Dok Beroš najavljuje obavezne sistematske preglede, liječnici upozoravaju

Na desetke tisuća pacijenata moglo bi ostati bez vozačke dozvole zbog izmjene zakona

Objavljeno: 06.06.2022. zagorjeinternational

Danas je Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM), zbog predloženih izmjena Zakona o sigurnosti prometa na cestama, pozvala saborske zastupnike da reagiraju na predložene izmjene. Najme predloženim Zakonom velik broj hrvatskih građana mogao bi ostati bez vozačke dozvole budući da bi prema njemu o zdravstvenim sposobnostima vozača odlučivali obiteljski liječnici koji imaju uvid u zdravstveno stanje i potrošnju lijekova svojih pacijenata. Oni bi u tom scenariju bili dužni prijaviti policiji ako su vozačke sposobnosti ugrožene.

– Dio je to prijedloga izmjena Zakona o sigurnosti prometa na cestama koji je Vlada uputila u drugo saborsko čitanje bez ijedne usvojene izmjene koje su joj uputile udruge liječnika. To će u tešku situaciju dovesti oko 2500 obiteljskih liječnika i desetke tisuća pacijenata koji će ostati bez vozačke dozvole čime se može ugroziti i funkcioniranje prijevoza, hitnih službi i opskrbe – ističe KoHOM u priopćenju.

Nedovršeno

Upozoravaju i da resorno ministarstvo nije definiralo koja bi to bila zdravstvena stanja koja trajno ili privremeno utječu na zdravstvenu sposobnost vozača za sigurno upravljanje motornim vozilom, a ne spominje se ni donošenje pravilnika koji bi definirao stanja u kojima se pacijentu treba oduzeti vozačka dozvola.

Zakonski će se sva odgovornost prebaciti na liječnike kojima se propisuje kazna od pet do deset tisuća kuna ukoliko ne prijave pacijente MUP-u. Pa, za očekivati je da će na liječnike nasrnuti i osiguravajuće kuće i teretiti ih za milijunske iznose. Iz KoHOM-a naglašavaju kako prijedlog ne sadrži statistiku o broju prometnih nesreća koju uzrokovane zdravstvenim stanjem građana.

Procjena liječnika

KoHOM će, stoga, po stupanju zakona na snagu, preporučiti liječnicima da prijavljuju zabranu vožnje za sva zdravstvena stanja za koja procijene da bi mogla potpasti pod tu kategoriju, kao i u slučajevima korištenja određenih lijekova.

Resornom ministru Viliju Beroš zamjeraju što nije reagirao na ove probleme, niti stao na stranu liječnika, te umjesto toga “ovih dana bombastično najavljuje obavezne sistematske preglede”.

No, prođe li ovakav Vladin prijedlog, pacijenti ne samo da se neće odazivati na sistematske preglede, već se neće svom liječniku javljati ni kada budu stvarno bolesni zbog straha da ne ostanu bez vozačke dozvole, upozorava KoHOM, piše Jutarnji.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba