LIJEPA NAŠA: Povjerenstvo za sukob interesa donijelo odluku o stanu ministra Marija Banožića

Sam sebi dodijelio stan od 92 kvadrata, koji je potom uređen za 360.000 kuna. Predložena kazna? 7000 kuna

Objavljeno: 20.05.2022. zagorjeinternational

Danas je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa održalo sjednicu na kojoj se, između ostalog, raspravljalo i o predmetu ministra Marija Banožića. Naime, Povjerenstvo je pokrenulo postupak protiv Banožića zbog sporne dodjele stana u centru Zagreba, kojeg je ministar sam sebi dao na korištenje, piše Net.hr.

Povjerenstvo je donijelo odluku da je Banožić zlorabio ovlasti, pa je predložena novčana kazna u iznosu od 7000 kuna. Afera je to ko koju je otkrio Nacional objavivši priču kako je ministar sam sebi dodijelio stan od 92 četvorna metra u središtu Zagreba, iako njegova obitelj s njim u Zagrebu ne živi. O tome je u studiju Net.hr-a prije nekoliko mjeseci govorila i bivša zaposlenica Državnih nekretnina Maja Đerek, koja je razotkrila malverzacije u toj tvrtki i kazala:

– Imao je pravo na nekih 60 kvadrata. No sada je pitanje te normiranosti i pitanje je na temelju čega će Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa uopće odlučiti. Ta Uredba je stavljena izvan snage, a to područje nije normirano. Nastala je jedna pravna praznina i kad nastane pravna praznina, onda ispada apsurd svega toga da je gospodin Banožić mogao dobiti stan od 500 kvadrata, a ne postoji akt koji mu to zabranjuje. Sada je pitanje jesu li stvarno previdjeli da oni taj dio nikada nisu normirali ili je to bilo namjerno – kazala je Đerek.

– Povjerenstvo je danas donijelo odluku o pokretanju postupka o odlučivanju sukoba interesa Marija Banožića.U samoj odluci povjerenstvo je utvrđivalo činjenice vezane za okolnosti gdje boravi ministrova obitelj, dobili smo podatke iz kojih je vidljivo da nikada nisu imali prebivalište ni boravište u Zagrebu – rekla je predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Novaković.

– Povjerenstvo je nedvojbeno utvrdilo da postoje dvije odluke, jedna je da postoji stan da bi ga koristili sužnosnici, i odluka da će jedan stan pripasti ministru Banožiću, odluke je on sam potpisao. Odlukama nije prethodila odluka nikakvog povjerenstva koje bi odlučivalo koji stan bi išao kome – dodala je i naglasila kako se đužnosnik pismeno očitovao.

Banožić je rekao da smatra da ne mora prisustvovati današnjoj sjednici jer se detaljno očitovao. Kako je napomenula Novaković, ona se s time slaže. Objasnila je i po kojim uvjetima ministar Banožić ima pravo na stan i dodala da to što bi netko od članova obitelji ponekad došao u Zagreb, ne ulazi u te kriterije. Dodaje i kako je u stan uloženo oko 360.000 kuna, dio na uređenje, a dio na sitni inventar.

Povjerenstvo bi trebalo utvrđivati koji su stanovi za službene potrebe, tako kaže uredba koja je još uvijek na snazi – rekla je.

– Ja bih predložila da Povjerenstvo utvrdi povredu i da donese odluku da je dužnosnik povrijedio članak 7. Zakona o sprječavanju sukobu interesa, odnosno da je zloporabio posebna prava dužnosti, a u kontekstu donošenja odluka o tri stana koja su dana na korištenje dužnosnicima i odluke o korištenju stana za samog sebe predložila bih sankciju od 7.000 kuna – završila je Novaković.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba