OČUVANJE I ZAŠTITA VRIJEDNOG KULTURNOG DOBRA: Načelnica Donje Voće održala radni sastanak s predstavnicima renomiranih institucija na temu špilje Vindija

Donesene smjernice za popravak oštećene ograde na ulazu u špilju te provjeru stanja njenog unutrašnjeg profila

Objavljeno: 24.05.2022. zagorjeinternational


Načelnica Donje Voće Sanja Kočet održala je radni sastanak na temu špilje Vindija, na kojem su prisustvovali stručnjaci iz Arheološkog muzeja u Zagrebu, Ministarstva kulture i medija, Filozofskog fakulteta u Zagrebu, HAZU-a, Javne ustanove za zaštitu prirode Varaždinske županije i Gradskog muzeja Varaždin, a sve kako bi se uspostavilo kvalitetno partnerstvo svih institucija uključenih u projekt očuvanja špilje.

Špilja Vindija je zaštićeni spomenik prirode i kulturnog dobra te spada u najznačajnija arheološka i paleontološka nalazišta Hrvatske, a zbog brojnosti i kvalitete nalaza, smjestila se među značajne špiljske lokalitete i na svjetskoj razini. Upravo je istraživanjem fosilnih ostataka neandertalaca pronađenih u špilji Vindija, utvrđeno postojanje neandertalskih gena u genomu suvremenog čovjeka.

Svi sudionici sastanka izrazili su interes za zaštitu i očuvanje špilje, a nakon toga i samu njezinu valorizaciju, što ujedno znači da se prihvaća i odgovornost djelovanja u interesu ostvarivanja tih ciljeva. Donesene su smjernice u vezi očuvanja ovog vrijednog paleolitičkog nalazišta, poput popravka oštećene ograde na ulazu u špilju te provjera stanja unutrašnjeg profila Vindije, koji je arheološki, paleontološki i geološki najznačajniji i najvažniji dio pećine.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba