Najnovije informacije županijskog Stožera civilne zaštite

Kirurgija u OB Zabok radi punim kapacitetom, u županijski Zavod stiglo i proteinsko cjepivo

Objavljeno: 11.03.2022. zagorjeinternational

U Krapinsko – zagorskoj županiji su u petak zabilježena 52 nova slučajeva zaraze koronavirusom, a trenutno je na području županije aktivnih 659 slučajeva, dok je u samoizolaciji 601 osoba, izvijestio je na konferenciji za medije načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Stjepan Skuliber te dodao da broj novooboljelih i dalje pada, ali sporije.  

– Prosjek nam u proteklih tjedan dana iznosi 292, prošli je tjedan bio 314. govoreći o apsolutnim brojkama, u tjedan dana imali smo 364 novooboljela, a tjedan prije 391 osobu – rekao je Skuliber te dodao da je dnevni prosjek hospitaliziranih prošlog tjedna bio 27, a tjedan prije 39. 

U zagorskim su školama ukupno 52 COVID pozitivna učenika u 28 škola i 11 pozitivnih djelatnika u osam škola. Što se tiče zdravstvenih ustanova, izvijestio je Skuliber, sedam je COVID pozitivnih djelatnika, a kod pružatelja socijalne usluge smještaja zabilježeno je 46 pozitivnih korisnika i devet pozitivnih djelatnika u četiri doma. 

Epidemiologinja županijskog Zavoda za javno zdravstvo Bojana Mahmutović rekla je da je do sada u županiji utrošeno 156.299 doza cjepiva i da je cijepljenje završeno za 53,1 posto stanovnika, a ‘booster’ je dozu primilo njih 26.050. 

– Htjela bih obavijestiti da smo kroz tjedan zaprimili proteinsko cjepivo koje je od sada dostupno u cijeloj županiji, odnosno u Zavodu s obzirom na to da se tu cijepi primarno – rekla je Mahmutović i naglasila da se cjepivo prima u dvije doze s razmakom od tri tjedna, da je registrirano samo za starije od 18 godina i da nije odobreno kao ‘booster’. 

Ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana Tihomir Vančina rekao je da se situacija u tjedan dana nije osobito promijenila te da je na COVID odjelu i dalje oko 20 pacijenata, a spomenuo je i stanje u bolnici.  

– Odjel interne radi s 2/3 kapaciteta, pulmologija je i dalje COVID odjel s 30 kreveta i to nije dobro. Interna, koja je najveća u bolnici i ima 80 kreveta, trenutno radi s 50 kreveta jer je njih 30 u COVID odjelu. Međutim, moram dodati da smo u utorak smo osposobili kirurgiju i tu smo sada u punom pogonu, kao i na intenzivnoj i operacije – rekao je ravnatelj Vančina. 

Župan Željko Kolar je priopćio da je, prema najavama od prošlog tjedna, zatvoren COVID odjel u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju u Krapinskim Toplicama što je ocijenio pozitivnim, ali je građane i još jednom pozvao na oprez i cijepljenje.  

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba