko drugi nije na toj poziciji zato što je žena ili zato što je lijepa. Lijepe su sve zbog toga što su natprosječno uspješne, natprosječno pametne i revne svom poslu. To je ključ – rekao je župan Kolar pa poentirao kako ljudi s kojima je pojedinac okružen oblikuje njegovo djelovanje.

– Ako imate jasnu viziju, onda je bitno to i prenijeti. Dok sam bio mlad i ambiciozan rekao mi je jedan čovjek imena Ivica Račan ˝Gledaj Željko, ne gledamo svi isto daleko, ali onaj koji vidi najdalje, a ne zna to prenijeti, to je kao da i ne vidi jer nitko te ne slijedi˝. To su stvari koje bi trebale biti normalne. Ja sam za stvaranje uvjeta da budete ravnopravne. Da vam je dostupna šansa, jer se do sada pokazalo da kada ste dobile šansu u ogromnoj većini ste ju i iskoristile. Bitno je da je to normalno, a ne da hvalimo ako je netko stvorio uvjete za to i ako mi jesmo, a jesmo predvodnici u tome, onda sam ja jako zadovoljan – rekao je Kolar pa završio riječima kako je zadovoljan rezultatima koje Županija u vidu poduzetništva ostvaruje.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba