ZAGORJE ZA UKRAJINU: Sportska dvorana krapinske OŠ A. Cesarca postaje prihvatni centar za izbjeglice, 100 kreveta spremno i u hostelima u Desiniću i Kumrovcu

“U svakom trenutku spremni smo aktivirati ove objekte, sve službe spremne su za djelovanje”

Objavljeno: 04.03.2022.

Nemilosrdnost rata koji svakim danom sve više pogađa Ukrajinu od strane ruske agresije, u kojem najviše stradavaju nedužni civili koji su i najveće žrtve, uzeo je maha. Tisuće građana napušta svoju zemlju pa je koordinacija oko njihovog dolaska i prihvata u Hrvatsku nužna. Na konferenciji za medije Stožera civilne zaštite KZŽ krapinsko – zagorski župan Željko Kolar izvijestio je kako je Županija u dogovoru s krapinskom civilnom službom usuglasila i dogovorila plan postupanja oko prihvata ukrajinskih izbjeglica.

Budući da je donijeta odluka kako će sportska dvorana Osnovne škole Augusta Cesarca Krapina postati prihvatni centar za izbjeglice, obavljen je pregled spomenutog objekta gdje će se instalirati 30 ležajeva.

– Izvršen je i pregled hostela Wine Hill u Desiniću, koji će s 50 ležajeva biti trajniji smještaj za izbjeglice, što je dogovoreno s vlasnikom, kao i hostela u Kumrovcu, koji ima također 50 ležajeva. Zasad ćemo stati na tih 100, no pripremili smo i drugi i treći korak, ako će to biti potrebno – rekao Kolar i dodao kako će dvoje ljudi ukrajinske nacionalnosti, radi lakšeg sporazumijevanja, biti na raspolaganju prilikom dolaska izbjeglica.

– Presečki grupa ponudila je prijevoz izbjeglica od granice do prihvatnog centra u Krapini, odnosno do trajnih smještaja, a javilo se i niz pojedinaca i obitelji koji su ponudili smještaj. Naši ljudi ponovo su prepoznali trenutak i opredijelili se za pomoć i na tome svima zahvaljujem – kazao je Kolar i dodao kako je na raspolaganju i 150 volontera Crvenog križa s područja KZŽ.

– U svakom trenutku spremni smo u najkraćem roku aktivirati ove objekte, jer su i sve popratne službe spremne za djelovanje, a postoje inicijative da se preko prijateljskih kulturno – umjetničkih društava u Ukrajini šalje pomoć direktno u ta mjesta, u vidu higijenskih potrepština, vode i hrane, što je u postupku organizacije i pripreme i sa Nacionalnim stožerom civilne zaštite – završio je Kolar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba