Završen je štrajk vozača saniteta, postignut je dogovor

Evo što obećava ministar Beroš

Objavljeno: 20.05.2022. zagorjeinternational

U ponedjeljak je oko 400 vozača saniteta, medicinskih sestara i tehničara u sanitetskom prijevozu krenulo u štrajk s ciljem izjednačavanja plaća svim vozačima u sustavu saniteta. Danas je objavljeno da su dogovori postignuti čime je štrajk prekinut.

– Ministar zdravstva Vili Beroš obećao nam je da će biti donesena uredba kojom će biti riješen naš status, povećan koeficijent i izjednačene plaće na razini cijele države. Uredbom ćemo dobiti radno mjesto – vozač saniteta s pripadajućim koeficijentom 0,90 (sada je on 0,776) – rekao je sindikalni povjerenik Vladimir Markuš. Vozači u Hitnoj medicini imaju (0,95), jer je njihov posao složeniji, piše Radio Stubica.

– Sastanak u Ministarstvu zdravstva trajao je sat i pol. Bili su to teški, ali konstruktivni razgovori. Uredbom će se riješiti status vozača saniteta koji više neće imati radno mjesto “vozača-dostavljača na lakim teretnim vozilima”, kao što je to bilo slučaj sada. Postajemo vozači saniteta i službeno s pripadajućim kooeficijentom – rekao je Markuš.

Dogovoreno je i da se svi poslovi, koje će sanitet odrađivati, a ulaze u domenu Hitne, moraju platiti po koeficijentu kojim su plaćeni vozači i sestre Hitne medicine, no to u Krapinsko-zagorskoj županiji za sada nije tako. Krajnji rok za donošenje uredbe i novo obračunavanje plaća vozačima saniteta je dva mjeseca.
Inače, u Krapinsko-zagorskoj županiji su 32 vozača saniteta, a u cijeloj Hrvatskoj ima ih gotovo 1000, od toga njih 700 bilo je plaćeno po nižem koeficijentu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba