Identifikacijska oznaka letjelice pronađena je na repu, a vide se i rupe od mitraljeza

TREBAO JE BOMBARDIRATI ZAGREBAČKI KOLODVOR: U Jadranskom moru pronađen saveznički avion iz Drugog svjetskog rata

Objavljeno: 12.04.2022. zagorjeinternational

U Jadranskom moru, u blizini otoka Visa, na dubini od 116 metara pronađen je saveznički avion iz Drugog svjetskog rata, bombarder B17.

Podijelo je tu priču s javnosti Lorenz Marović iz ronilačkog kluba Manta na Komiži na svom Facebook profilu. Kako piše u objavi, zadatak ovog aviona bio je bombardiranje kolodvora u Zagrebu.

– Krenuo je iz Italije 1945. radi sprečavanja povlačenja Nijemaca, ali je vjerojatno srušen nacističkom protuzračnom obranom – rekao je Lorenz, a prenosi Jutarnji i dodaje kako je u posljednjih desetak godina na ovom i okolnim područjima pronađeno čak sedam aviona, dok ih je kroz povijest u Jadransko more sletjelo 57.

Avion je, objašnjava, konstruiran tako da sleti na površinu vode neoštećen, nakon čega posada pobjegne gumenjakom, a on se nakon nekog vremena spusti na dno.

Identifikacijska oznaka aviona pronađena je na repu, a kokpit nisu mogli pronaći budući da je, čini se, bio oštećen tijekom eksplozije. Uz to, vidljive su i rupe od mitraljeza, a sljedeći korak je, kaže Lorenz, da Ministarstvo taj lokalitet obilježi i zaštiti.


Objavu Lorenza Marovića možete pronaći klikom na Facebook ikonu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba