U svečanim odorama vatrogasci su zahvalili svome nebeskom zaštitniku

PREKRASAN DAN: U Zaboku proslavljen blagdan sv. Florijana

Objavljeno: 05.05.2024. zagorjeinternational

U organizaciji Vatrogasne zajednice grada Zaboka i Dobrovoljnih vatrogasnih društva na području grada vatrogasci su obilježili svoj dan na sam blagdan sv. Florijana u subotu 4. svibnja okupljanjem vatrogasaca kod župne crkve (ispred pošte) odakle je krenula svečana procesija uz pratnju limene glazbe prema zabočkom vatrogasnom domu gdje se sada održavaju misna slavlja zbog obnove župne crkve od posljedice potresa. Vlč. Branko Risek je dočekao vatrogasce ispred doma gdje su se postrojili pa se uz sviranje glazbe krenulo u sakralni prostor doma gdje se održalo misno slavlje.

U svečanim odorama zabočki su vatrogasci zahvaliti svome nebeskom zaštitniku te odali počast svim pokojnim vatrogascima kako s našeg područja tako i cijele Hrvatske. 

U svojoj homiliji naglašuje ovo:

– Ono što resi svece pa i sv. Florijana je briga za druge, a tu se zapravo očituje ljubav. Krist je tako htio pojednostaviti naš život, jer se opterećujemo s puno stvari koje se moraju, ne smiju, trebaju… postoje samo dvije bitne stvari da nam bude lakše živjeti i da nam uvijek budu u mislima; to su ljubav prema Bogu i ljubav prema drugima! Toliki sveci i svetice u prošlosti su nam u tome primjer, a neki su dali svoje živote za tu izrečenu istinu. Divan primjer ovog našeg vremena možemo pronaći u blaženom Alojziju Stepincu koji se je zalagao za istinu, za pravdu i dostojanstvo prema svakom čovjeku. Župnik naglašava kako su se vatrogasci uvijek odlikovali kao ljudi poštenja i istine. Hvala Vam na Vašoj žrtvi, naporima, ljubavi u službi općeg dobra na mnogim razinama. Osnovni pokretač Vašeg djelovanja je ljubav i žrtva za druge. Umirete sebi svojim radom, žrtvom, znojem, trudom da bi drugi živjeli. Neka Vas u Vašem poslu štiti zagovor svetog Florijana – zaključio je župnik Risek.

Misno slavlje je pjevanjem uveličao župni zbor sv. Jelene Križarice pod ravnanjem voditeljice Višnje Borovčak. Nakon misnoga slavlja uslijedilo je prigodno druženje vatrogasaca, vjernika i građana. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba