SANIRA SE ŠTETA OD POTRESA: Dionica koja spaja Mariju Bistricu i Konjščinu dobiva novi propust vrijedan 561.563 kune

KOLAR UVJEREN: Kako je ovo sada projektirano i kako će se izvesti, sljedećih sto godina nema takvog potresa koji to može uništiti

Objavljeno: 12.04.2022. zagorjeinternational

Na granici dviju općina, Marije Bistrice i Konjščine u tijeku su radovi na sanaciji propusta Sušobreg koji su započeli u ožujku, a njihov završetak očekuje se unutar mjesec dana. Ukupna vrijednost radova iznosi 561.563 kune, a pokriva ga EU Fond solidarnosti kroz natječaj ˝Oštećenja nastala od potresa˝ na koji je aplicirao ŽUC. Danas su načelnik Marije Bistrice Josip Milički, načelnica Konjščine Anita Krok u društvu ravnatelja ŽUC-a Stjepana Sirovca i krapinsko – zagorskog župana Željka Kolara obišli radove zaključivši kako će sanacija ove dionica, odnosno spojnice dviju općina, uvelike olakšati prometovanje.

Most ih spaja

-Ovo je jedan od prilaza prema Mariji Bistrici iz smjera Konjščine koji inače povezuje Sušobreg kao cjelinu. Lokalno stanovništvo u tranizitu dosta ga je koristilo, a i vrijedan je pravac radova i obilazaka. Ova cesta i ovaj propust puno znači za ovaj dio naše općine – rekao je načelnik Milički na što se nadovezala načelnica Krok:

-Za građane i građanke općine Konjščine, posebice za mještane Sušobrega i Jertovca ovaj put je put kojim skraćuju put do Marije Bistrice. Ovo je praktički granica  Konjščine s Marija Bistricom i to je put koji ih sjedinjava, a ovaj most nas spaja – rekla je načelnica.

Sirovec je objasnio kako je dosadašnji propust bio star i dotrajao čime je izazvana destabilizacija i onemogućena sigurnost prometovanja.

-Morali smo pristupiti izradi projektno – tehničke dokumentacije kako bismo raspisali same radove rekonstrukcije i sanacije. Izvođač radova je zajednica ponuditelja Tarac građevinarstvo i Siketić iz Bedekovčine. Radi se novi pločasti propust širine 8,8 metara, a širina kolnika bit će prilagođena dvosmjernom prometu s pješačkom stazom i zaštitnim ogradama. Bit će uređena i zona korita te pristupna cesta iz oba smjera – objasnio je Sirovec i dodao kako nadzor vrijedan 30.000 radova vrši tvrtka Zagorje pro – kon.

– Ovo je posljednje gradilište koje je vezano za sanaciju od zagrebačkog potresa. Podsjećam da je ŽUC po tom natječaju kandidirao sedam gradilišta, od toga je šest klizišta i ovaj propust. Klizišta su završena, a posljednje je bilo prije dva tjedna u Stubičkim Toplicama. Što se tiče ovog propusta, njegove dimenzije su nešto veće od prilazne ceste koja spaja Konjščinu i Mariju Bistricu, no vodotok je taj koji diktira njegovu veličinu. Međutim, kako je sada projektirano i što će se izvesti, sljedećih sto godina nema takvog potresa koji to može uništiti, kao ni prometa – pohvalio je izvedene radove Kolar te otkrio da su priželjkivali da će i od petrinjskog potresa kroz Fond solidarnosti moći sanirati neka klizišta i propuste na kojima je nastala šteta, međutim, očigledno se to neće dogoditi.

Odgoda kredita

– Već nakon raspisanog natječaja ministarstvo je promijenilo uvjete, i to tako da nama uopće nije isplativo javiti se na natječaj. Stoga smo maksimalno iskoristili ovaj natječaj za zagrebački potres. Ono što nam još ne ide na ruku, osim izmijenjenog natječaja, jest i ovo ludo, nenormalno i neobjektivno povećanje cijena asfalta, željeza i svog građevinskog materijala te ćemo zato malo zastati i s kreditom koji smo planirali sa ŽUC-om, a radi se o 30 milijuna kuna, što bi omogućilo da se modernizira 60-ak kilometara cesta na području županije. Međutim, počela je padati cijena goriva, a vjerujem da će početi padati i cijena građevinskog materijala te ćemo tada krenuti u zaduženje. Navedeno će, dakako, prolongirati i izvođenje radova na našim cestama za šest mjeseci – zaključio je Kolar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba