U Varaždinu održana rasprava na kojoj je istaknut još jedan argument za proglašenje dodatne zaštite ovog dijela prirode:

“Područje Ivanščice još nije dovoljno istraženo te skriva brojne neotkrivene prirodne vrijednosti”

Objavljeno: 04.03.2022. zagorjeinternational

Na raspravi o Planu upravljanja za područja ekološke mreže Vršni dio Ivanščice koja je za dionike s područja Varaždinske županije održana u četvrtak u Tehnološkom parku u Varaždinu, izneseno je da područje Ivanščice krasi velika bioraznolikost, te da tamo obitavaju brojne strogo zaštićene vrste, među kojima je i nedavno potvrđena rijetka vrsta – transilvanijski monaški skakavac (Tetrix transsylvanica). 

To upućuje, rečeno je, na činjenicu da područje Ivanščice još uvijek nije dovoljno istraženo te skriva brojne neotkrivene prirodne vrijednosti, što je još jedan od argumenata za proglašenje dodatne zaštite ovog područja u sklopu proglašenja Parka prirode.

Plan upravljanja za područja ekološke mreže Strahinjščica i Vršni dio Ivanščice izrađuje Javna ustanova Priroda Varaždinske županije u suradnji s Javnom ustanovom Zagorje zeleno iz Krapinsko-zagorske županije, a sve aktivnosti Plana upravljanja usmjerene su očuvanju prirodnih vrijednosti Ivanščice, što se posebno odnosi na određene vrste, ali i staništa. 

Radi se o jednom od pet planova upravljanja koji se izrađuju za područje Varaždinske županije, a obuhvatit će 13 područja ekološke mreže ‘Natura 2000’ u Varaždinskoj županiji, zajedno sa sedam zaštićenih područja koja se nalaze unutar njih. 

Spomenuti Planovi upravljanja su strateški dokumenti javnih ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode koji utvrđuju stanje zaštićenog područja ili područja ekološke mreže te određuju ciljeve upravljanja i aktivnosti za postizanje krajnjih ciljeva. 

Njihova je izrada propisana Zakonom o zaštiti prirode, i donose se za razdoblje od 10 godina, a izrada je počela 2021. godine u okviru projekta “Razvoj okvira za upravljanje ekološkom mrežom Natura 2000“, čiji je nositelj Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja. 

Vrijednost projekta je 186.497.150 kuna, a financira se iz Europskih strukturnih investicijskih fondova u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba