Rođeni Krapinčanin utemeljitelj je suvremenog hrvatskog pravopisa temeljenog na štokavštini

Na današnji dan prije točno 150 godina umro je Ljudevit Gaj

Objavljeno: 20.04.2022. zagorjeinternational

Na današnji je dan 1872. godine, prije točno 150 godina, u prostorima svoje tiskare u Zagrebu, umro književnik, političar i vođa hrvatskog narodnog preporoda, Ljudevit Gaj. 

Gaj je rođen u Krapini 8. srpnja 1809 godine gdje je završio osnovnu školu i prvi razred gimnazije. Potom je nastavio obrazovanje u Varaždinu i Karlovcu gdje je pohađao njemačku gimnaziju, a po završetku srednje škole, Gaj odlazi na studije u Beč, Graz i Peštu. Studirao je pravo i filozofiju koju je 1834. je u Leipzigu i doktorirao. 

Ljudevit Gaj se smatra utemeljiteljem suvremenog hrvatskog pravopisa temeljenog na štokavštini, a izdavao je i ‘Novine horvatske’ te književne priloge ‘Danicu Horvatsku’, ‘Slavonsku’ i ‘Dalmatinsku’. Ipak, najpoznatiji je ostao po ulozi koju je imao kao vođa hrvatskog narodnog preporoda koji je u konačnici doveo do modernizacije Hrvatske. 

Gaj je prvotno pokopan u obiteljskoj grobnici na Jurjevskom groblju, a po završetku gradnje arkada na zagrebačkom Mirogoju 1885. godine, njegovi su posmrtni ostaci preseljeni u arkadu preporoditelja. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba