Korona brojke u KZŽ i dalje u znatnom padu

Od idućeg se tjedna zatvara covid odjel u SB Krapinske Toplice, s punim kapacitetom kreće i kirurgija u OB Zabok

Objavljeno: 04.03.2022. Marta Čaržavec

Na području Krapinsko – zagorske županije, u posljednja 24 sata, zabilježeno je 54 novooboljelih osoba od koronavirusa. Navedeni pozitiviteti utvrđeni su temeljem 22 testirane osobe PCR testom i 32 provedena testiranja brzim antigenskim testom. Oporavilo se devet osoba, 800 je osoba u samoizolaciji, a jedna je osoba preminula pa broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom iznosi ukupno 831.

Pad od 39 posto

Na konferenciji za medije Stožera civilne zaštite KZŽ, održanoj u petak, zamjenica načelnika županijskog Stožera Marija Bedeniković istaknula je kako su brojke, gledajući sedmodnevnu incidenciju, i dalje u snažnom padu.

– Prosjek u proteklih sedam dana iznosi 314, prošli petak je iznosio 513, a tjedan dana prije 869. Ako govorimo o apsolutnim brojkama, u sedam dana imali smo 391 novi slučaj zaraze, a u istom intervalu tjedan dana prije čak 639 – to je pad od oko 39 posto – izvijestila je Bedeniković i dodala kako je evidentiran pad broja hospitaliziranih koji sada iznosi 38 posto.

Ravnateljica Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice Željka Žnidarić izvijestila je kako se na covid odjelu nalazi 13 pacijenata od kojih bi, u ponedjeljak, šestero njih trebalo biti otpušteno.
Pad broja hospitaliziranih zabilježen je i u Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana što je potvrdio ravnatelj Tihomir Vančina, istovremeno naglasivši kako je troje pacijenata na respiratorima pokazatelj opasnosti virusa.

Početak operacija

– Trenutno je na liječenju 26 pacijenata pozitivnih na koronavirus. Situacija je puno bolja i trenutni broj nam je omogućio premještaj svih pacijenata na odjel pulmologije gdje je i jedinica intenzivnog liječenja. Od ponedjeljka će kirurgija raditi u svom punom kapacitetu. Centralna intenzivna, gdje su bili covid pacijenti je tijekom ovog tjedna raščišćena i počinje se puniti s pacijentima koji čekaju operacije – rekao je Vančina i dodao:

– Imamo velike zaostatke s operacijama koje će sada trebati riješiti, jer pet mjeseci nismo radili kako spada – poručio je na kraju Vančina, dok je ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Tomislav Jadan naglasio kako s ostalim brojkama pada i broj zainteresiranih za cijepljenje.

Naime, na području KZŽ je do sada prvom dozom cijepljeno 54,5 posto, drugom 50,1 posto, a cijepljenje je završeno za 53,1 posto ukupnog stanovništva. Prošlog je tjedna cjepivo primilo tek 168 osoba, tjedan prije 290, prije dva tjedna 416, a prije tri 805 osoba – računica je jasna, a ravnatelj Jadan je iskoristio prilikom i još jednom pozvao na cijepljenje, osobito one koji dosad nisu primili niti jednu dozu.

Korona u školama  

O brojkama i epidemiološkoj situaciji u zagorskim školama izvijestila je zamjenica župana Jasna Petek istaknuvši kako su brojke u padu.

– U 21 školi imamo 41 pozitivnog učenika, prošli tjedan ih je bilo 265, a u samoizolaciji ih je trenutno 20. Evidentirano je šest covid pozitivnih djelatnika u naših pet škola, u tjednu prije praznika bilo ih je 22. U samoizolaciji je jedan djelatnik – rekla je Petek i dodala kako je pad broja novooboljelih zabilježen i u zdravstvenim ustanovama.

– Trenutno imamo 16 pozitivnih djelatnika, dvoje ih je u samoizolaciji što je u odnosu na ukupan broj djelatnika manje od jedan posto. Nešto je malo drugačija situacija u ustanovama socijalne skrbi gdje još uvijek imamo 37 pozitivnih korisnika u naših pet domova, što predstavlja 2 posto od ukupnog broja korisnika. Pozitivnih djelatnika je 14 i to također predstavlja 2 posto od ukupnog broja zaposlenih – rekla je Petek.

Zatvaranje covid odjela

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar zaključno je rekao kako je pad brojki odlična vijest, ali i obavijestio kako se od sljedećeg tjedna zatvara dislocirani covid odjel u Krapinskim Toplicama.

– I dalje imamo pad broj zaraženih, što je dobro. To se odnosi i na broj učenika, učitelja, zdravstvenih djelatnika i djelatnika u ustanovama socijalne skrbi. Sa sigurnošću možemo utvrditi i sa zadovoljstvom konstatirati da dislocirani covid odjel u Krapinskim Toplicama od sljedećeg tjedna više neće egzistirati – kazao je Kolar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba